retinere pe statul de plata a contributiei la pilonul lll

tomac

Re: retinere pe statul de plata a contributiei la pilonul ll

#16 Mesaj de tomac »

Marian, sunt de acord parțial.
Sunt trei situații legate de aceste pensii facultative:
- le suportă angajatorul - caz în care nu au ce căuta în statul de salarii, nu sunt sume deductibile pentru salariat ci sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita a 400 EUR anual.
- le suportă angajatul - caz în care sunt reținute de la salariat și virate în contul acestuia către firma la care are acea asigurare. Vezi punctul 111 la art.57 din codul fiscal. Punctul 77 indică faptul că nu sunt avantaje în natură acele contribuții la pensia facultativă în limita deductibilă.
- se suportă mixt - o parte de către angajator și o parte de către angajat, caz în care limita și modalitățile de deducere se împart așa cum am arătat anterior.
Dar pentru situația din acest topic, dacă e contribuție individuală la pensia facultativă, atunci reținerea este obligatorie.
Există posibilitatea de a acorda deducerea și dacă achită salariatul direct sumele către fondul de pensii și prezintă firmei documetele justificative (vezi pct.111^1 din normele de aplicare la art.57), dar eu unul cred că astfel de situații sunt foarte rare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#17 Mesaj de apetrem »

tomac scrie:- le suportă angajatorul - caz în care nu au ce căuta în statul de salarii, nu sunt sume deductibile pentru salariat ci sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita a 400 EUR anual.
Imi pare rau, dar acesta restrictie, de a fi nededeductibila pentru salariat, nu-i prevazuta in lege.
Si daca legea nu diferentiaza, atunci prevederea de la art. 57 alin (2) lit a) se aplica la oricare din cele trei situatii.
Cu o singura limita: cei 400 de euro anual.
Marian Apetre

negoitac233

#18 Mesaj de negoitac233 »

si pana la urma se poate introduce in program retinerea si sa fie deductibila la calculul impozitului?

tomac

#19 Mesaj de tomac »

Marian, eu văd problema astfel:
- calculul impozitului pe venituri din salarii se face conform art.57 din codul fiscal
- în normele de aplicare al acelui articol, se spune la pct.111 astfel:
111. Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat cota de impozit de 16% se aplică asupra bazei de calcul determinate astfel:
a) pentru veniturile obţinute la locul unde se află funcţia de bază, ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, potrivit legii, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro.
Transformarea contribuţiilor reţinute pentru fondurile de pensii facultative din lei în euro, pentru verificarea încadrării în plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale.
De aici eu înțeleg că pentru a fi deductibile la calculul impozitului pe venit, direct la salariat, acestea trebuiesc reținute de la acesta.
Pe de altă parte, e anormal să plătească firma acea contribuție și să fie deductibilă la salariat. Pentru că potrivit art.21 sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, pentru firmă și este imposibil să fie deductibile atât pentru firmă cât și pentru salariat simultan.
Părerea mea.

@negoitac
Da, se poate. Dacă e deductibilă la salariat, va apărea ca o reținere. Dacă e deductibilă pentru firmă se va opera prin articole contabile.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

negoitac233

#20 Mesaj de negoitac233 »

sa inteleg ca se va face o modificare la programul de salarii in asa fel ca retinerea la pilonul lll sa fie deductibila la calculul impozitului din salarii la fel ca deducerea personala?

negoitac233

#21 Mesaj de negoitac233 »

Am reusit,am facur acum o simulare in statul de plata pe luna august si problema este rezolvata.
Multumesc echipei SAGA

filipf857

#22 Mesaj de filipf857 »

Există posibilitatea de a acorda deducerea și dacă achită salariatul direct sumele către fondul de pensii și prezintă firmei documetele justificative (vezi pct.111^1 din normele de aplicare la art.57), dar eu unul cred că astfel de situații sunt foarte rare.
Eu am un astfel de caz.
Mi-a venit un angajat ca el a platit 100 ron la ING ptr pilonul 3 si mi-a aratat contractul. Cum operez in saga, ca daca-l pun pe retineri imi apare pe statul de plata ca si retinere, dar nu e corect ca eu trebuie doar sa-i scad impozitul cu 16 ron si normal sa-mi "puste" D112. :)
Multumesc de ajutor

septimiuv

#23 Mesaj de septimiuv »

O să-ți puște dacă pui și o reținere negativă.

filipf857

#24 Mesaj de filipf857 »

Multumesc. Acum pusca sumele :)
Eu am pus la Retineri in felul urmator:

Aplicat la... Salariu net
Suma fixa 100
Retinut din...Venit baza de calcul
si
Aplicat la... Salariu net
Suma fixa -100
Retinut din...salariu net