D112- contravaloare negativa de tichete de masa
D112- contravaloare negativa de tichete de masa
Descrierea situatiei:
X SRL acorda tichetele de masa angajatilor în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare.
Din diverse motive in mai nu s-au achizitionat tichetele ce trebuia distribuite pt luna iunie.Dar la sfarsitul lunii mai, angajatii restituie tichetele neutilizate(avand in vedere ca au avut concediu de boala)
In acest caz la statul de plata la tichete am introdus cu - 2*9.35.
Dar la recipisa D112, imi apare eroarea ca :valoarea '-19' nu se incadreaza in intervalul cerut
S-a mai lovit cineva de astfel de caz?
X SRL acorda tichetele de masa angajatilor în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare.
Din diverse motive in mai nu s-au achizitionat tichetele ce trebuia distribuite pt luna iunie.Dar la sfarsitul lunii mai, angajatii restituie tichetele neutilizate(avand in vedere ca au avut concediu de boala)
In acest caz la statul de plata la tichete am introdus cu - 2*9.35.
Dar la recipisa D112, imi apare eroarea ca :valoarea '-19' nu se incadreaza in intervalul cerut
S-a mai lovit cineva de astfel de caz?
Ultima oară modificat Mie Iun 18, 2014 7:43 pm de către urs553, modificat 1 dată în total.
Re: D112- contravaloare negativa de tichete de masa
HOTĂRÂRE nr. 5 din 14 ianuarie 1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
EMITENT: GUVERN
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 25 ianuarie 1999
ART. 16
Se interzice salariatului:
a) utilizarea tichetelor de masa pentru achiziţionarea altor produse decât cele alimentare;
b) primirea unui rest de bani la tichetul de masa, în cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mica decât valoarea nominală a tichetului de masa;
c) comercializarea tichetelor de masa în schimbul unor sume de bani;
d) utilizarea unui număr de tichete de masa mai mare decât numărul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 11. Contravaloarea tichetelor de masa utilizate în plus, inclusiv costul imprimatelor acestora, se recuperează de către angajator din drepturile salariale cuvenite salariaţilor respectivi pentru munca prestată în luna în care tichetele de masa au fost utilizate.
EMITENT: GUVERN
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 25 ianuarie 1999
ART. 16
Se interzice salariatului:
a) utilizarea tichetelor de masa pentru achiziţionarea altor produse decât cele alimentare;
b) primirea unui rest de bani la tichetul de masa, în cazul în care suma corespunzătoare produselor alimentare solicitate este mai mica decât valoarea nominală a tichetului de masa;
c) comercializarea tichetelor de masa în schimbul unor sume de bani;
d) utilizarea unui număr de tichete de masa mai mare decât numărul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 11. Contravaloarea tichetelor de masa utilizate în plus, inclusiv costul imprimatelor acestora, se recuperează de către angajator din drepturile salariale cuvenite salariaţilor respectivi pentru munca prestată în luna în care tichetele de masa au fost utilizate.
@eugen01
ok...am citi si eu normele si legea.
dar referitor la speta descrisa de mine, cum trebuia sa procedez la intocmirea d112?
ok...am citi si eu normele si legea.
dar referitor la speta descrisa de mine, cum trebuia sa procedez la intocmirea d112?
Pai..tichetele acordate sunt ... acordate.Textul legii spune ca se retine contravaloarea tichetelor utilizate in plus.
Sunt de parere ca eroarea provine de la faptul " la statul de plata la tichete am introdus cu - 2*9.35. "... eu inteleg ca ar fi trebuit un 428 = 421 .
(simpla parere)
Sunt de parere ca eroarea provine de la faptul " la statul de plata la tichete am introdus cu - 2*9.35. "... eu inteleg ca ar fi trebuit un 428 = 421 .
(simpla parere)
@eugen01
L142/98
Art. 9.
Salariatul are obligaţia să restituie angajatorului, la finele fiecărei luni, precum şi la încetarea contractului individual de muncă, tichetele de masă neutilizate.
DIn art.9 reiese obligatia salariatului de a restitui tichetele de masa neutilizate.
L142/98
Art. 9.
Salariatul are obligaţia să restituie angajatorului, la finele fiecărei luni, precum şi la încetarea contractului individual de muncă, tichetele de masă neutilizate.
DIn art.9 reiese obligatia salariatului de a restitui tichetele de masa neutilizate.
Din păcate există o necorelare între legea de acordare a tichetelor de masă și tratamentul fiscal al acestora. Pentru că în codul fiscal nu se spune ce se întâmplă pentru cazul în care se restituie tichete. Se presupune că se reduce venitul brut, dar fără influențarea contribuțiilor sociale ci doar a deducerii de personale și, implicit, a venitului impozabil și impozitului pe venit. Dar mai departe apar iarăși probleme, întrucât din păcate D112 nu este conceput să accepte sume negative. Așa ceva nu este permis, de aceea nu permite validare cu o astfel de situație.
