facturi de servicii si livrari aferente transport extern

buzece

facturi de servicii si livrari aferente transport extern

#1 Mesaj de buzece »

Buna ziua

Va rog sa imi indicati solutiile pentru inregistrarea si declararea urmatoarelor spete :
1.Prestator din Romania are contract cu casa de expeditie din Olanda pentru efectuare transport pe teritoriul UE.
2.Prestatorul se aprovizioneaza ca carburant de la Furnizor carburant care factureaza direct catre casa de expeditie .
In contract se prevede ca se compenseaza livrarile de carburant cu prestarile de servicii .
In acest sens casa de expeditie emite factura pentru carburant catre prestatorul din Romania - fara TVA, si o autofactura pentru transport tot fara TVA.In acest caz se declara tranzactiile in 390, dar firma din Romania este obligata sa incadreze autofactura emisa de partenerul din Olanda in plaja sa de numere de facturi ? ( adica emite si o factura de prestari cu numar de inregistrare de la societate?)
3.Prestatorul din Romania are achitate taxele de drum( evignetele) de catre un furnizor de vignete care factureaza direct catre casa de expeditie .In contract se prevede ca se compenseaza taxele cu prestarile de servicii .
In acest sens casa de expeditie emite factura pentru vignete catre prestatorul din Romania- fara TVA ( dar la valoarea nominala +TVA-ul pe care i le-a comunicat furnizorul de vignete), si o autofactura pentru transport tot fara TVA.
4.In acelasi timp prestatorul de servicii din Romania a primit o factura de la furnizorul de vignete , in care apare pretul vignetelor, TVA-ul aferent si valoarea totala . Prestatorul din Romania nu inregistreaza aceasta factura ( pentru ca a inregistrat odata costul pe baza facturii emise de casa de expeditie ) dar o foloseste pentru a recupera TVA aferent vignetelor( inclus in costul facturii fara TVA primite de la casa de expeditie la pct.3). Este necesara inregistrarea facturii emise de furnizorul de vignete? Daca da cum procedez sa nu se dubleze suma?
5.Prestatorul din Romania transmite catre o firma din UE numita furnizor de servicii recuperare TVA-FSR_( parte a grupului compus din casa de expeditie, furnizor de carburanti, furnizor de vignete, furnizor de servicii recuperare TVA) factura de la pct. 4 in original . FSR intocmeste documentele pentru recuperare TVA( pe baza facturii originale si a dovezii ca ea s-a platit/ de fapt compesat prin documente obtinute din cadrul grupului) si factureaza catre prestatorul din Romania cu minus valoarea TVA recuperat si cu plus valoarea comisionului . La valoarea comisionului exista un asterix pe factura care mentioneaza ca TVA-ul se stabileste prin taxare inversa.Cum se poate inregistra acesta factura in contabilitate si cum se declara ea in raportarile privind TVA?

Multumesc anticipat .

balteanuc692

Re: facturi de servicii si livrari aferente transport extern

#2 Mesaj de balteanuc692 »

Casa de expeditie isi autofactureaza prestatiile primite de catre furnizorul roman. Furnizorul roman emite factura pentru acele autofacturi. Nu le trimite casei de expeditie (nu le vor). Acestea se declara in 390 si in 300.
Furnizorii de carburant si de vigniete emit factura pe firma romaneasca dar le achita casa de expeditie. Aceste facturi nu se declara in 390 ci doar in 300 (achizitii scutite, rand 26 in D 300). Acestea se vor compensa cu autofacturile emise de casa de expeditie. In baza acestor facturi se cere rambursare de TVA din UE prin declaratia 318 de catre firma specializata (tot din UE). Suma reprezentand TVA rambursata din UE nu se declara nici in 390 si nici in 300 (se inregistreaza prin 7588). In schimb comisionul aferent acestor rambursari se declara ca serviciu intracomunitar primit si in 390 si in 300 (taxare inversa).

buzece

#3 Mesaj de buzece »

Multumesc .
Totusi pentru carburant si rovignete am primit si factura de la furnizor si de la casa de expeditie . Am inregistrat-o doar pe cea de la casa de expeditie pe care am compensat-o . Sa inteleg ca ar trebui sa o ignor pe asta si sa inregistrez facturile de la furnizori( cele care au evidentiat TVA) ? Atunci o sa contabilizez TVA-ul in 461 = 401 , sau pe care cont de cheltuiala - pentru ca in momentul recuperarii TVA il trec in 7588?
Cand primesc factura de la recuperatorul de tva cum fac inregistrarile contabile ?Eu primesc o factura cu minus. Fac 7588=401 cu minus ptr. TVA recuperat si 628 = 401 cu plus pentru comision? Fac doua inregistrari contabile in baaza aceleasi facturi pentru a putea ca la comision sa inregistrez autotaxare?

balteanuc692

#4 Mesaj de balteanuc692 »

Inregistrati numai facturile emise de catre furnizorii de combustibil si rovignete cu tot cu TVA pe cont de cheltuieli (6022 combustibil si 635 pentru rovignete) prin Intrari-Valuta fara taxare inversa.. Ce emite casa de expeditie pentru aceste facturi nu le inregistrati, acestea fiind doar "informari" cum ca le-au achitat. Faceti un analitic la 462 si achitati cu el aceste facturi direct in intrari-valuta. Facturile emise de firma romaneasca in Iesiri-Valuta le incasati cu contul 462 in limita soldului acestui cont (asta e compensarea). Pentru a va usura munca, aflati soldul lui 462 in euro din fisa contului.
Factura de recuperare TVA: Daca ati inregistrat pe cheltuieli TVA-ul inscris in facturile de combustibil si rovignete (6022 si 635), e normal ca TVA-ul rambursat sa intre pe venituri (7588) in Articole Contabile. Comisionul datorat furnizorului care recupereaza TVA-ul il inregistrati prin Intrari-valuta cu taxare inversa. (doar comisionul). Aici ar veni invers: in articole contabile 7588=461 cu valoarea TVA rambursata, in Intrari-valuta 628=401 si 4426=4427 la valoarea comisionului, achitati factura cu 461 iar diferenta o s-o incasati in banca: 5121=461.

buzece

#5 Mesaj de buzece »

Multumesc

serbanv59

#6 Mesaj de serbanv59 »

Buna ziua.
Am niste facturi TAX INVOICE ,operator este o firma din Singapore (Fashion Vintage) ,suma este in euro "cred ca reprezinta transport de marfa ceva".Codul CAEN al firmei este Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".
Cum inregistrez aceste facturi si as vrea sa stiu ce declaratii trebuie sa depun!
Multumesc!

Scrie răspuns