chitante neinregistrate anul 2024

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
madarc931

chitante neinregistrate anul 2024

#1 Mesaj de madarc931 »

Buna ziua! am preluat de la o alta firma partea de contabilitate si la situatie furnizori imi apar mai multe facturi neachitate, care defapt au fost achitate si nu au fost inregistrate platile la momentul respectiv (vre-o 25 de chitante in perioada 03-08.2024, toate le-am gasit fizic).
Cum as putea corecta aceasta situatie? firma este platitoare de TVA

herganiec

Re: chitante neinregistrate anul 2024

#2 Mesaj de herganiec »

Este foarte important să le introduci cu data reală a chitanței, adică martie–august 2024, nu în octombrie, chiar dacă lucrezi retroactiv.
Astfel, balanțele lunare și jurnalele de TVA rămân corecte cronologic.
Pentru că firma e plătitoare de TVA, verifică:
dacă facturile respective au fost deja raportate în D300 și D394 (la momentul înregistrării lor);
plățile nu influențează TVA-ul,doar dacă ești la TVA la încasare.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

madarc931

#3 Mesaj de madarc931 »

herganiec scrie: Mar Oct 28, 2025 1:10 pm Este foarte important să le introduci cu data reală a chitanței, adică martie–august 2024, nu în octombrie, chiar dacă lucrezi retroactiv.
Astfel, balanțele lunare și jurnalele de TVA rămân corecte cronologic.
Pentru că firma e plătitoare de TVA, verifică:
dacă facturile respective au fost deja raportate în D300 și D394 (la momentul înregistrării lor);
plățile nu influențează TVA-ul,doar dacă ești la TVA la încasare.
Multumesc de raspuns!

balazse246

#4 Mesaj de balazse246 »

Pentru herganiec
Referitor la "Este foarte important să le introduci cu data reală a chitanței, adică martie–august 2024, nu în octombrie, chiar dacă lucrezi retroactiv.", adica chiar daca s-a depuns bilantul pe anul 2024, acum ar trebui sa revina si sa inregistreze acum pe 2024? Cum ramane cu SAF-T?
Care ii problema daca s-ar face acum un decont de cheltuieli si s-ar platii decontul in cauza?

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

corect.. Înregistrezi toate plățile în luna curentă (octombrie 2025), cu explicația: eventual „Regularizare plăți furnizori – chitanțe neînregistrate aferente perioadei 03–08.2024”.
varianta „decont de cheltuieli” în cazul acesta nu cred ca e recomandat pt că:
-plățile s-au făcut direct din casieria firmei (5311) sau din contul firmei (5121);
-există chitanțe emise pe firmă;
-deci nu e vorba de o cheltuială personală a unui angajat, ci de o plată efectuată de firmă.
Prin urmare: nu este corect să inventezi un decont de cheltuieli pentru a acoperi plăți care, în realitate, s-au făcut deja de firmă.
Decontul se folosește doar când o persoană fizică plătește în numele firmei.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

tudosien

#6 Mesaj de tudosien »

De acord cu balazse246. Decontul nu e pt "cheltuiala personala a unui angajat". Decontul este pentru justificare cheltuieli ale firmei. Fiind vorba de chitanta e clar ca o persoana a facut cheltuiala respectiva platind numerar dar a omis sa aduca la contabilitate. Si eu fac la fel, pentru chitante/bonuri de numerar din perioada contabile inchise ii pun sa faca decont pentru justificare. De ce? Explicatia mea: sumele de bani nu s-au scos din casierie la momentele respective. Ele ies din casierie ca avansuri de trezorerie in ziua cand se depune decontul. O chitanta din 2024 arata fluxuri de trezorerie la data ei deci eu nu o pot opera ca atare astazi in 2025.

balazse246

#7 Mesaj de balazse246 »

Pentru herganiec
Daca ar fi fost platite din casiere, atunci exista o lipsa din casierie care trebui sa fi observat la momentul respectiv.
Stiu ca efectiv din casierie s-a platit, si ca acea casierie este doar scriptic, dar pentru moment noi discutam despre scriptic si nu faptic, si pana atunci trebuie sa gasim o solutie care sa corecteze partea scriptica.

stoicescua586

#8 Mesaj de stoicescua586 »

In situatia in care facturile firmei sunt achitate din contul personal al administratorului se poate face decont anexand fisa contului primita de la furnizor si extrasul sau OP-ul adus de administrator?

In situatia in care am fisa contului de la furnizor (care nu este discpus sa imi trimita copii dupa chitante), soldul este zero dar chitantele sunt pierdute , se poate face decont atasand doar fisa de la furnizor?

Scrie răspuns