vanzare mijloc fix pt care nu am dedus tva

coatuc612

vanzare mijloc fix pt care nu am dedus tva

#1 Mesaj de coatuc612 »

Buna Ziua

Am nevoie de un sfat. Am achizitionat un m.f. (auto) care nu era utilizat pt activit economica, deci nu am dedus TVA la achizitie.

Dupa 9 luni il vand. Eu intocmesc factura cu tva la valoarea de intrare a mijlocului fix. (valoarea fara tva).

Ce se intampla cvu tva-ul care il colectez dar care nu l-am dedus la achizitie? Voi avea si o diferenta la mijlocul fix. Il vand cu valoare mai mica decat valoarea din contabilitate care include si tva-ul nedeductibil la achizitie.

Poate s-a mai intalnit cineva cu un astfel de caz.

Multumesc!

balteanuc692

Re: vanzare mijloc fix pt care nu am dedus tva

#2 Mesaj de balteanuc692 »

TVA-ul il colectati. Nu conteaza pretul de vanzare dar atentie doar daca il vindeti unei persoane afiliate.

coatuc612

#3 Mesaj de coatuc612 »

Multumesc frumos!
Nu se vinde la o persoana afiliata ci la o terta persoana fizica.
Eu ma intrebam daca nu mai pot ajusta cumva din tva-ul care a fost nedeductibil la achizitie.

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Daca nu ai dedus TVA la achizitie (100% nedeductibil), atunci aplici prevederile art. 141, (2), g) din Codul fiscal si livrezi fara TVA, daca ai dedus limitat TVA la achizitie (50%), aplici prevederile art. 148 sau 149 din Codul fiscal (Ajustarea TVA) si deduci TVA aferenta achizitiei.

balteanuc692

#5 Mesaj de balteanuc692 »

Nu a dedus TVA deloc dar, dupa parerea mea, trebuia sa deduca 50%. Iar la norme, punctul 37^1 pentru art. 141 alin. (2) lit. g) spune ca "...nu se aplică pentru livrarea bunurilor a căror achiziţie a făcut obiectul restricţionării la 50% a dreptului de deducere, conform prevederilor art. 145^1 din Codul fiscal."

Se cam poate interpreta la un control...

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

TVA 50% nedeductibil este atunci când vehiculul are o utilizare mixta, respectiv nu este utilizat exclusiv pentru activități economice;
Daca "nu era utilizat pt activit economica", atunci TVA era 100% nedeductibil.
Si in opinia mea, sunt aplicabile prevederile art. 141, (2), g) din Codul fiscal si livrarea este fara TVA.

Da, daca s-ar fi aplicat deducerea de 50%, atunci livrarea ar fi taxabila si nici nu s-ar poate aplica ajustarea de la art. 149, la alin (4) fiind o excepţie pentru bunurile a căror achiziţie a facut obiectul limitării la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 145^1;
Marian Apetre

balteanuc692

#7 Mesaj de balteanuc692 »

Si mie mi se pare corect dar vine nenea inspectoru` si zice: nu ma intereseaza, puteai sa deduci 50% la achizitie. Ca nu ai facut-o, e treaba ta dar acum colectezi TVA :shock:

Scrie răspuns