Factura de la Booking.com pentru o firma fara TVA
Factura de la Booking.com pentru o firma fara TVA
Buna ziua,
Am o firma, neplatitoare de tva, neinregistrata in ROI, respectiv fara cod special valid de tva pentru achizitii intracomunitare.
Booking.com mi-a factura comisioanele care sunt de 15 lei pe o factura, in care face precizarea, ca tva este supus regimului de taxare inversa.
Anterior facturarii am comunicat ccelor de la booking ca sunt neplatitoare de tva, iar ei totusi mi-au factura cu tva.
Intrebare:
-a cui este obligatia? A lor sa verifice daca sunt sau nu platitoare de tva si sa factureze ca atare, sau a mea sa ma fi inregistrat inaintea semnarii contractului cu booking?
- Deja am trei facturi emise de booking, inainte ca eu sa ma fi inregistrat in ROI, iar booking nu vrea sa mi le storneze. Ce mi se poate intampla in aces caz? Precizez ca de acum inainte incep demararea pentru obtinerea codului special de tva.
-Daca nu inregistrez in contabilitate facturile de la booking este vreo problema?
Va rog mult sa ma ajutati cu raspunsuri
Am o firma, neplatitoare de tva, neinregistrata in ROI, respectiv fara cod special valid de tva pentru achizitii intracomunitare.
Booking.com mi-a factura comisioanele care sunt de 15 lei pe o factura, in care face precizarea, ca tva este supus regimului de taxare inversa.
Anterior facturarii am comunicat ccelor de la booking ca sunt neplatitoare de tva, iar ei totusi mi-au factura cu tva.
Intrebare:
-a cui este obligatia? A lor sa verifice daca sunt sau nu platitoare de tva si sa factureze ca atare, sau a mea sa ma fi inregistrat inaintea semnarii contractului cu booking?
- Deja am trei facturi emise de booking, inainte ca eu sa ma fi inregistrat in ROI, iar booking nu vrea sa mi le storneze. Ce mi se poate intampla in aces caz? Precizez ca de acum inainte incep demararea pentru obtinerea codului special de tva.
-Daca nu inregistrez in contabilitate facturile de la booking este vreo problema?
Va rog mult sa ma ajutati cu raspunsuri
Re: Factura de la Booking.com pentru o firma fara TVA
In primul rand, trebuie sa verifici daca factura este emisa din UE, din datele publicate, firma are sediul in USA.
Doar daca factura este emisa din UE, beneficiarul este obligat sa se inregistreze.
Neinregistrerea in contabilitate facturilor este o mare problema, vezi legea contabilitatii.
Doar daca factura este emisa din UE, beneficiarul este obligat sa se inregistreze.
Neinregistrerea in contabilitate facturilor este o mare problema, vezi legea contabilitatii.
Marian Apetre
Firma isi are sediul in Olanda, deci este in UE.
Intradevar stiu ca toate facturile trebuie inregistrate dar ma gandeam ca poate unii au mai avut situatii similare si vroiam sa stiu cum au rezolvat-o.
Multumesc oricum pentru raspuns
Intradevar stiu ca toate facturile trebuie inregistrate dar ma gandeam ca poate unii au mai avut situatii similare si vroiam sa stiu cum au rezolvat-o.
Multumesc oricum pentru raspuns
Sincer eu nu mai inteleg din cele postate daca factura este sau nu cu TVA, deoarece la un moment dat se mentioneaza de "taxare inversa", dupa care ca s-au "facturat cu TVA".
Sincer deja am uitat (
), dar de ce trebuie sa ma inregistrez in scopuri de TVA daca primesc facturi de la Booking.com?
Sincer deja am uitat (

Locul prestarii este acolo unde beneficiarului isi are sediul (daca nu exisa o exceptie).
Beneficiarul care primeste servicii de la un prestator stabilit in UE
este obligat la plata taxei conform art. 150 al (2) si este obligat sa se inregistrarea in scop de tva.
Nu are nici o relevanta daca factura a fost emisa cu tva, sau fara tva.
Beneficiarul care primeste servicii de la un prestator stabilit in UE
este obligat la plata taxei conform art. 150 al (2) si este obligat sa se inregistrarea in scop de tva.
Nu are nici o relevanta daca factura a fost emisa cu tva, sau fara tva.
Marian Apetre
Asa este Marian Apetre.
Intre timp m-am dumirit si eu, chiar cu cei de la finante, unde am facut o cerere scrisa sa-mi explice si mie cum sta treaba.
