PFA - prod. agricola

Chestiuni specifice programului SAGA PS
Mesaj
Autor
rovidg116
Mesaje: 239
Membru din: Mie Iul 09, 2008 12:00 am

PFA - prod. agricola

#1 Mesaj de rovidg116 »

Buna ziua,
Sunt complet "offline" in ale PFA-ului de aceea rog un pic de ajutor.
Cazul unui PFA - mic producator agricol, impus cu norma de venit (infiintat in anul curent). Vanzarea produselor se face de catre el sau sotia lui in piata agroalimentara (deci direct, nu prin intermediari). Practic din cauza ca este cu norma de venit, nu ar fi obligat sa tina o evidenta stricta, dar este si platitor de TVA si inscris in ROI. Presupun ca in acest caz se va putea utiliza SAGA PS.
1. Declaratii care se depun : 221, 300, 390; mai sunt is altele?
2. Jurnalele de cumparari si vanzari se vor conduce din punctul de vedere al TVA-ului, dar registrul inventar, registrul de incasari si plati si registrul unic de control sunt obligatorii in acest caz?
3. Motorina utilizata in tractorul proprietatea personala este deductibila la TVA daca e achizitionat cu factura si exista numai contract de comodat pentru tractor? Contractul de comodat se face obligatoiu la notar?
4. Dar la vanzare cum se procedeaza? Vinde la piata doar produsele proprii, in stare naturala. Este obligatoriu casa de marcat in situatia data?
In OUG28 se precizeaza :
"Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1):
[{*}] a) comerţul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate, livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, precum şi activităţile de jocuri de noroc desfăşurate cu mijloace tehnice de joc ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede; (literă modificată prin art. I pct. 1 din Legea nr. 264/2008, în vigoare de la 17 noiembrie 2008)"


O zi buna

niculitav
Mesaje: 45
Membru din: Sâm Apr 21, 2012 1:05 pm

Re: PFA - prod. agricola

#2 Mesaj de niculitav »

parerea mea:
1. Depune si 394 lunar , 390 doar in luna in care are operatiuni intracomunitare
2. Fiind platitor de tva, trebuie obligatoriu registrele de TVA, registru unic control trebuie (in caz de rambursare TVA iti consemneaza inspectia fiscala in acest registru), celelalte ti-as sugera sa le tii....trebuie vazut ce scrie in ultima varianta de cod fiscal. pina acum cei cu norma de venit nu trebuiau sa aiba RJIP si nici reg. inventar.
3. motorina sigur ca este cheltuiala deductibila, as vrea sa fac si eu cartofi fara motorina...Chiar daca aveti comodat (nu trebuie inregistrat la notar), nimeni nu poate sa va spuna ca este nedeductibila chelt. cu motorina.
4. nu aveti voie sa vindeti la personae fizice fara casa de marcat, aici atentie mare!!! Puteti vinde pe baza de facturi si chitante la pers. juridice.
Daca toata productia o vindeti la piata, nu puteti spune ca vindeti ocazional....casa de marcat nu e o povara asa mare.....

Saga PS este minunat si pentru productia Agricola!!!!

rovidg116
Mesaje: 239
Membru din: Mie Iul 09, 2008 12:00 am

Re: PFA - prod. agricola

#3 Mesaj de rovidg116 »

Multumesc de raspuns.
De 394 uitasem, mersi de atentionare.
In legatura cu casa de marcat sunt inca in ceata un pic. Nu am vazut la nimeni in piata agroalimentara sa se utilizeze casa de marcat. Am intrebat 3 persoane de la finante, am primit 3 variante de raspuns : 1 - este obligatoriu pt. fiecare vanzator, chiar si pt. micul producator, indiferent de statutul pe care-l are. 2 - Nu este obligatoriu in piata agroalimentara decat pt. revanzatori. 3 - este obligatoriu pt. ca este platitor de TVA. Daca nu ar fi platitor de TVA nu ar fi obligatorie.
Acum chiar nu stiu ce sa cred...

niculitav
Mesaje: 45
Membru din: Sâm Apr 21, 2012 1:05 pm

Re: PFA - prod. agricola

#4 Mesaj de niculitav »

Puteti face o adresa scrisa la finante, cu numar de inregistrare.Veti primi un raspuns scris la intrebarea dvs, concret bazat pe codul fiscal.
Asa verbal...vorbele zboara...
Trei birouri, trei raspunsuri dierite..

