Buna ziua! am preluat de la o alta firma partea de contabilitate si la situatie furnizori imi apar mai multe facturi neachitate, care defapt au fost achitate si nu au fost inregistrate platile la momentul respectiv (vre-o 25 de chitante in perioada 03-08.2024, toate le-am gasit fizic).
Cum as putea corecta aceasta situatie? firma este platitoare de TVA
chitante neinregistrate anul 2024
Re: chitante neinregistrate anul 2024
Este foarte important să le introduci cu data reală a chitanței, adică martie–august 2024, nu în octombrie, chiar dacă lucrezi retroactiv.
Astfel, balanțele lunare și jurnalele de TVA rămân corecte cronologic.
Pentru că firma e plătitoare de TVA, verifică:
dacă facturile respective au fost deja raportate în D300 și D394 (la momentul înregistrării lor);
plățile nu influențează TVA-ul,doar dacă ești la TVA la încasare.
dacă facturile respective au fost deja raportate în D300 și D394 (la momentul înregistrării lor);
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
Multumesc de raspuns!herganiec scrie: ↑Mar Oct 28, 2025 1:10 pm Este foarte important să le introduci cu data reală a chitanței, adică martie–august 2024, nu în octombrie, chiar dacă lucrezi retroactiv.
- balazse246
Pentru herganiec
Referitor la "Este foarte important să le introduci cu data reală a chitanței, adică martie–august 2024, nu în octombrie, chiar dacă lucrezi retroactiv.", adica chiar daca s-a depuns bilantul pe anul 2024, acum ar trebui sa revina si sa inregistreze acum pe 2024? Cum ramane cu SAF-T?
Care ii problema daca s-ar face acum un decont de cheltuieli si s-ar platii decontul in cauza?
Referitor la "Este foarte important să le introduci cu data reală a chitanței, adică martie–august 2024, nu în octombrie, chiar dacă lucrezi retroactiv.", adica chiar daca s-a depuns bilantul pe anul 2024, acum ar trebui sa revina si sa inregistreze acum pe 2024? Cum ramane cu SAF-T?
Care ii problema daca s-ar face acum un decont de cheltuieli si s-ar platii decontul in cauza?
corect.. Înregistrezi toate plățile în luna curentă (octombrie 2025), cu explicația: eventual „Regularizare plăți furnizori – chitanțe neînregistrate aferente perioadei 03–08.2024”.
varianta „decont de cheltuieli” în cazul acesta nu cred ca e recomandat pt că:
-plățile s-au făcut direct din casieria firmei (5311) sau din contul firmei (5121);
-există chitanțe emise pe firmă;
-deci nu e vorba de o cheltuială personală a unui angajat, ci de o plată efectuată de firmă.
Prin urmare: nu este corect să inventezi un decont de cheltuieli pentru a acoperi plăți care, în realitate, s-au făcut deja de firmă.
Decontul se folosește doar când o persoană fizică plătește în numele firmei.
varianta „decont de cheltuieli” în cazul acesta nu cred ca e recomandat pt că:
-plățile s-au făcut direct din casieria firmei (5311) sau din contul firmei (5121);
-există chitanțe emise pe firmă;
-deci nu e vorba de o cheltuială personală a unui angajat, ci de o plată efectuată de firmă.
Prin urmare: nu este corect să inventezi un decont de cheltuieli pentru a acoperi plăți care, în realitate, s-au făcut deja de firmă.
Decontul se folosește doar când o persoană fizică plătește în numele firmei.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
De acord cu balazse246. Decontul nu e pt "cheltuiala personala a unui angajat". Decontul este pentru justificare cheltuieli ale firmei. Fiind vorba de chitanta e clar ca o persoana a facut cheltuiala respectiva platind numerar dar a omis sa aduca la contabilitate. Si eu fac la fel, pentru chitante/bonuri de numerar din perioada contabile inchise ii pun sa faca decont pentru justificare. De ce? Explicatia mea: sumele de bani nu s-au scos din casierie la momentele respective. Ele ies din casierie ca avansuri de trezorerie in ziua cand se depune decontul. O chitanta din 2024 arata fluxuri de trezorerie la data ei deci eu nu o pot opera ca atare astazi in 2025.
- balazse246
Pentru herganiec
Daca ar fi fost platite din casiere, atunci exista o lipsa din casierie care trebui sa fi observat la momentul respectiv.
Stiu ca efectiv din casierie s-a platit, si ca acea casierie este doar scriptic, dar pentru moment noi discutam despre scriptic si nu faptic, si pana atunci trebuie sa gasim o solutie care sa corecteze partea scriptica.
Daca ar fi fost platite din casiere, atunci exista o lipsa din casierie care trebui sa fi observat la momentul respectiv.
Stiu ca efectiv din casierie s-a platit, si ca acea casierie este doar scriptic, dar pentru moment noi discutam despre scriptic si nu faptic, si pana atunci trebuie sa gasim o solutie care sa corecteze partea scriptica.
-
stoicescua586
In situatia in care facturile firmei sunt achitate din contul personal al administratorului se poate face decont anexand fisa contului primita de la furnizor si extrasul sau OP-ul adus de administrator?
In situatia in care am fisa contului de la furnizor (care nu este discpus sa imi trimita copii dupa chitante), soldul este zero dar chitantele sunt pierdute , se poate face decont atasand doar fisa de la furnizor?
In situatia in care am fisa contului de la furnizor (care nu este discpus sa imi trimita copii dupa chitante), soldul este zero dar chitantele sunt pierdute , se poate face decont atasand doar fisa de la furnizor?