Daca esti firma neplatitoare de tva, si faci achizitii de servicii (ex. meu de la booking.com) dar nici nu vrei sa devii platitoare de tva, atunci esti obligat sa te inregistrezi pentru a obtine de la finante un cod valid de tva. Pentru acest lucru depui decl 091, unde eu am bifat cf art 150 alin.2 (pentru situatia mea)
Finantele iti vor da un cod valid de tva, apoi urmeaza pasul doi: inregistrarea in ROI.
De abia dupa ce ti-a venit si acceptul ca esti inregistrat in ROI, poti sa primesti/emite facturi din comunitate.
Cand ai facturi din comunitate, intocmesti decont special de tva 301 si platesti tva-ul aferent.
Multumesc celor care m-au ajutat cu sfaturi. Mi-au fost foarte utile.
O zi faina!
Intre timp m-am dumirit si eu, chiar cu cei de la finante, unde am facut o cerere scrisa sa-mi explice si mie cum sta treaba.
Daca esti firma neplatitoare de tva, si faci achizitii de servicii (ex. meu de la booking.com) dar nici nu vrei sa devii platitoare de tva, atunci esti obligat sa te inregistrezi pentru a obtine de la finante un cod valid de tva. Pentru acest lucru depui decl 091, unde eu am bifat cf art 150 alin.2 (pentru situatia mea)
Finantele iti vor da un cod valid de tva, apoi urmeaza pasul doi: inregistrarea in ROI.
De abia dupa ce ti-a venit si acceptul ca esti inregistrat in ROI, poti sa primesti/emite facturi din comunitate.
Cand ai facturi din comunitate, intocmesti decont special de tva 301 si platesti tva-ul aferent.
Multumesc celor care m-au ajutat cu sfaturi. Mi-au fost foarte utile.
O zi faina!
Și depui și D390, dar legat de D301 se depune pentru servicii doar dacă cel ce cumpără este persoana obligată la plată, altfel nu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Pentru ApetreM
Multumesc.
Multumesc.
am si eu 3 facturi de la booking.com dar firma este platitoare de tva.trebuia sa ma inregistrez mai intai LA ROI?Pe factura de la booking este mentionat tva supus taxarii inverse.cum procedez? va rog poate ma lamureste cineva.
fazekasa> Da.Trebuia sa se fi inscris in ROI.
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=10480 (Tomac)
http://static.anaf.ro/static/10/Galati/GL1_106.pdf
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=10480 (Tomac)
http://static.anaf.ro/static/10/Galati/GL1_106.pdf
comanitai,daca poti te rog sa-mi raspunzi.ce ai facut cu facturile emise de booking inainte de a te inregistra in ROI?
sa inteleg ca trebuia sa inregistrez facturile si sa apara tva-ul care e cu taxare inversa in d300 si d390 ?
-
Eu nu am inteles niciodata cum vine asta? Care sunt mai exact situatiile in care cel care cumpara este persoana obligata la plata? Cateva exemple... multumesctomac scrie:Și depui și D390, dar legat de D301 se depune pentru servicii doar dacă cel ce cumpără este persoana obligată la plată, altfel nu.

Unul din cele mai simple exemple este cel al taxării inverse, al măsurilor de simplificare reglementate la art.160.
Persoana impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA în RO, ce vinde lemn unei alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în RO, nu este obligată la plata TVA. În acest caz, cel ce cumpără lemnul este persoana obligată la plata TVA. Plata se face prin decont, prin așa numitul mecanism al taxării inverse.
Un alt exemplu: servicii de transport intracomunitare livrate de o firmă din tr-o țară UE (alta decât RO) către firmă din RO, ambele înregistrate în scopuri de TVA în țările lor.
Detalii complete găsești la art.150 CF. Explicații mai detaliate http://discutii.mfinante.ro/static/10/M ... omania.pdf
Persoana impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA în RO, ce vinde lemn unei alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în RO, nu este obligată la plata TVA. În acest caz, cel ce cumpără lemnul este persoana obligată la plata TVA. Plata se face prin decont, prin așa numitul mecanism al taxării inverse.
Un alt exemplu: servicii de transport intracomunitare livrate de o firmă din tr-o țară UE (alta decât RO) către firmă din RO, ambele înregistrate în scopuri de TVA în țările lor.
Detalii complete găsești la art.150 CF. Explicații mai detaliate http://discutii.mfinante.ro/static/10/M ... omania.pdf
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.