Inchidere automata a facturilor

Retea, baze de date, salvari, restaurari etc.
simionb160

Inchidere automata a facturilor

#1 Mesaj de simionb160 »

Buna ziua.

Lucrez la o firma care isi inchide majoritatea facturilor cu plata prin banca/curierat. Sunt cateva sute de facturi lunar si procesarea lor dureaza destul de mult. Procesul este unul foarte repetitiv in interfata Saga, incasare > alegi data si contul si cam asta este, destul de simplu, dar dureaza foarte mult datorita numarului mare de facturi.

As dori sa fac un program care sa automatizeze acest lucru. Sa citeasca dintr-un fisier unde sunt puse toate seriile de facturi, data in care a fost efectuata plata si contul contabil, si automat sa inchida facturile.

O posibilitate ar fi sa folosesc un macro recorder, care sa faca asta din interfata Saga, dar sunt multe variabile cum ar fi timpul de raspuns, eventuale erori sau mesaje ce pot aparea si pot da scriptul peste cap.

Metoda pe care doresc sa o incerc este sa scriu direct in fisierele .dbf folosind un script extern intr-un limbaj de programare care stie sa foloseasca dbf-uri.

Atunci cand se incaseaza o factura am vazut ca modificarile sunt doar in: ies_det, societ, registru, note_facturi, iesiri si mmod, plus cdx-urile aferente.

Am inteles cum functioneaza fiecare fisier si ce anume se modifica in fiecare, dar nu inteleg ce face mai exact "ies_det.dbf". In cazul meu pe un exemplu concret de factura a modificat doar transportul din factura cu niste valori care nu le-am regasit nicaieri.

Asa ca intrebarile mele sunt :

1. Este o metoda viabila modificarea bazei de date in acest fel ?
2. Cum anume functioneaza ies_det.dbf ?

herganiec

Re: Inchidere automata a facturilor

#2 Mesaj de herganiec »

scrieti aceste intrebari direct la Saga pe mail. Doar asa cred ca o sa edificati. aici sunt utilizatori Saga mia putin programatori.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

tomac

#3 Mesaj de tomac »

@simionb160
Nu ai văzut chiar bine. Ies_det e implicat în stingere în cazul celor ce sunt cu TVA la încasare și e implicat numai la salvarea, atunci când asociezi o plată sau o încasare pentru a știi cât să deducă sau colecteze TVA. E implicat în sensul că e doar consultat nu modificat. Faptul că se deschide și se consultă, uneori e văzut de unele utilitare ca o modificare a lui, dar te asigur că nu.
Nu poți, de fapt poți, dar nu e recomandat defel să scrii direct în tabelele SAGA date. Riști să ți le bușești destul de rău.
Ai putea face altceva:
Să creezi un fișier, conform specificațiilor din help, de tip dbf în care să treci datele de încasare și acesta să-l imporți, însă tot va trebui să intri manual pe fiecare încasare și să o asociezi facturilor. Asta fiind obligatoriu. Partea de TVA la încasare complică situația.
Asta ar asigura doar preluarea datelor, dar legarea încasării de facturi se va face tot manual.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

simionb160

#4 Mesaj de simionb160 »

Multumesc pentru ajutor @tomac.

O sa mai fac niste verificari sa vad daca acel fisier este doar consultat. Voi incerca sa fac o metoda automata, mi se pare destul de plauzibil un astfel de script, mai ales ca ai toate datele necesare la indemana.

Scrie răspuns