coasigurati nou intrati

serbanl992

Re: coasigurati nou intrati

#16 Mesaj de serbanl992 »

Deci ii cer:
-adeverinta de la Primarie ca sotia nu primeste ajutor social, Legea 416
-adeverinta de la Finante/Primarie cu venit impozabil = 0
-copie buletin identitate sau carte de identitate
-copie certificat de casatorie
pentru ca sotul sa fie asigurat fara sa plateasca sanatatea ca persoana fizica la fisc?

ms :)

balazse

#17 Mesaj de balazse »

Scuze, dar acum vrei sa mai postez inca o data extrasul din actul normativ postat in link-ul mentionat sau vrei sa iti confirm eu ceva ce ai citit si scris? :shock:

serbanl992

#18 Mesaj de serbanl992 »

Imi cer scuze poate nu m-am exprimat bine. Am gasit mai multe raspunsuri si nu stiu care este bun.
Adica:
1.- declaratie pe propria raspundere(de la salariat) +copie C.I. +declaratia de la finante ca nu are venituri(pt coasigurat).

2.-adeverinta de la fisc(primarie) ca nu are venituri > 250lei
-copie dupa carte de identitate
-o cerere prin care care angajatul solicita ca sotia sa fie coasigurat
-declaratia lui pe proprie raspundere ca sotia este in intretinerea sa
-copie certificat casatorie

3.-adeverinta de la Primarie ca sotia nu primeste ajutor social, Legea 416
-adeverinta de la Finante/Primarie cu venit impozabil = 0
-copie buletin identitate sau carte de identitate
-copie certificat de casatorie
Sunt trei cazuri in care apar alte acte.
Nu vreau sa-i cer acte care nu sunt necesare, adica sa cer doar de dragul de a avea cat mai multe hartii cum fac cei de la fisc (stiu sigur ca, cei care isi fac dosar la casa de sanatate pentru a platii cei 47 lei/luna, cer o hartie ca nu au, sau nu au avut firma pe numele lor in ultimii 5 ani).
Eu as merge pe prima varianta ca este cea mai simpla dar......sa fie cea buna, adica sa nu trebuiasca si ceva din celelalte doua :(
De ce sa-l trimit si la primarie si la fisc daca nu trebuie, nu?

Multumesc mult :)

balazse

#19 Mesaj de balazse »

Deci angajata va face o cere prin care va cere introducerea ca si persoana coasigurata si va depune ca anexa urmatoarele (daca exista o actualizare la actul normativ atunci si acelea):
SECŢIUNEA a 8-a Documentele justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, respectiv de asigurat fără plata contribuţiei
Art. 20.
(1) 1 Persoanele care beneficiază de asigurările sociale de sănătate fără plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse vor face dovada încadrării în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii, pe baza următoarelor documente:
...
d) soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;
Poate ta mai ajuta si urmatorul fisier de la Casa de Sanatate Satu Mare (pag.2):
http://www.cassam.ro/Documente%20pentru ... gurat.docx

serbanl992

#20 Mesaj de serbanl992 »

Multumesc frumos :D

halastauanc

#21 Mesaj de halastauanc »

as dori si eu o mica lamurire:
un angajat mi-a cerut ca de obicei o adeverinta pt. medicul de fam. Azi a venit si m-a rugat sa-i mai dau una la fel, dar pe care sa mentionez " pt. coasigurat" deoarece doreste sa o treaca pe sotie la coasigurati. A spus ca asa i-a cerut medicul de familie.
Eu nu mai am angajati cu coasigurati dar stiam ca trebuie sa obtina o adeverinta de la CASS din teritoriu in baza unei cereri si apoi eu sa inregistrez coasiguratul, sa apara si declaratia 112 si in adeverinta pt medic. asa-i?

herganiec

#22 Mesaj de herganiec »

In baza cererii angajatului in care specifica ca doreste sa o treaca si coasigurat (automat va fi si la deducere suplimentara, in intretinere) incepand cu data de... anexeaza o copie dupa cartea de identitate, dvs o operati.
apoi de luna urmatoare puteti elibera adeverinta de sanatate si pentru coasigurat direct din program completand numele si CNP persoanei respective.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

balazse

#23 Mesaj de balazse »

Pentru HerganieC
Faptul ca o persoana este coasigurata nu inseamna automat ca este si in intretinere, sunt doua lucruri diferite.

herganiec

#24 Mesaj de herganiec »

da asa e. Copii pot figura ca persoana in intretinere, dar nu poate fi coasigurat. Numai sotul, sotia si parintii pot deveni coasigurati.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

balazse

#25 Mesaj de balazse »

Dar nu neaparat, adica si sotia poate fi coasigurat, dar nu neaparat in intretinere, deoarece altele sunt conditiile pentru cele doua.

promovest96

#26 Mesaj de promovest96 »

Buna seara

Am un caz mai ciudatel:
Un angajat isi trece sotia ca si coasigurat (nu are niciun venit) in decemberie 2010. Angajatul lichideaza in febriarie 2011 si se reagajeaza in iunie 2011.Sotia figureaza si pe cel de-al 2-lea contract al angajatului ca si coasigurat intrucat sotul a confirmat in iunie, la reangajare, ca sotia e tot fara venituri.
Nu trebuia sa i se solicite refacerea documentelor pentru sotie in iunie? Ca nu i s-a cerut si de atunci pe D112 apare sotia ca si coasigurat...

Multumesc!

PS: exista un termen maxim la care i se cere angajatului sa reconfirme calitatea de coasigurat al sotiei?
PS2: am uitat sa mentionez ca in prezent sotia este in concediu ingrijire copil....acum cum e?

balazse

#27 Mesaj de balazse »

Desi nu este nici unde specificat in cat timp trebuie sa se faca o "reconfirmare".
In mod normal daca i s-a facut un contract nou, trebuia sa se reia tot "tacamul".
Totusi sotia cum de este in ingrijire copil daca nu a avut venituri?

herganiec

#28 Mesaj de herganiec »

angajatul trebuie sa solicite inregistrarea coasiguratului(sau pt deducere suplimentara) si sa aduca actele cerute de firma pt aceasta; si nu firma trece coasiguratul dupa vorbe.
normal, daca s-a reangajat si voia sa aibe sotia coasigurat trebuia sa aduca iarasi toate actele pt ea.
nu exista nici un termen pt solicitare acte coasigurat, odata inregistrat de dvs, tot angajatul se obliga sa va anunte in scris ca nu mai este coasigurat din diverse motive(angajare, deces, etc) ca sa operati scoaterea coasiguratului din D112.

promovest96

#29 Mesaj de promovest96 »

Pai este in CIC si ia doar 200 de lei ...
Ca solutie ce ar trebui facut acum, ramane mai departe coasigurat in statul de plata si D112?

balazse

#30 Mesaj de balazse »

Cum ia doar 200 daca este in CCI? Nu exista undeva un minim de 600 de lei? Intreb pentru ca nu prea am avut tangenta cu sumele primite pe perioada de CCI.

Scrie răspuns