leasing auto -ded.tva 50%
-
leasing auto -ded.tva 50%
va rog mult ajutati-ma ,
am achizitionat un auto cu ded TVA 50% in luna mai:
1. am inregistrat contractul leasing in " articole contabile" 2133=167 cu suma totala.
2. am inreg.fact. avans 167= 404.1
si taxa admin. 628.5 =404.1
la amandoua am bifat acolo langa TVA, la nedeductibil N50
3. fact prima rata 167=404.1(rata)
666.5=404.1 (dob)
628.5=404.1(comis)
la fel am ales la fiecare N50
4.fact. casco 471.5=401.xx
rca 471.5=401.xx
aici cred ca am bulibasit-o pt. ca, casco e si factura si plata lunara
iar rca e facura cu plata pt. tot anul
sunt separat de suma din contract
cand scot nota cont. la chelt/ven in avans, la inchidere luna imi apare asa:
472=628.5 cu a 12-a parte din suma -pt.rca
628.5=471 cu a12-a parte din suma -pt. casco ( adica le imparte la 12 )
stiu ceva n-am facut bine , de ce imi apare cont 472? de ce imi imparte suma la 12?
de ce cand inchid luna nu imi apare nimic im cont 635.5 (in 635.5 nu ar trebui sa fie cei 50% din TVA? care vad ca imi apare in 635 direct) eu am creat analiticele 613.5 , 635.5, 404.x, 401.x, 666.5
- oare trebuia sa nu aleg N50 , ci sa fac eu separat 635.5 =4426 cu 50% din TVA?
- si la casco si rca sa fac direct 613.5= 401.xx?
ce n-am facut bine ? va rog ajutati-ma !!!
am achizitionat un auto cu ded TVA 50% in luna mai:
1. am inregistrat contractul leasing in " articole contabile" 2133=167 cu suma totala.
2. am inreg.fact. avans 167= 404.1
si taxa admin. 628.5 =404.1
la amandoua am bifat acolo langa TVA, la nedeductibil N50
3. fact prima rata 167=404.1(rata)
666.5=404.1 (dob)
628.5=404.1(comis)
la fel am ales la fiecare N50
4.fact. casco 471.5=401.xx
rca 471.5=401.xx
aici cred ca am bulibasit-o pt. ca, casco e si factura si plata lunara
iar rca e facura cu plata pt. tot anul
sunt separat de suma din contract
cand scot nota cont. la chelt/ven in avans, la inchidere luna imi apare asa:
472=628.5 cu a 12-a parte din suma -pt.rca
628.5=471 cu a12-a parte din suma -pt. casco ( adica le imparte la 12 )
stiu ceva n-am facut bine , de ce imi apare cont 472? de ce imi imparte suma la 12?
de ce cand inchid luna nu imi apare nimic im cont 635.5 (in 635.5 nu ar trebui sa fie cei 50% din TVA? care vad ca imi apare in 635 direct) eu am creat analiticele 613.5 , 635.5, 404.x, 401.x, 666.5
- oare trebuia sa nu aleg N50 , ci sa fac eu separat 635.5 =4426 cu 50% din TVA?
- si la casco si rca sa fac direct 613.5= 401.xx?
ce n-am facut bine ? va rog ajutati-ma !!!
Re: leasing auto -ded.tva 50%
1. Verificați fișa contului 472 și datele din ecranul "Venituri/Cheltuieli în avans"
2. Apare în 635 sintetic pentru că la rată, de fapt TVA nedeductibil aferent ratei nu se scade prin 167 ci prin 635 și programul nu are de unde ști care este legătura dintre 167 și 635 la nivel de analitic așa că folosește implicit sinteticul. Bineînțeles că puteți corecta nota generată de program.
2. Apare în 635 sintetic pentru că la rată, de fapt TVA nedeductibil aferent ratei nu se scade prin 167 ci prin 635 și programul nu are de unde ști care este legătura dintre 167 și 635 la nivel de analitic așa că folosește implicit sinteticul. Bineînțeles că puteți corecta nota generată de program.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
in fisa cont , am cont coresp. 628.5 , deb=12.83 cred=0 si sold = -12.83
iar la nc. de sf. luna la avans ven/chelt
la RCA 472=628.5 12.83
CASCO 628.5=471 22.58
cum sa inreg corect facura de casco si rca ?
trebuie sa aleg si la tip facura ?
RCA este pe un an in val de 154.00 lei
iar CASCO este pe o luna 270.96 lei
ele fiind achitate integral a doua zi.
iar la 635 inteleg ca nu mai trebuie analiticul 635.5 pt 50% tva
dar am ales bine N50 la nedeductibil ?
multumesc
iar la nc. de sf. luna la avans ven/chelt
la RCA 472=628.5 12.83
CASCO 628.5=471 22.58
cum sa inreg corect facura de casco si rca ?
trebuie sa aleg si la tip facura ?
RCA este pe un an in val de 154.00 lei
iar CASCO este pe o luna 270.96 lei
ele fiind achitate integral a doua zi.
iar la 635 inteleg ca nu mai trebuie analiticul 635.5 pt 50% tva
dar am ales bine N50 la nedeductibil ?
multumesc
Problema e de la RCA. De ce e setat ca venit în avans?
Știți că se poate înregistra direct pe cheltuială nu neapărat pe cheltuieli în avans? E un principiu contabil ce, printre altele, vă permite și asta.
Și fiind vorba de o cheltuială deductibilă limitat nu înțeleg de ce nu ați înregistrat-o direct pe 613.
Nu știu dacă e bine sau nu că ați ales N50. Dreptul de deducere se limitează la 50% în cazul stabilit de lege: vehicul ce are anumite caracteristici și nu este utilizat exclusiv pentru activitatea economică sau anumite tipuri explicite de activități. Ca urmare dacă nu îndepliniți condițiile necesare pentru a putea deduce integral TVA, veți deduce doar 50% la absolut tot ce ține de vehiculul respectiv.
Știți că se poate înregistra direct pe cheltuială nu neapărat pe cheltuieli în avans? E un principiu contabil ce, printre altele, vă permite și asta.
Și fiind vorba de o cheltuială deductibilă limitat nu înțeleg de ce nu ați înregistrat-o direct pe 613.
Nu știu dacă e bine sau nu că ați ales N50. Dreptul de deducere se limitează la 50% în cazul stabilit de lege: vehicul ce are anumite caracteristici și nu este utilizat exclusiv pentru activitatea economică sau anumite tipuri explicite de activități. Ca urmare dacă nu îndepliniți condițiile necesare pentru a putea deduce integral TVA, veți deduce doar 50% la absolut tot ce ține de vehiculul respectiv.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
atunci inregistrez fact. casco si rca 613=401.xx , la tip facura e P , e bine?
am deducere 50 % , asta stiu eu , dar eu intrebam daca e corect ca am ales N50, asa se procedeaza in program in cazul asta ,nu?
si multumesc mult, incep sa ma luminez
.
a.. si cand inregistrez facura de avans sau rata , tip fact e tot P , e bine ,da?
am deducere 50 % , asta stiu eu , dar eu intrebam daca e corect ca am ales N50, asa se procedeaza in program in cazul asta ,nu?
si multumesc mult, incep sa ma luminez