Nici eu nu am vazut pe nimeni in piata sa aiba casa de marcat.Toti cei care vand la taraba vand pe certiicat de producator si deocamdata nu au nicio treaba cu casa de marcat.

Riscati in cazul unui control sa primiti amenda. Niste venituri oricum trebuie sa inregistrati si in cazul in care vindeti doar la populatie va trebuie casa de marcat. Daca ati vinde productia Agricola la agenti economici cu ridicata( de ex. grau la panificatie, mere, cartofi la industrializare, cartofi la spitale pentru consum ca atare, cartofi la fabrica de chipsuri, cereale la unitati care detin animale ca hrana, orz la f-ca de bere etc..)si doar ocazional la populatie, ati putea justiica lipsa casei de marcat.Este parerea mea.

rovidg116
Mesaje: 239
Membru din: Mie Iul 09, 2008 12:00 am

Re: PFA - prod. agricola

#5 Mesaj de rovidg116 »

Referitor la declaratia 600....
1 - P.F.A., producator agricol, norma de venit, fara alte venituri - declaratia 600 este obligatorie? - suma declarata va fi 35% din sal.mediu? Trebuie sa mearga la Casa de pensii pentru a incheia contract sau depune numai declaratie 600 iar la Casa de pensii nu trebuie sa faca nimic?
2 - Producator agricol, fara vreo forma de organizare, impus pe norma de venit - decl. 600 nu este obligatorie, nu? - primeste subventii de la APIA.....
3 - A.F. - magazin ABC - anul 2013 a incheiat cu pierdere - declaratia 600 nu este obligatorie pentru 2014, bine stiu? ...dar daca vrea poate sa depuna, iar in acest caz suma ce se declara e 35% din sal.mediu?

Multumesc.

Avatar utilizator
balteanuc692
Mesaje: 3386
Membru din: Mie Ian 21, 2009 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: PFA - prod. agricola

#6 Mesaj de balteanuc692 »

ART. 296^22 Baza de calcul

(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale

Plecand de la salariul mediu pe 2014 care este 2.298 lei faceti calculele: 2.298x35%x12 luni = 9.652 lei.

1. Exceptie pentru producatori agricoli:
ART. 296^23 Excepţii specifice
(1) Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură prevăzute la art. 71 alin. (1), (2) şi (5), venituri din cedarea folosinţei bunurilor prevăzute la art. 61, venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică, precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) nu datorează contribuţie de asigurări sociale.
Deci nu datoreaza CAS, nu depune 600.

2. La fel ca la 1 pentru declaratia 600

3. Daca norma de venit anuala sau venitul net in cazul nostru se incadreaza sub acest nivel (9.652 lei), nu datoreaza contributii de asigurari sociale. Daca este peste acest plafon, depune 600 cu o baza de calcul de minim 9.652 lei si maxim de 5 ori adica 9.652x5=48.260 lei. (atentie, asta e baza de calcul, la aceasta baza de calcul se aplica procentul de 31,3% si rezulta suma de plata pe intreg anul.)
Daca are pierdere, nu depune 600 dar ar mai trebui sa depuna si declaratiile 223, 220, 204 si nu mai vorbim de 200.

In toate cazurile, daca este asigurat prin orice fel (salariu, pensie, etc), nu mai depune 600.

rovidg116
Mesaje: 239
Membru din: Mie Iul 09, 2008 12:00 am

Re: PFA - prod. agricola

#7 Mesaj de rovidg116 »

Multumesc.
Atunci inseamna ca nici P.F.A. cu profilul agricol nu trebuie sa depuna declaratia 600... sper ca am interpretat bine citatele din CF.
Anterior sa pun aici intrebarea am intrebat si pe cei de la finante. Raspunsul lor a fost ca doar producatorul agricol nu trebuie sa depuna, dar P.F.A.-ul da, chiar daca obiectul de activitate e tot agricultura.

