Concediu medical in afara funct baza? cum platesc?

marinecim738

Concediu medical in afara funct baza? cum platesc?

#1 Mesaj de marinecim738 »

Buna ziua!

Am un angajat cu program de 2 ore, in afara functiei de baza (functia de baza o are la alta firma), si a intrat in concediu medical! Cum se procedeaza in astfel de cazuri cu plata? Cine plateste medicalul? Ambele firme? Sau numai la functia de baza, avand in vedere ca este eliberat un singur formular de cm pt perioada respectiva, medical ce trebuie depus apoi la casa de sanatate? Si in acest caz, la in afara functiei de baza cum il platesc pe salariat? Salariu normal ca si intr-o luna obisnuita?
Daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns!
Va multumesc anticipat!

cernatv

Re: Concediu medical in afara funct baza? cum platesc?

#2 Mesaj de cernatv »

Se plateste medicalul de ambele societati. Daca la tine nu are functia de baza iti trebuie o copie dupa certificatul medical pe care sa fie si stamplila firmei de unde are functia de baza.
Calculul si plata medicalului se face conform cu prevederile OG 158/2005 si a normelor de aplicare a ordanatei.

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Pentru CernatV
Unde este mentionat ca trebuie sa contina stampila unitatii unde are functia de baza? Si daca eu nu vreau sa declar unde imi am functia de baza?

Pentru MarineciM738
Pentru a fi acceptat certificatul trebuie facut o copie, care il certifica emitentul adica trece "conform cu original", semneaza si stampileaza.

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

Art. 72 Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din O.U.G. nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate. Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor de la art. 1 din prezentele norme.
(OMS 60/2006 si OCNAS 32/2006 Norme de aplicare Oug 158)

Acuma...prin copii legalizate , sunt de acord cu Balazse (oof cand oi apuca ziua aia..sa nu fiu de acord cu el pe probleme de salarizare/RU).Rationamentul ar fi, ca daca punem stampila societatii, ar insemna ca e un document emanat de catre societate (sau asimilat acestuia) ceea ce nu este.
B>
Musai trebuie declarata functia de baza.Pentru deducerea personala.

cernatv

#5 Mesaj de cernatv »

Nu emitentul certificatului medical (unitatea medicala) face copie "conform cu originalul". Acesta copie si acesta certificare se face de catre societatea unde salariatul are functia de baza. Aceasta societate este in posesia "originalului", adica a primului exemplar (normal ca si al celui de-al doilea) al certificatului medical, acolo se va arhiva acel original.
De aceea pe copie se va inscrie "conform cu originalul", se va semna si se va stampila de catre acea societate.

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Pentru CernatV
Mai citeste aici postarea din 06 Apr 2011 17:45:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... t=original
Prin unitate se intelege unitatea emitenta si nu angajator.

Pentru EugeN01
Pot sa am numai functie secundara daca doresc. :P

eugen01

#7 Mesaj de eugen01 »

lol...da..bag sama ca acel Ad.Fin.- S2 din cim-ul meu o insemna Ad.Fin - Second Hand !. :)

balazse

#8 Mesaj de balazse »

:lol:

tudosien

#9 Mesaj de tudosien »

Tot in legatura cu CM la 2 angajatori. Am o persoana cu norma de 2 ore/saptamna care mi-a adus CM in copie cu certificarea "conform cu originalul". Intrebarea mea e la calcul CAS. Pai i se calculeaza tot la 35% din salariul brut pe economie? I se ia de 2 ori (pentru ca asa calculeaza si la firma unde are functia de baza)?

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Aici ii o situatie destul de interesanta si din pacate nu prea gasesti solutii din parte institutiilor in cauza.
Desi in mod normal ar trebui sa-i platesti concediul medical, practic nu prea poti deoarece nu ai cum sa calculezi baza de calcul, deoarece peste tot se face referire la zile si nu la ore, ca urmare doar daca lucreaza cu cel putin 1 ora/zi ii poti calcula baza de calcul.
Dar daca totusi gasesti pe cineva sa iti dea o solutie sunt ochi si urechi. :wink:

tudosien

#11 Mesaj de tudosien »

Pai daca avea 1 ora/zi puteam sa-i calculez baza de calcul dar la CAS individual tot aia era povestea. As putea sa fac sa nu-i opresc CAS(s-a oprit integral unde are baza) pe stat dar ma lovesc de completarea D112 dupa aia unde nu mai am solutii.

balazse

#12 Mesaj de balazse »

Scuze, am sarit un pic peste CAS.
Din pacate conform reglematarilor in vigoare esti obligat la acel calcul, sunt cazuri in care CAS-ul poate chiar depasii salariul de incadrare, dar asta este pana cineva nu va face lobby pentru modificarea legislatiei.

Scrie răspuns