decontari sucursala-firma-mama

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
pantiliee

decontari sucursala-firma-mama

#1 Mesaj de pantiliee »

am preluat contabilitatea unei sucursale in Romania a unei firme germane, infiintata luna trecuta. din cate am inteles citind si rascitind, sucursala nu are personalitate juridica proprie si este deci tratata ca un sediu permanent in RO.
periodic, firma-mama vireaza sume de bani in contul bancar al sucursalei, pentru cheltuielile curente...salarii, plati funrizori etc. ma puteti ajuta, va rog cu o monografie contabila pentru aceste viramente si cu o parere referitoare la tipul de document ce trebuie intocmit pentru a justifica sumele?
mentionez ca tot citind am dedus ca sumele acestea nu sunt considerate venituri impozabile (nu exista) facturi si nici imprumuturi (nu sunt returnabile). multumesc mult!

apetrem

Re: decontari sucursala-firma-mama

#2 Mesaj de apetrem »

Nu sunt decat cele doua variante: fie imprumuturi, fie venituri.
Nu exista alta cale.
Marian Apetre

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Iar dacă sunt împrumuturi nereturnabile, atunci devin venituri impozabile.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pantiliee

#4 Mesaj de pantiliee »

deci pana la urma cum tratez aceste viramente si ce document justificativ ar trebui sa detin pt. ele? multumesc! nu le-am considerat returnabile, deoarece firma-mama are de asemenea la dispozitie contul bancar al sucursalei pentru a retrage sume, deci vor exista viramente in ambele sensuri.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Faptul că firma are la dispoziție contul bancar nu le face returnabile sau ne-retunrabile.
Sumele date de o entitate altei entități sau de un centru către sucursală, trebuie să aibă la bază un act. Ce să arate ce sunt. De la centru la sucursală poate fi un transfer de bani.

pantiliee

#6 Mesaj de pantiliee »

multumesc. intrebarea este ce act justificativ trebuie sa aiba la baza aceste transferuri. tot ce am primit noi la dosar este o nota de debit de la banca.

tomac

#7 Mesaj de tomac »

În cadrul aceleiași firme nu se poate vorbi de un împrumut propriu-zis. E un transfer de numerar efectuat ca urmare a unei decizii a conducerii firmei. Dacă ați primi bani de la altă firmă, un terț ce nu are legătură cu firma dvs, atunci am vorbi despre un împrumut. Aici e vorba de o decontare între unități și subunități.

Scrie răspuns