Avatar utilizator
balteanuc692
Mesaje: 3386
Membru din: Mie Ian 21, 2009 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: PFA - prod. agricola

#8 Mesaj de balteanuc692 »

Cam da.. dar daca venitul net nu depaseste acel prag, nu trebuie. Iarasi nu trebuie daca titularul PFA mai are si alte venituri pentru care plateste CAS.
Problema e ca PFA se incadreaza la art. 296^22 alin.(1) iar producatorul agricol la 296^23 Exceptii specifice. Si e o diferenta intre cele doua articole. S-a nimerit sa fie PFA cu productie agricola. Mai bine nu declara pe PFA productia agricola si ramanea cu baza de calcul conform art. 296^23.

mihalydeakpala
Mesaje: 22
Membru din: Mar Ian 20, 2009 12:00 am

Re: PFA - prod. agricola

#9 Mesaj de mihalydeakpala »

Buna seara,
Am un PFA in domeniul agricultura,lucrez cu PS, va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus in program: 1.productia vegetala obtinuta din productia proprie,
2.o parte din aceasta pruductie este cumsumat de animalele din ferma, restul ramane in stoc la finele anului.
La SRL ma pricep dar cu partida simpla m-am incurcat :(

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27330
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: PFA - prod. agricola

#10 Mesaj de tomac »

La producție. Ceea ce se dă în consum se va transfera pe un alt cod cu tip diferit - furaje. Dacă nu vindeți nimănui, atunci transferați tot stocul la furaje și dați în consum de acolo. Niciuna din aceste operațiuni nu are impact asupra rezultatului fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pascaa
Mesaje: 176
Membru din: Joi Oct 20, 2011 9:08 am

Re: PFA - prod. agricola

#11 Mesaj de pascaa »

Rasfoiam forumul pentru a mai afla diferite lucruri, si in acest topic am si eu o intrebare: am si eu PFA crescatori de vite si cultivatori de teren.
Spuneti-mi va rog ca nu stiu la cine sa apelez sa ma ajute:
- ce le cer eu sa completeze zilnic, sa urmaresc cant de lapte obtinuta?
- ce documente si inregistrari fac eu la inceput de an, cand aflu culturile, apoi la final, cand se recolteaza? De exemplu, masa verde destinata animalelor, sau porumbul, idem, ptr animale?
- am un caz care isi vinde laptele, casul si smantana in magazin propriu: ce documente sa facem ptr incarcarea magazinului cu lapte, cas, etc? Adica transferul lor din ferma in magazin?

Imi cer scuze, dar chiar nu stiu, nu am avut ocazia sa lucrez in CEAP...iar in facultate....

Va multumesc.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27330
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: PFA - prod. agricola

#12 Mesaj de tomac »

Dacă veniturile obținute sunt venituri din agricultură, atunci orice discuție despre evidența contabilă este de prisos. Nu au obligația conducerii de evidențe contabile. Doar a evidențelor fiscale.
Conform codului fiscal, art.71 veniturile din agricultură sunt:
ART. 71 Definirea veniturilor
(1) Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;
c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
(...
(4) Veniturile obţinute din valorificarea produselor prevăzute la alin. (1) în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
(5) Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile şi se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activităţi independente", venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.
Conform normelor de aplicare a art.71,
149^5. Sunt considerate în stare naturală produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, precum şi produsele de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu şi carcasă, miere şi alte produse apicole definite potrivit legislaţiei în materie, precum şi altele asemenea.
Preparatele din lapte şi din carne sunt asimilate produselor de origine animală obţinute în stare naturală.
Faptul că nu există obligația conducerii evidenței contabile se găsește tot în norme
149^9. Contribuabilii care obţin doar venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligaţii contabile.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pascaa
Mesaje: 176
Membru din: Joi Oct 20, 2011 9:08 am

Re: PFA - prod. agricola

#13 Mesaj de pascaa »

Buna ziua,

va multumesc pentru raspuns, asta stiam si eu. Insa neclaritatile mele sunt legate de liniutele ce le-am scris mai sus...

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27330
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: PFA - prod. agricola

#14 Mesaj de tomac »

Dacă nu există obligații contabile, ce documente ați vrea să completați?
Nu contează. Pur și simplu. Știu că pare greu de imaginat, dar dacă legea vă permite să nu conduceți evidență contabilă pentru astfel de situații, întrebarea este de ce ați face-o?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

andreis491
Mesaje: 479
Membru din: Lun Apr 04, 2011 12:20 pm

Re: PFA - prod. agricola

#15 Mesaj de andreis491 »

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: o persona fizica, producator de miere (detine certificat de producator) ce taxe trebuie sa plateasca pentru mierea vanduta?
Multumesc!

Scrie răspuns