TVA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
stoiane91

TVA

#1 Mesaj de stoiane91 »

Buna ziua,
Sunt o firma cu TVA la incasare.In iunie 2012 impreuna cu alta firma am facut o lucrare;acea firma mi-a taiat mie fact. pt a-si incasa banii iar eu am taiat clientului pt. suma totala. Clientul nu a achitat fact. nici acum in inregime deci nici eu nu am facut plata celelalte firme. Problema este ca eu am dedus TVA cand mi-a fost taiata fact. E corect?????
Apoi alta nelamurire:TVA aferent sumei neincasata de la client este trecut la op. neexigibile deci nu a fost platit. Este gresit nu??? in cazul unui control risc vreo amenda???? cum repar greseala??? Va multumesc.

balazse

Re: TVA

#2 Mesaj de balazse »

Bine ai venit pe forum!
Totusi pe ce baza ai dedus TVA-ul daca aplici TVA la incasare si nu ai efectuat plata?
Daca anul trecut nu a intrat la cele 90 de zile, atunci ramane la neexegibil, deoarece nu a fost incasat.

stoiane91

#3 Mesaj de stoiane91 »

Eu am dedus tva -ul la fact din iunie 2012 iar abia in 2013 ianuarie,am inceput sa aplic TVA la incasare.
Iar referitor la fact. emise si neincasate dupa 90 zile nu se colecteaza TVA obligatoriu?????sau ramane asa pana se incaseaza???

fagarasa176

#4 Mesaj de fagarasa176 »

OUG 111/2013 scrie:(4) Atât în cazul persoanelor impozabile care continuă aplicarea sistemului TVA la încasare, cât şi al celor care ies din sistem, pentru operaţiunile al căror fapt generator de taxă a intervenit până la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum şi pentru facturile emise înainte de această dată, în situaţia în care cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturii sau de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii este ulterioară datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data încasării totale sau parţiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate, cu respectarea prevederilor art. 1342alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

@stoiane91
Pentru a primi un răspuns relevant este necesar să puneți întrebarea corect. Din ceea ce ați scris nu rezultă nici când s-au prestat serviciile, nici ce fel de servicii sunt, nici dacă vi s-a acceptat de către client situația de lucrări și nici când ați primit factura, dar mai ales nici acum nu se știe când ați emis-o.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stoiane91

#6 Mesaj de stoiane91 »

Scuze. Factura a fost emisa in 15.11.2013.

tomac

#7 Mesaj de tomac »

În acest caz, formal este corect. Factura primită în 2012 dacă era însoțită de dovezi suficiente ce demonstrează efectuarea lucrărilor de către furnizor către dumneavoastră, vă permitea deducerea TVA în baza facturii fără a fi condiționată deducerea de plata TVA.
Emiterea de către dvs a facturii abia în noiembrie 2013 poate fi o problemă. Dar presupunând că aveți motive legale de emitere a facturii cu o astfel de întârziere, da, colectarea TVA se face abia la încasare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns