Penalizari la distribuire si plata ulterioara dividende?

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
alexandrub

Penalizari la distribuire si plata ulterioara dividende?

#1 Mesaj de alexandrub »

Buna ziua tuturor, am urmatoarea situatie care imi da dureri de cap: societate cu profit considerabil in anii 2000-2012, profitul ramane nerepartizat in tot acest timp, din dispozitia administratorului, in cont 1171. In anul 2013, noiembrie, administratorul cere repartizare de dividende, o suma modica. Fac formele, platesc dividendele din casa, fac D100 in luna urmatoare si platesc impozitul pe dividende in aceeasi perioada, pana in 25 a lunii urmatoare, respectiv decembrie. In luna mai a anului 2014, administratorul cere din nou repartizare de dividende catre asociatul unic. In decizia AGA de repartizare am mentionat "repartizare profit provenit din anii precedenti in parte, respectiv suma de xyz inclusiv impozitul pe dividende datorat". In luna iulie iarasi repartizam si platim dividende asociatului unic. Problema intervine cu momentul in care aflu de la o cunostinta, expert contabil, ca profitul pe care l-am inregistrat in contul 1171 e "papat de lup" si ca nu mai am voie sa ma ating de el, si daca chiar vreau sa faca asta trebuia sa stiu ca acel profit nerepartizat e purtator de penalitati catre stat, ca nu i-am platit statului la timp impozitul pe dividende la timp, imediat deci dupa aprobarea situatiilor financiare din fiecare an precedent. Acum eu vin si va intreb - pentru ca intre timp am citit destule forumuri de dicutii pe tema respectiva, cu citari de legi din codul fiscal, si nicaieri nu am gasit scrisa interpretarea aceasta a art.36 cod fiscal - poate fi adevarat, sau e interpretare proprie a acestui articol? Mie mi se pare absurda interpretarea respectiva dar ma si tem sa aflu ca are dreptate, este totusi expert contabil... Stie cineva despre astfel de cazuri, penalizari ale firmelor care si-au repartizat profitul in dividende dupa mai multi ani? Mentionez ca profitul anului 2013 este foarte mic, nu acopera niciuna dintre sumele repartizate ca dividende, de aceea am si facut mentiunea cu "anii precedenti" in decizia AGA de repartizare.

cernatv

Re: Penalizari la distribuire si plata ulterioara dividende?

#2 Mesaj de cernatv »

Ăla e expert contabil exact aşa cum se vorbeşte că si premierul ţării e doctor. Dar pentru unii e ok numai să aibă o hârtie la mână, fără o acoperire în realitate.

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

Interpretarea este absurda, fara nici o acoperire legala.
Cat priveste art.36, se refera la cu totul alta situatie: "(1) O persoană juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română ..." Pentru cine stie limba romana, comentariile sunt de prisos ...
Marian Apetre

alexandrub

#4 Mesaj de alexandrub »

"4. Intrebare: Profitul poate ramane nerepartizat? Cat timp poate sa ramana si daca mai poate
fi repartizat dupa 2 ani pe dividende?
Raspuns:
In conformitate cu directivele europene, aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor
Publice nr. 1752 / 2005 cu modificarile si completarile ulterioare contul 117 ’’Rezultatul
reportat’’, este un cont bifunctional, cu ajutorul caruia se tine evidenta rezultatului sau partii
din rezultatul exercitiului precedent nerepartizat de catre adunarea generala a actionarilor /
asociatilor.
Soldul creditor al contului reprezinta profitul nerepartizat.
Legiuitorul a specificat in Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu
modificarile si completarile ulterioare, la art. 194 alin (1) lit. a) ca adunarea generala a
asociatilor are obligatia sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea
profitului net, fara sa specifice perioada in care poate fi lasat nerepartizat.
Asadar, profitul, in aceasta perioada poate fi oricand repartizat pe dividende, cu
obligatia ca in anul in care se repartizeaza, sa se plateasca pana la 31 decembrie a anului
respectiv impozitul pe dividende, chiar daca acestea nu se achita actionarilor / asociatilor.
In situatia in care se si achita actionarilor / asociatilor, impozitul pe dividende care
trebuie retinut, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii
urmatoare celei in care se plateste dividendul, potrivit art. 36 alin. (3) din Legea nr. 571
privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."
Inteleg din raspunsurile dvs ca afirmatia expertului este complet eronata. Ma bucur pentru mine... :D Uitati in schimb ce text ma nedumereste, in privinta elucidarii misterului, pe care nu numai ca nu il elucideaza ci, mai mult, pe mine personal ma baga in ceata. Adica, ce se intreaba si ce se raspunde!! Si sursa este static.anaf.ro/static/10/Constanta/CT_30361.pdf
Va multumesc pentru raspunsuri, mai astept! :) Pareri, am facut bine, am urmat procedura cum trebuie, mai era ceva de facut? Sa ma astept totusi la surprize? Traiesc de cativa ani cu frica asta permanenta, intotdeauna poate exista o interpretare de lege pe care eu nu o stiu si nu mi-o spune nimeni daca nu intreb explicit.

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

Raspunsul anaf este corect. Fraza esentiala este aceeia ca profitul poate fi oricand repartizat pe dividende, cu obligatia ca in anul in care se repartizeaza, sa se plateasca pana la 31 decembrie a anului respectiv impozitul pe dividende, chiar daca acestea nu se achita.
Marian Apetre

alexandrub

#6 Mesaj de alexandrub »

Ok, in sfarsit am inteles, se cam amestecau in capul meu repartizarea profitului sub forma dividendelor - cu plata efectiva, pentru ca eu nu am conceput ideea de a-l repartiza sub forma de dividende fara sa le si platesc pe loc. Caz in care am platit impozitul pe dividende pana in 25 ale lunii urmatoare a repartizarii + platii dividendelor. De aici si confuzia mea, ce cauta termenul de 31 decembrie acolo??? :oops: Multumesc mult!!!

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Pentru AlexandruB
Poti repartiza profitul pe dividende si sa-l platesti ulterior.
De exemplu decizi pe 15 octombrie repartizarea profitului, dar dividendele o sa-i platesti doar in februarie (din anumite motive), in acest caz pana pe 31 decembrie trebuie sa platesti impozitul pe dividende, chiar daca nu ai efectuat plata efectiva a dividendelor.

pinteae

#8 Mesaj de pinteae »

Atentie!
Impozitul pentru dividendele repartizate si neachitate pana la 31 decembrie, se plateste pana la 25 ianuarie, nu 31 decembrie. Termenul a fost modificat de ceva vreme.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Multumesc pentru informare. :wink:

Scrie răspuns