Logic ar fi să permită și astfel de situații, prin care pe tichete am sume negative, dar iată că nu o face. Și nu o face pentru că așa cum am spus, legea 142/1998 spune una și codul fiscal nu tratează decât situația tichetelor acordate nu și a celor restituite. În această circumstanță, singura soluție este să contabilizați 5328=7588 cu c/v tichetelor restituite, pentru că nu aveți temei legal pentru diminuarea veniturilor din salarii cu valoarea acestora.
Logic ar fi să permită și astfel de situații, prin care pe tichete am sume negative, dar iată că nu o face. Și nu o face pentru că așa cum am spus, legea 142/1998 spune una și codul fiscal nu tratează decât situația tichetelor acordate nu și a celor restituite. În această circumstanță, singura soluție este să contabilizați 5328=7588 cu c/v tichetelor restituite, pentru că nu aveți temei legal pentru diminuarea veniturilor din salarii cu valoarea acestora.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Da.Stiam si de solutia oferita de Tomac (bine...dupa razboi multi viteji ..!!) dar m-a incurcat pardalnica de norma.Se respecta prevalenta adevarului economic (prin retinere ar insemna, intr-un fel, ca "le vand") .Rationamentul e similar celui din topicul despre avansurile de concediu acordate.
Putintel off topic:
Dar si intr-un caz...si in celalalt ramane nerezolvata problema contributiilor (Impozit etc..).Adica in momentul acordarii, retin un impozit, omul imi returneaza respectivele Bonuri/TN dar...ramane cu impozitul luat ?
Putintel off topic:
Dar si intr-un caz...si in celalalt ramane nerezolvata problema contributiilor (Impozit etc..).Adica in momentul acordarii, retin un impozit, omul imi returneaza respectivele Bonuri/TN dar...ramane cu impozitul luat ?
@TOMAC , EUGEN01
Pana la urma, voi proceda altfel : tichetele restituite pt mai, le acord pt iunie, si asa contravaloare ticheteleor de masa va fi 0.
Pana la urma, voi proceda altfel : tichetele restituite pt mai, le acord pt iunie, si asa contravaloare ticheteleor de masa va fi 0.
Exact. Ca-așa-i în tenis. Și în codul fiscal din RO. Nu că e prima reglementare ce face să ți se ia bani subtil și produce o nedreptate fiscală evidentă. Că mai e cel puțin una legată, culmea, tot de venituri din salarii.eugen01 scrie:Adica in momentul acordarii, retin un impozit, omul imi returneaza respectivele Bonuri/TN dar...ramane cu impozitul luat ?
"Că mai e cel puțin una legată, culmea, tot de venituri din salarii."
Contributiile sociale (pensia) ??
In sensul ca se opresc niste sume concrete in prezent in schimbul unor sume viitoare..neconcrete ?
Contributiile sociale (pensia) ??
In sensul ca se opresc niste sume concrete in prezent in schimbul unor sume viitoare..neconcrete ?
Nu. Nu la asta m-am referit. În 2013 era deductibil limitat suma cheltuielilor cu indemnizația de deplasare acordată salariaților pentru deplasări în România și în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituțiile publice chiar dacă ceea ce depășea era impozitat la salariat. Anul ăsta este abrogat textul respectiv de la impozitul pe profit
În 2014 s-a eliminat aberația respectivă ce ducea practic la o dublă impozitare.
A rămas în schimb în textul de la normele de aplicare a art.48 o aberație legată de aceste sume, pentru că norma dă exemplu de cheltuială deductibilă limitat acest tip de cheltuieli în ciuda faptului că legea nu mai are limitarea respectivă dpvd al cheltuielilor entității.
În 2014 s-a eliminat aberația respectivă ce ducea practic la o dublă impozitare.
A rămas în schimb în textul de la normele de aplicare a art.48 o aberație legată de aceste sume, pentru că norma dă exemplu de cheltuială deductibilă limitat acest tip de cheltuieli în ciuda faptului că legea nu mai are limitarea respectivă dpvd al cheltuielilor entității.
D.p.d.v. al gestiunii tichetelor ar fi ok , dar ce facem cu L142 adica:urs553 scrie: Pana la urma, voi proceda altfel : tichetele restituite pt mai, le acord pt iunie, si asa contravaloare ticheteleor de masa va fi 0.
1.Angajator: art.5 alin.2
2.Angajat: art. 10.lit.b
lol! o adevarata banda a lui Mobius!!