asigurarea de viata...chelt. deductibila ??

sumanariua

asigurarea de viata...chelt. deductibila ??

#1 Mesaj de sumanariua »

Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o situatie de genul...administratorul si-a incheiat o asigurare de viata Metropolitan Life. Se incadreaza aceasta polita la art. 21 lit. k din CF , adica pot considera ca asigurarea de viata = asigurare voluntara de sanatate si sa o inreg. ca si chelt. deductibila sau nu?? Multumesc.

balteanuc692

Re: asigurarea de viata...chelt. deductibila ??

#2 Mesaj de balteanuc692 »

Pai daca ii zice asigurare de viata, cum sa fie asigurare de sanatate? :shock:

sumanariua

#3 Mesaj de sumanariua »

Cei de la banca mi-au spus ca au intrebat la finante si li s-a spus ca polita se incadreaza la art.21 lit. k. si ca este deductibila suma...

septimiuv

#4 Mesaj de septimiuv »

nu te mai increde in cei de la banca
ar spune orice sa le cumperi marfa

pinteae

#5 Mesaj de pinteae »

Asigurarea de viata este deductibila fiscal doar daca incheierea acesteia este conditionata de banca, pentru acordare de credit pentru societate (asigurare administrator). In aceasta situatie asigurarea este cesionata in favoarea bancii. In rest, daca platitor este societatea, iar asigurat si beneficiar este o persoana fizica (administrator, patron, salariat, sot/sotie, etc), asigurarea nu este deductibila fiscal. Mai mult de atat, o astfel de asigurare se considera venit salarial si se supune impozitarii.

balteanuc692

#6 Mesaj de balteanuc692 »

Trebuie mentionat ca aceasta asigurare, care nu este obligatorie, conform Art. 296^2, este considerata avantaj de natura salariala conf. Art. 55, alin.(3), lit. g) si se include in veniturile salariale ale angajatului.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, daca aceasta asigurare am incadrat-o ca fiind avantaj de natura salariala si am incadrat-o in veniturile salariale ale salariatului, cheltuiala cu aceasta este deductibila la calculul impozitului pe profit, conform Art. 21, alin (4), lit. k)

Art. 21 alin. (4) lit. K)
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
k) cheltuielile cu primele de asigurare plătite de angajator, în numele angajatului, care nu sunt incluse în veniturile salariale ale angajatului, conform titlului III;

Art. 55 alin.(3) lit. g)
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
g) primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii;

sumanariua

#7 Mesaj de sumanariua »

Multumesc mult pentru raspunsuri...In legatura cu inregistrarea in contabilitate ce conturi se folosesc? De ex. ..pe data de 05.11.2013 se achita c/v polita asigurare de viata = 90 lei , prin banca. Pot sa folosesc C. 6457 nedeductibil ?? Iar cand fac statul de salarii aceasta suma o trec la alte venituri ?

balteanuc692

#8 Mesaj de balteanuc692 »

6458=5121 90 lei
Aceasta cheltuiala este deductibila la calcul impozit pe profit deoarece se impoziteaza ca avantaj de natura salariala la angajat, am explicat mai sus ce si cum.
In SAGA, in statul de salarii, in dreptul angajatului in cauza, va duceti pe butonul "Tichete" si adaugati la "tip tichete">"Avantaje in natura" suma de 90 lei. Aceasta suma nu o veti vedea in statul de salarii dar va fi adunata la baza de calcul pentru contributii.

sumanariua

#9 Mesaj de sumanariua »

Si in cazul prezentat de balteanuc692, cum se inchide contul 5328... ? Am gasit mai gasit o monografie, ceva de genul :

Primele de asigurare incluse in veniturile salariale ale angajatilor se vor inregistra in contabilitate astfel :
1. Valoarea primelor achitate de societate incluse in veniturile salariale :
641 = 421 90 lei
2. Plata primelor catre soc. de asigurari :
461 = 5121 90 lei
3. Retinerea sumelor achitate :
421 = 461 90 lei

Eu m-as fi gandit sa includ prima de asigurare la alte venituri , asa incat sa imi apara pe statul de plata la salariul brut , astfel intrand in baza de calcul al contributiilor sociale datoarate.
Deci, cum e mai bine ? :?

balteanuc692

#10 Mesaj de balteanuc692 »

In exemplul meu trebuie mers in articole contabile si schimbata nota pe care o genereaza SAGA din 642=5328 in 6458=5121. Pentru ca nu sunt tichete de masa. Si pentru ca salariatul nu vede fizic nimic.
Dar si monografia dumneavoastra mi se pare buna.
641=421 o face automat SAGA care include si prima de asigurare daca completati la "Alte Venituri"
Urmatoarele doua note, manual.
Dar in acest caz nu se vede ca a fost vorba de o asigurare facultativa.

pantiliee

#11 Mesaj de pantiliee »

suma trecuta ca si avantaj in natura in fereastra de "tichete" este impozitata pe stat doar cu impozit pe salarii, deci incorect pentru ca normal ar trebui sa se calculeze si contributii. exista vreo solutie in acest sens?...

herganiec

#12 Mesaj de herganiec »

o treceti la alte venituri si atunci se calculeaza si contributii.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns