PFA

lupascum312

PFA

#1 Mesaj de lupascum312 »

In afara de impozit si tva ce alte taxe obligatorii se mai platesc la PFA. In ce cuantum?
Va multumesc

eugen01

Re: PFA

#2 Mesaj de eugen01 »

lupascum312

PFA

#3 Mesaj de lupascum312 »

am citit cele de mai sus si totul mi se pare ambigu si neclar ,dar
In situatia in care am PFA si prestez servici contabile, in baza unui contract intre parti. Serviciile le prestez de acasa de la mine si nu am contract cu tim partial.
Eu nu ma incadrez nici la drepturi de autor nici la conventii civile dar sunt indtradevar la profesi libere.
Tot trebuie sa platesc cotele?

In situatia in care am o asigurare de viata incheiata la o firma privata , iar asigurarea este facut pe PFA tot mai sunt obligat sa platesc CAS si somaj?

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

http://www.casmb.ro/pfa_obligatii.php
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... fa#p107996
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... fa#p107537

Se platesc trimestrial impozit 16% si contributie sanatate 5,5% din venitul net (venituri-cheltuieli) si lunar contributie de asigurari sociale pt pensii 31,3%. Asigurarea pt pensie este obligatorie daca se realizeaza venituri mai mari de 8088 lei/an, venitul minim de asigurare este 741 lei (35% din salariul mediu brut) suma minima a contributiei fiind 232 lei/luna. Poate e de interes si Legea nr. 263/2010 la art. 11 alin.4.
Asigurarea de viata, nu are nimic de-a face cu CAS/CASS, ba mai mult e o cheltuiala nedeductibila la caclulul impozitului pe venit.Argumentez cu art 48. alin.7 lit.d din Codul Fiscal.Desi in omfp 1040, art.43 lit.a este prevazuta sintagma "cheltuielile cu primele de asigurare", subtilitatile/clarificarile, le gasim in Codul Fiscal la articolul mai sus mentionat.
D.p.d.v. al impozitului pe venit, mai conteaza daca e vorba de sistem real sau...norma de venit.

chirodeaf417

#5 Mesaj de chirodeaf417 »

Asigurarea de raspundere civila profesionala a medicilor achitata in decembrie dar valabila pt anul urmator este deductibila in anul urmator?

ioni459

#6 Mesaj de ioni459 »

Deducerea cheltuielilor in viziunea Noului Cod Fiscal 2016:

Noul Cod fiscal introduce o serie de elemente noi referitoare la cheltuielile deductibile integral in cazul activitatilor independente, astfel incat, din 2016, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt urmatoarele:

sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit cap. III - Venituri din salarii si asimilate salariilor, cu exceptiile prevazute de prezentul capitol;
sa respecte regulile privind amortizarea;
sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (20);
cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru: active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii; activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul; bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing;
sa fie prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare;
sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport;
sa reprezinte contributii profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare;

sa reprezinte pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz, pentru activele neamortizabile prevazute la art. 28 alin. (4), cheltuielile deductibile fiind inregistrate la momentul instrainarii acestora.

- See more at: http://www.contalogic.ro/articole-utile ... 0nxau.dpuf

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Întotdeauna a fost așa. Nu e nici un element nou legat de cuprinderea pe cheltuieli doar în anul plății.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ioni459

#8 Mesaj de ioni459 »

eu ma referam la fraza asta:
''sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;''

adica daca am incasari 6 luni/an trebuie sa deduc cheltuielile doar in acele luni???

chirodeaf417

#9 Mesaj de chirodeaf417 »

Medic stomatolog cu Cabinet medical independent are in proprietate teren agricol dat in arenda. In anul 2015 plateste contributie la sanatate si aferenta veniturilor din agricultura.In 2015 nu a incasat venituri din agricultura. In declaratia 200 se va complecta capitolul II anexa II.1 pentru activitatea de CMI si anexa II.2 pentru cea din agricultura unde va inscrie doar cheltuielile cu contributia la sanatate urmand ca la capitolul II sa cumuleze sumele? In final impozitul se va stabili per total?
Trebuiau deja depuse ceva declaratii in 2016 pentru cele 2 venituri din 2015? Mentionez ca de la CMI veniturile in 2014 si 2015 sunt sub nivelul a 5 salarii medii brute astfel ca in 2016 nu s-a depus declaratia 600, dar nici 220.

Scrie răspuns