intrebare
-
intrebare
S-a cumparat un telefon in valoare de 1460 cu tva si accesorii tip protectie telefon si card memorie in val de 200 lei . Accesoriile in ce cont le inregistrez, tot in 303? Multumesc!
- fagarasa176
Re: intrebare
Daca sunt pe aceeasi factura si consideri ca se impune, poti sa incluzi valoarea accesoriilor in costul de achizitie al telefonului. Dar tanand cont de faptul ca accesoriile sunt consumabile si ca pe durata de viata a telefonului vei inlocui acele accesorii, este de preferat ca acestea sa fie receptionate distinct, in niciun caz ca obiecte de inventar (husa, card, etc.). In oricare dintre variante se obtine acelasi efect asupra bazei impozabile (in cazul in care firma este platitoare de imp.pe profit), deoarece ele devin cheltuieli ale firmei.
-
Le inregistrez in ct.3028 deoarece au facturi separate de cea a telefonului. Va multumesc pt. respunsuri. O zi buna!
De ce nu direct pe 6028?
B>
omfp3055>
Contul 602 "Cheltuieli cu materialele consumabile
- valoarea la pret de înregistrare a materialelor consumabile aprovizionate, în cazul folosirii metodei inventarului intermitent (401);
omfp3055>
Contul 602 "Cheltuieli cu materialele consumabile
- valoarea la pret de înregistrare a materialelor consumabile aprovizionate, în cazul folosirii metodei inventarului intermitent (401);
Atunci sa fie 604. Ziceam de 6028 deoarece s-a mentionat contul 3028. Nu vad rostul sa le trec si prin 3028.
B>
E un subiect sensibil.Ca si exemplu de nestocat , de regula, e dat tipizatul.
Altfel, d.p.d.v. contabil poate fi folosit contul 604.Se poate argumenta cu art. 20 alin.3 lit a . din omfp3055 :
"(3) În întelesul prezentelor reglementari:
a ) un activ reprezinta ...., de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru entitate."
si mai departe...art 152,153 si 154 (definitii stocuri) din acelasi omfp.
Dar, pentru ca la noi prevaleaza fiscalitatea...e mai comod sa faci NIR , urmat de BC pentru fiece cui/bec ce intra in entitate.
E un subiect sensibil.Ca si exemplu de nestocat , de regula, e dat tipizatul.
Altfel, d.p.d.v. contabil poate fi folosit contul 604.Se poate argumenta cu art. 20 alin.3 lit a . din omfp3055 :
"(3) În întelesul prezentelor reglementari:
a ) un activ reprezinta ...., de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru entitate."
si mai departe...art 152,153 si 154 (definitii stocuri) din acelasi omfp.
Dar, pentru ca la noi prevaleaza fiscalitatea...e mai comod sa faci NIR , urmat de BC pentru fiece cui/bec ce intra in entitate.
Sincer eu n-am avut probleme din asemenea inregistrari, pana cand nu cumpar pe stoc, ci il dau in folosinta automat, nu vad rostul sa utilizez contul de cls.3 pentru acest caz.
La fel faci si cu bonurile de combustibil? Nu cred.balazse scrie:Sincer eu n-am avut probleme din asemenea inregistrari, pana cand nu cumpar pe stoc, ci il dau in folosinta automat, nu vad rostul sa utilizez contul de cls.3 pentru acest caz.

Si totusi unde pui acel combustibil? In cisterna/bidon si il tii pe stoc sau il pui in autoturism/autotutilitar si il folosesti?
Contul de cls.3 il folosesc la ce tin pe stoc, nu pentru ce nu il tin. Nu ii tot acolo daca tot ce achizitionez intr-o luna pun pe cls.3, dupa care la sfarsit de luna pun pe cls.6, decat daca pun automat pe cls.6?
Fiecare dintre noi procedeaza cum doreste, dar nu cred ca trebuie sa ne complicam daca nu este cazul.
Contul de cls.3 il folosesc la ce tin pe stoc, nu pentru ce nu il tin. Nu ii tot acolo daca tot ce achizitionez intr-o luna pun pe cls.3, dupa care la sfarsit de luna pun pe cls.6, decat daca pun automat pe cls.6?
Fiecare dintre noi procedeaza cum doreste, dar nu cred ca trebuie sa ne complicam daca nu este cazul.
Și eu, tot ce nu se stochează, trec direct pe cheltuială. La combustibil acolo unde e limitare de 50% nici nu concep să trec pe stocuri.
Mai mult am o firmă la care orice intrare merge direct pe cheltuieli. Și obiectele de inventar.
Mai mult am o firmă la care orice intrare merge direct pe cheltuieli. Și obiectele de inventar.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
La obiect de inventar mie imi place sa le trec pe 303, doar pentru a avea evidenta cantitativ-valorica ca sa poti scoate lista la sfarsit de an. In drept ca as putea exporta situatie achizitie si sa filtrez dupa contul 603 si sa copiez denumirile, dar mi se pare mai usor varianta de "situatie obiecte de inventar".