FACTURA + CHITANTA COMBUSTIBIL?

vranceam

FACTURA + CHITANTA COMBUSTIBIL?

#1 Mesaj de vranceam »

O statie de combustibil elibereaza factura + chitanta atasata pentru unele persoane juridice cu explicatia motorina si atat.Intrucat statia este dotata cu casa de marcat,vama impune un program care monitorizeaza tot ce iese din statie si elibereaza un bon nefiscal daca nu se plateste cu cash,aceste facturi par altceva.Au valori sub 5000.Este legal daca exista casa marcat sa tai fact cu chit atasata fara sa fie factura la bon?Daca tranzactia este reala de ce nu se taie fact cf bon nefiscal sau fiscal care ma tem ca nu exista .

tomac

Re: FACTURA + CHITANTA COMBUSTIBIL?

#2 Mesaj de tomac »

Către persoane juridice nu este obligatorie eliberarea unui bon fiscal. Se poate emite fractură și chitanță.
Pe factură trebuie să apară corect denumirea bunurilor, cantitatea, prețul, valoarea și TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

vranceam scrie:O statie de combustibil
Daca "statia de combustibil" este un operator economic care are cod caen 4730 - comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate - atunci, ca orice operator economic care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie "este obligat să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale" conform art.1 din OG.28/2008.

Este obligat să utilizeze casa de marcat, indiferent de calitatea cumparatorului.
Chiar daca eliberează si factura, tot trebuie să emită bon fiscal.

Opinia mea este ca, nu numai ca este legal, ci este obligat sa utilizeze exista casa marcat.
Chitanta nu are ce cauta aici, decat in situatia in care o livrare este achitata ulterior in numerar.
Marian Apetre

vranceam

#4 Mesaj de vranceam »

apetrem sunt de acord cu tine,da este agent cu acel cod caen dar care isi permite sa elibereze fact cu chitanta in aceeasi zi la unele pers jur prietene la nevoie probabil pt tva,m-am contrazis cu cineva care spune ca are dreptul.Eu cred ca are doar daca are in caietul acela special mentiuni ca nu a functionat casa de marcat dar cum e legata cu statia nu pricep cum funct statia,cum au alimentat?!Si mai sunt si camere video obligatorii ca de asta nu pricepeam,ori au tupeu maxim ori nu inteleg eu ceva.Oricum aceste fact sunt eliberate doar in ultima zi din luna culmea coincidentei si au trecut destule controale care ...nu au zis nimic,prin urmare e corect.Multumesc!

tudosien

#5 Mesaj de tudosien »

Eu zic ca e cum spune tomac. Daca la sintagma din ordonanta:
apetrem scrie:orice operator economic care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie
te incurca virgula in normele de aplicare a ordonantei aceasta nu mai exista:
"Art.1 În sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, prin agenţi economici se înţelege persoanele fizice şi juridice, asociaţiile familiale, precum şi orice alte entităţi care efectuează cu plată, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrări de bunuri cu amănuntul şi/sau prestări de servicii direct către populaţie, cu excepţia instituţiilor publice."
Deci in raport cu oricine in afara de "populatie" nu intervine obligativitatea bonului fiscal.

vranceam

#6 Mesaj de vranceam »

Teoretic da,legiuitorul le-a lasat o portita in lege pt ca este inutil sa tai fact si chitanta din alt soft in timp ce softul obligatoriu cu care este legata statia are un sistem care centralizeaza toate livrarile fara bon fiscal(numite FISA) si neicasate iar la sfarsitul lunii poate genera automat factura in baza lor si pe ea scrie amanunte legate de livrari data/ora.EU ca si ag ec cum demonstrez ca am deductibilitate pe 500 l motorina daca am doar factura si chitanta?Un rezervor are mai putin,nu sunt alte doc justificative iar patronul zice ca a luat de mai multe ori in cursul lunii cu diferite masini dar ramane cu verbalul ca alte doc nu sunt,de ce nu are bonuri nefiscale pt fiecare livrare care centralizate sa bata cu factura,pare o tranzactie falsa sau oricum cu probleme de deductibilitate.Logic de ce sa dau factura cu chitanta in loc de factura la bon daca tranzactia e reala si bonul exista fiscal sau nu.Pentru ce atatea reglementari legate de deductibilitate daca,presupun ca eu am un prieten la statie si ii zic sa imi faca in fiecare luna cate o fact cu chitanta asa sa fie......

tudosien

#7 Mesaj de tudosien »

Hm... Emitere factura fara acoperire? Nu stiu ce angajat de "PECO" din Romania s-ar preta la asa ceva.
Daca vorbim de deductibilitate atunci:
- in caz de TVA factura este cea care permite considerarea deductibilitatii. Exercitarea pe de alta parte a dreptului de deducere este conditionata de documentele care dovedesc ca combustibilul s-a utilizat in sopul efectuarii de operatiuni impozabile gen foaie de parcurs si nu de documente ce dovedesc existenta faptica cronologica a cantitatilor alimentate. Daca ai factura pe 500 l si foile de parcurs impart acesti 500 l pe toata luna conform cu deplasarile efectuate totul e OK.
- in caz de impozit pe profit de asemenea esti conditionat la deductibiliate tot de foaia de parcurs care demonstreaza ca deplasarile s-au facut pentru activitati generatoare de venituri impozabile.

Scrie răspuns