a.. si cand inregistrez facura de avans sau rata , tip fact e tot P , e bine ,da?
- fagarasa176
Nu alegi nici un P
Alegi " " - factura si N50
Alegi " " - factura si N50
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
-
VAAAII ! va rog ajutati-ma ca sunt tare bulversata si parca n-o mai scot la capat .
am facut totul exact cum m-ati sfatuit inregistrarile facurilor, nu am mai ales la tip fact.P ( am crezut ca trebuie P, pt. ca e cu deducere partiala), am ales N50 , la tva.
si... acum: cand inchid luna in nota contabila de V/C , la cheltuieli imi apar si conturile 628.5 ( in care am taxa adm. leasing , comision la rata, si jumatate din TVA -urile lor) , si 628 (in care am jumatate din tva serviciului de monitorizare , cu tot serviciul brut),
si 635 ( in care am 50 % din tva-urile avansului de leasing si din tva-ul ratei de leasing)
- astea toate in nota ,se scad din venituri ( imi diminueaza profitul) , ca si cand toate sun deductibile.
spuneti-mi va rog este normal ? Eu am facut tot ce m-ati indrumat.
am facut totul exact cum m-ati sfatuit inregistrarile facurilor, nu am mai ales la tip fact.P ( am crezut ca trebuie P, pt. ca e cu deducere partiala), am ales N50 , la tva.
si... acum: cand inchid luna in nota contabila de V/C , la cheltuieli imi apar si conturile 628.5 ( in care am taxa adm. leasing , comision la rata, si jumatate din TVA -urile lor) , si 628 (in care am jumatate din tva serviciului de monitorizare , cu tot serviciul brut),
si 635 ( in care am 50 % din tva-urile avansului de leasing si din tva-ul ratei de leasing)
- astea toate in nota ,se scad din venituri ( imi diminueaza profitul) , ca si cand toate sun deductibile.
spuneti-mi va rog este normal ? Eu am facut tot ce m-ati indrumat.
-
va rog mult raspundeti-mi si mie , ca ma tot uit aici si ma doare stomacul. spuneti-mi daca nu am fost destul de clara. chiar nu are cine sa ma ajute . pe cine intreb care are saga spune ca nu stie ca nu are leasing-uri.

- balteanuc692
Evidenta fiscala ar trebui sa o tineti si separat fata de contabilitate. Astfel v-ar fi mai usor in ecranul "Evidenta fiscala".
Sfatul meu este sa nu lucrati cu analitice in SAGA la conturile de cheltuieli unde aplicati nedeductibilitate.
Sfatul meu este sa nu lucrati cu analitice in SAGA la conturile de cheltuieli unde aplicati nedeductibilitate.
-
asa am fost sfatuita aici pe forum , sa folosesc analitice la 635 si 628 ca sa pot tine evidenta mai clar, acum am sa renunt la analitice si am sa reinregistrez facturile si platile . Poate asa o sa fie pana la urma bine.
vreau sa ma mai lamuresc cu ceva : la factura de leasing ca si celelalte legate de cheltuielile cu leasing-ul nu trebuie sa aleg tip factura P ? ( adica deducere paretiala? doar N50 ?
si .. unde e ecranul " evidenta fiscala" ?, eu nu-l vad
vreau sa ma mai lamuresc cu ceva : la factura de leasing ca si celelalte legate de cheltuielile cu leasing-ul nu trebuie sa aleg tip factura P ? ( adica deducere paretiala? doar N50 ?
si .. unde e ecranul " evidenta fiscala" ?, eu nu-l vad

probabil e ecranul de la Inchidere luna > Impozit pe profit ( unde se calculeaza impozitul cf Registrului de evidenta fiscala ) . 
Doar N50 e suficient .

Doar N50 e suficient .
-
acolo ma gandeam si eu , numa ca nu scrie asa
multumesc mult .
cand dau la impozit pe profit ma anunta ca "la conturile 603, 628 si666 s-au depiastat cheltuieli nedeductibile in val de x lei. inlocuim suma? " daca dau NU imi apar ca si chelt deductibile , daca dau DA imi apar pe coloana cu cheltuieli nedeductibile.
deci e cu DA . bine?

multumesc mult .
cand dau la impozit pe profit ma anunta ca "la conturile 603, 628 si666 s-au depiastat cheltuieli nedeductibile in val de x lei. inlocuim suma? " daca dau NU imi apar ca si chelt deductibile , daca dau DA imi apar pe coloana cu cheltuieli nedeductibile.
deci e cu DA . bine?
- balteanuc692
E cu DA. Dar verificati. Se poate sa aveti cazuri in care sa nu treceti prin intrari o cheltuiala si care sa nu fie deductibila. Si nu v-o va pune pe nedeductibila in acel "registru". De aceea insistam sa tineti evidenta fiscala separat.
-
va rog... tot eu, am luat o pauza sa ma limpezesc ca o sa fac ulcer de la leasingul asta.
am renuntat la analitice si am introdus facturile de leasing conform spuselor aici.
DAR:
1. in registrul fiscal pe chelt nedeductibile la 628 imi pune o suma de 1571.36 lei , iar daca intru pe fisa de cont 628 si adun chelt nedeductibile suma este de 1535.20 lei , este o diferenta de 36.16 lei pe care nu inteleg de unde o pune .
2. la fel si la contul 666 e o diferenta de 3.22 lei dintre registrul fiscal si fisa cont
3. iar la achizitionarea GPS-ului obligatoriu in leasing ( obiect inventar) cu dare in folosinta, in registru si in fisa lui 603 suma nedeductibila este 333.92 lei ( adica 596.29 lei GPS-ul + 71.56 lei 50% tva si totul impartit la 2 )asta e corect?
va rog mult , trebuie sa o scot la capat , trebuie sa inchid luna mai ,sanatoasa si in regula.
as mai dori sa va intreb la nedeductibile intra comisionele si taxele de administrare integaral + 50 % tva-ul lor ? pt. ca asa "face" programul.sau o sa calculeze totul bine la sf. de trimestru ( sunt platitoare de impozit la trimestru)
am renuntat la analitice si am introdus facturile de leasing conform spuselor aici.
DAR:
1. in registrul fiscal pe chelt nedeductibile la 628 imi pune o suma de 1571.36 lei , iar daca intru pe fisa de cont 628 si adun chelt nedeductibile suma este de 1535.20 lei , este o diferenta de 36.16 lei pe care nu inteleg de unde o pune .
2. la fel si la contul 666 e o diferenta de 3.22 lei dintre registrul fiscal si fisa cont
3. iar la achizitionarea GPS-ului obligatoriu in leasing ( obiect inventar) cu dare in folosinta, in registru si in fisa lui 603 suma nedeductibila este 333.92 lei ( adica 596.29 lei GPS-ul + 71.56 lei 50% tva si totul impartit la 2 )asta e corect?
va rog mult , trebuie sa o scot la capat , trebuie sa inchid luna mai ,sanatoasa si in regula.
as mai dori sa va intreb la nedeductibile intra comisionele si taxele de administrare integaral + 50 % tva-ul lor ? pt. ca asa "face" programul.sau o sa calculeze totul bine la sf. de trimestru ( sunt platitoare de impozit la trimestru)
Parerea mea e ca diferenta de la punctul 1, e datorata de punctul 3 (GPS-ul).Pana la urma cat e valoarea (fara Tva) de achizitie, si cat e valoarea deductibila.Idem pentru TVA aferent.
Aceeasi intrebare si pentru dobanda...este deductibila integral sau nu ?
Putintel of topic:
Mai folosim conturi extrabilantiere in cazul leasing-ului?
Aceeasi intrebare si pentru dobanda...este deductibila integral sau nu ?
Putintel of topic:
Mai folosim conturi extrabilantiere in cazul leasing-ului?