inregistarare sau nu in scopuri de TVA

solovastru

inregistarare sau nu in scopuri de TVA

#1 Mesaj de solovastru »

Buna, am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta. Un client a infiintat o firma acum de 2 saptamani neplatitoare de TVA (cifra de afaceri estimata anuala aprox 120.000 lei, astfel ca si doreste sa ramana neplatitor de TVA - majoritatea clientilor - persoane fizice). Va avea lucrari in Italia (amenajari bunuri imobile - cladiri). Imi puteti spune pana la urma:
- sunt obligat sa ma inregistrez in scopuri de TVA sa nu, pentru acele servicii care le voi presta in afara tarii ? urmand a avea astfel 2 coduri de TVA ?

- daca da ! (voi factura pentru pf si pj romana fara tva - folosind codul fiscal de baza), ( voi factura fara TVA pt PJ straine cu cod valabil de TVA si cu TVA pentru pf straine - totul de pe codul primit la inregistrarea in scopuri de TVA) ?

multumesc

balteanuc692

Re: inregistarare sau nu in scopuri de TVA

#2 Mesaj de balteanuc692 »

Daca efectuati numai amenajari de bunuri imobile, nu trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA nici conf. art. 153 si nici conf. art. 153^1.

Baza legala: Art. 133 alin. (4) lit. a) si pct. 14 alin. (1) din NM ale art. 133 Cod Fiscal.

solovastru

#3 Mesaj de solovastru »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?p=72482

aici era ceva de genul meu ... insa raspunsul era exact invers - si anume ca trebuie !
Am uitat sa mentionez faptul ca serviciile prestate in Italia se vor adresa atat PF cat si PJ

gramac921

#4 Mesaj de gramac921 »

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

eu zic ca trebuie sa va inreg cf 153^1 , dar serviciul nu se declara in 390.

balteanuc692

#5 Mesaj de balteanuc692 »

Art. 133 alin. (4):
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;

Conform acestui alineat, locul prestarii este in Italia.

NM Pct. 14 alin. (1):
14. (1) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării. Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii.

Conform acestui alineat, nu se declara acest serviciu in 390 si nici nu trebuie sa te inregistrezi in scopuri de TVA conf. art. 153^1.

gramac921

#6 Mesaj de gramac921 »

da corect , nu tinusem cont de norme :)

Scrie răspuns