Cesiune

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
onixresid57

Cesiune

#1 Mesaj de onixresid57 »

Societatea A a incheiat antecontracte de vanzare-cumparare locuinte cu clientii, a incasat avansurile, a colectat si declarat tva, apoi cesioneaza toate contractele de vanzare-cumparare locuinte catre Societatea B. In contractele de cesiune este stipulat ca sumele achitate cu titlul de avans se vor inregistra in contul 4511 ( Societatea A fiind unul dintre asociatii societatii B , care a aportat la capitalul social terenurile si constructia in curs de desfasurare).Intrebarea mea este: cum inregistreaza societatea B preluarea cesiunii, cu tva sau fara? Avansul ar urma sa se storneze la emiterea facturii finale, deasemenea si tva-ul care a fost achitat de client( tva colectat de societatea A)
Eu am inregistrat preluarea cesiunii cu valoarea avansului (419) , adica 4511=419.
Dilema mea este ca nu stiu cum procedez atunci cand va trebui sa-i facturez clientului valoarea totala a locuintei si sa stornez avansul achitat de el cu tot cu tva.Ce ma sfatuiti?

tomac

Re: Cesiune

#2 Mesaj de tomac »

Veți contabiliza 4511=701/4427 și veți storna avansul încasat. Și veți încasa banii de la firma asociată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns