contributii pentru avantaj in natura (cazare si masa)

popad70

contributii pentru avantaj in natura (cazare si masa)

#1 Mesaj de popad70 »

Situatia este urmatoarea:
-hotel si restaurant inchiriate
-angajatii sunt cazati in hotel si li se asigura si cele 3 mese

Cazarea si mesele asigurate reprezinta avantaje in natura.

Intrebare:
1-pentru cazare si mese trebuie calculate contributii (angajati si angajtor) si impozit sau intra la exceptii cf art. 296.15 lit p 2 si 3?
(dilema mea este daterminata de faptul ca unitatea de cazare nu e proprie ci inchiriata, iar hrana primita nu e reglementata expres de o lege)
2-daca trebuie calculate s virate contributiile sociale, cum stabilesc valoarea avantajului in natura pentru fiecare angajat?

Multumesc!

herganiec

Re: contributii pentru avantaj in natura (cazare si masa)

#2 Mesaj de herganiec »

Daca angajatii sunt in delegatie() si stau la hotel acolo, puteti plati dvs factura pt cazare si masa pe firma si nu mai implicati angajatii (nu sunt considerate avantaje in natura) daca au mers in CO acolo atunci da.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

popad70

#3 Mesaj de popad70 »

N-am fost clara in a expune situatia de fapt.
Firma a inchiriat locatia (hotel si restaurant) pentru 3 ani si desfasoara fix aceasta activitate.
Angajatii la care faceam referire sunt de fapt angajatii hotelului ( li se asigura cazarea si masa in locul unde lucreaza).
Acum: problema mea era daca masa si cazarea le reprezinta avantaj in natura sau intra la scutiri de taxe cf art 296.15 lit p pct 2 si 3.
Multumesc!

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

1.
ART. 55 al.3
70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
g) cazarea şi masa acordate în unităţi proprii de tip hotelier;
2. "Hrana acordata potrivit legii":
ART. 55 al.4 b)
82. În această categorie se cuprind:
- [Prima liniuţă] *** Abrogată
- alocaţiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanţă, internă şi internaţională, diferenţiată pe categorii de acţiuni;
- contravaloarea hranei, alimentelor sau numerarul acordat sportivilor pentru asigurarea alimentaţiei de efort necesare în perioada de pregătire;
- drepturile de hrană în timp de pace, primite de personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională;
- alte drepturi de această natură primite potrivit actelor normative specifice, cum ar fi: alocaţia de hrană zilnică pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave; alocaţia zilnică de hrană pentru consumurile colective din unităţile bugetare şi din regiile autonome/societăţile comerciale cu specific deosebit; alocaţia de hrană acordată donatorilor onorifici de sânge; alocaţia de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi altele asemenea.
3.
ART. 296^15 Excepţii generale
Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 296^4, următoarele:
p) următoarele avantaje primite în legătură cu o activitate dependentă:
2. cazarea în unităţi proprii;
3. hrana acordată potrivit legii;
Comentarii
1. Da, sunt avantaje de natura salariala;
2. Cazarea intra la exceptii (contributii sociale) , masa/hrana nu.
3. MasaCalda

(simple pareri...nu luati cele de mai sus drept o opinie competenta)

popad70

#5 Mesaj de popad70 »

Da, mi se pare ok asa pentru ca acordarea hranei in acest caz nu este reglementata printr-o lege speciala.
In concluzie pentru cazare calculez doar impozit, iar pentru masa calculez si impozit si contributii sociale (cas si cass) atat de la asigurat cat si de la angajator.
Acum intrebarea este :
-la cazare folosesc tariful pe care-l am si pentru clienti?
-la masa-folosesc aceleasi preturi ca si pentru clienti sau stabilesc valoarea la cost ?

-Pentru masa colectez tva daca pentru produsele aprovizionate si folosite la prepararea mancarii am dedus tva.

E corect asa?

Multumesc!

eugen01

#6 Mesaj de eugen01 »

1. Referitor la preturi:
NM 74 la art. 55 spune ca:
74. Veniturile în natură, precum şi avantajele în natură primite cu titlu gratuit sunt evaluate la preţul pieţei la locul şi data acordării avantajului. Avantajele primite cu plata parţială sunt evaluate ca diferenţă între preţul pieţei la locul şi data acordării avantajului şi suma reprezentând plata parţială.
2.Despre TVA:
ART.129 alin.4 :
- 4) Sunt asimilate prestării de servicii efectuate cu plată următoarele:
a) utilizarea bunurilor,.... care fac parte din activele folosite în cadrul activității economice a persoanei impozabile .... sau de către personalul acesteia .........., pentru alte scopuri decât desfășurarea activității sale economice, dacă taxa pentru bunurile respective a fost dedusă total ...;
b) serviciile prestate în mod gratuit de către o persoană impozabilă pentru uzul propriu ori al personalului acesteia, ori pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decât desfăşurarea activităţii sale economice.
3.DeductibilitateCheltuieli (Costuri si/sau TVA)
Art. 21 alin. 4 lit.l:
l) alte cheltuieli salariale şi/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu excepţia prevederilor titlului III;

Altele:
1. ART. 21 Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare;
2. Art. 125 ^1
livrare către sine are înţelesul prevăzut la art. 128 alin. (4);
SintezaLivrareCatreSine
ChatMinFinContestatiiSpeteMasaCalda
3.Si in cazul in care se ia in considerare gratuitatea (desi aici e o speta de decont transport):
Gratuitatea nu exclude posibilitatea impozitării

popad70

#7 Mesaj de popad70 »

Multumesc mult, Eugen!

Scrie răspuns