cod CAEN

scortarum819

cod CAEN

#1 Mesaj de scortarum819 »

stie cineva, unde se specifica (daca exista o asa reglementare) faptul ca o firma nu poate desfasura decat acele activitati pentru care exista certificat constatator de la ONRC, practic, care ar putea fi sanctiunea ca se desfasoara o activitate din statutul firmei, care nu exista in certificatul constatator? Multumesc

balazse

Re: cod CAEN

#2 Mesaj de balazse »

Din cate stiu eu poti desfasura toate activitatile pe care le-ai trecut in actul consitutiv, ii drept ca pentru unele ai nevoie de autorizatii speciale.

tomac

#3 Mesaj de tomac »

E desfășurarea unei activități fără autorizație. Poți desfășura orice activitate ce există în statul și care este autorizată. A desfășura o activitate ce e în statut dar nu e autorizată e echivalent cu a desfășura o activitate fără autorizație adică evaziune fiscală.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

scortarum819

#4 Mesaj de scortarum819 »

Ma poti ajuta cu o baza legala? Asa ma gandeam si eu, dar as vrea sa vad negru pe alb, ceea ce nu am gasit, mersi

gramac921

#5 Mesaj de gramac921 »

Legea 12/1990 :
" ART. 1
Următoarele fapte reprezintă activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;
"

dar e contraventie sanctionata cu amenda de la 2000 la 20.000 lei :

" (1) Contravenţiile prevăzute la art. 1 săvârşite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei."

Eu zic ca daca iti evidentiezi veniturile obtinute si platesti impozitul aferent , nu e evaziune fiscala. ( doar contraventie cf legii )

scortarum819

#6 Mesaj de scortarum819 »

fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege
mi se pare cam vag...
Am gasit in OUG 44/2008 la art. 14 (4)
Pentru desfăşurarea unei activităţi pentru care nu s-a cerut înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării este necesară obţinerea acestora potrivit prezentului capitol.
(5) Cererea pentru efectuarea modificărilor prevăzute la alin. (2)-(4) se depune la registrul comerţului în care este înregistrată PFA, întreprinderea individuală sau întreprinderea familială, însoţită de declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la pct. 1.3, 2.3 sau 3.3 din anexă, după caz.
. Dar asta-i pentru PFA/II, pentru firme n-am gasit nimic...

gramac921

#7 Mesaj de gramac921 »

conditiile prevazute de lege is obtinerea autorizatiilor pentru desfasurarea activitatii economice

scortarum819

#8 Mesaj de scortarum819 »

pai asta intrebam, care act normativ ma obliga sa-mi autorizez o anumita activitate ? :D

Or fi articolele de mai jos din L 359/2004 ?

ART. 4
Autorizarea funcţionării solicitanţilor se face cu îndeplinirea procedurii
prevăzute de prezenta lege şi de actele normative speciale, armonizate cu
prevederile prezentei legi.
ART. 5
(1) Prin autorizarea funcţionării, în sensul prezentei legi, se înţelege
asumarea de către solicitant a responsabilităţii privitoare la legalitatea
desfăşurării activităţilor declarate.

tomac

#9 Mesaj de tomac »

Da. Acelea sunt derivate din art.53 din Legea 31/1991.

andreis491

#10 Mesaj de andreis491 »

Sunt unele activitati pt. care autorizarea se face pe baza declaratie pe proprie raspundere (declaratia model 2 de la ONRC).
Si alte activitati, care necesita, pe langa certificatul constatator si obtinerea autorizatiilor de la fiecare institutie spectifica in parte, de ex. DSP sau ANPC.
Intrebarea mea este (poate s-a confruntat cineva pana acum): daca exista doar certificatul constatator, nu si autorizatia emisa de fiecare institutie in parte, se considera activitati ilicite ?

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Nu. Dacă activitatea e autorizată la ORC, atunci desfășurarea ei fără autorizații specifice nu e ilicită în sensul economico-financiar. Poate fi faptă contravențională sau chiar infracțiune pe lege specială a activității DSP sau ANPC, dacă legea nu prevede altfel.

Scrie răspuns