bonuri fiscale hg 84 /2013
Re: bonuri fiscale hg 84 /2013
TVA integral nedeductibil înseamnă taxă nerecuperabilă. Taxă nerecuperabilă înseamnă că se include în preț. Și limitarea se va aplica la suma întreagă inclusiv TVA.
O astfel de limitare nu se poate aplica numai dacă există bon fiscal ce nu îndeplinește condițiile pentru a fi considerat factură simplificată sau e bon fiscal neînsoțit de factură. Dacă există factură, atunci TVA nu poate fi integral nedeductibil și cheltuiala deductibilă parțial.
O astfel de limitare nu se poate aplica numai dacă există bon fiscal ce nu îndeplinește condițiile pentru a fi considerat factură simplificată sau e bon fiscal neînsoțit de factură. Dacă există factură, atunci TVA nu poate fi integral nedeductibil și cheltuiala deductibilă parțial.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
cum pot eu, furnizor, o sa stiu care din cele 50-60 de bonuri emise in fiecare zi au trecute pe ele codul fiscal al clientului si trebuie sa le evidentiez in D394 … ? aplicam varianta cu carnetelul ? stai si notezi pt fiecare bon ??
Keep Walking!
- fagarasa176
Nu trebuie notat nimic....daca emiti corect SAGA duce automat sumele in D394
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Mai complicat: cum stii ca la bonul ce are trecut pe el codul fiscal al clientului, nu s-a emis, ulterior, si o factura?
Deocamdata fiscul tace ...
Deocamdata fiscul tace ...
Marian Apetre
La neplatitori de TVA trebuie sa fie scris codul fiscal al beneficiarului pe bonul de casa. Ma intereseaza pentru a inregistra pe cheltuieli deductibile, exista o valoare pana la care sunt valabile bonurile de casa fara factura pentru a fi inregistrate pe cheltuiela?
- danilevicis
100 EURO
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic
Multumesc pentru raspuns, probabil ca sunt valabile pe cheltuieli si daca nu este scris codul fiscal al beneficiarului.
- fagarasa176
sursa: http://www.sagasoftware.ro/?p=825Sunt următoarele situații, de la 14 martie:
- bonuri fiscale însoțite de factură – dacă se referă la bunuri și servicii în legătură cu activitatea economică a firmei – vor da drept de deducere atât pentru TVA cât și ca o cheltuială
- bonuri fiscale neînsoțite de factură:
a. bonuri de până la 100 EUR și care au codul fiscal al beneficiarului tipărit pe ele: sunt, fiscal, facturi, facturi simplificate și vor da drept de deducere atât pentru TVA cât și pentru cheltuieli în aceleași condiții ca o factură sau bonuri însoțite de factură
b. bonuri fiscale indiferent de valoare ce nu au înscris codul beneficiarului – nu dau drept de deducere pentru TVA, TVA devenind o taxă nerecuperabilă și se va include în prețul de achiziție al bunurilor/serviciilor achiziționate iar pentru cheltuieli vor da drept de deducere integral sau parțial dacă se vor anexa la un decont de cheltuieli sau vor avea atașat un NIR făcându-se dovada intrării în gestiune a bonurilor.
Am și o mică precizare de făcut. Bonurile fiscale emise de aparatele de marcat fiscale, trebuie să conțină denumirea bunurilor/serviciilor achiziționate, de aceea un bon pe care scrie “Materiale”, “Chimice”, ‘Electrice”, “Papetărie”, sau orice denumire generică, indiferent că are sau nu codul fiscal al beneficiarului înscris pe el sau este însoțit de o factură pe care scrie la fel, nu este un document în baza căruia să se deducă TVA și cheltuiala.
Ok , sa inteleg ca la neplatitori de tva sunt valabile pe cheltuiala bon fiscal mai mare de 100 euro si fara cod fiscal pe ele ?
- fagarasa176
Doar insotit de decont ca si pana acuma, pentru restul BF.
Pentru combustibil ca si pana acuma 50% daca nu te incadrezi la exceptiile din CF
Pentru combustibil ca si pana acuma 50% daca nu te incadrezi la exceptiile din CF
Daca listez nota de receptie la BF ( nu fac decont) este ok?
la mine este configurat corect "vanzare marfa - numerar" are analiticul 5311fagarasa176 scrie:Nu trebuie notat nimic....daca emiti corect SAGA duce automat sumele in D394
Keep Walking!
În acest caz nu are ce cod fiscal să-ți ia. Acele bonuri ce îndeplinesc condițiile pentru a fi considerate facturi simplificate sunt ...facturi simplificate și trebuie tratate ca atare. Și în SAGA se vor opera ca facturi. Asta pentru că la emitere se știe clar că e factură din moment ce se cere, de către client, înscrierea codului pe ele.
multumesc tomac, asta vroiam sa stiu ! acum mai intreb si eu, poate nu ar fi bine ca sa se introduca pe coloana "tip" si factura simplificata ?
Keep Walking!
Nu, de ce să se introducă. E tot factură. Îi spune simplificată că nu e nevoie să aibă toate elementele unei facturi normale.