executare pentru recuperare debit
executare pentru recuperare debit
Pentru punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, firma apelează la serviciile unui executor judecătoresc.
Pentru serviciile prestate executorul judecătoresc percepe un onorariu pe care noi îl plătim la încheierea contractului şi care ulterior va fi recuperat tot de la debitor şi ne va fi virat nouă de executorul judecătoresc. Acesta poate fi sau nu purtător de TVA, în funcţie de înregistrarea executorului judecătoresc ca plătitor de TVA sau nu.
După încheierea procedurilor de executare noi vom încasa in cont:
1. valoarea debitului
2. cheltuielile de judecată, respectiv taxa de timbru si timbrul judiciar
3. onorariul de executare
In acest caz, întrebările sunt:
a. Care este, din punct de vedere al TVA-ului, regimul sumelor de la punctele 2 si 3, luând in calcul posibilitatea ca executorul judecătoresc sa fie înregistrat in scopuri de TVA sau să nu fie înregistrat in scopuri de TVA?
b. În ce conturi contabile se înregistrează sumele de la punctele 2 si 3?
c. Pentru sumele de la punctele 2 si 3 trebuie sa emitem factura?
Pentru serviciile prestate executorul judecătoresc percepe un onorariu pe care noi îl plătim la încheierea contractului şi care ulterior va fi recuperat tot de la debitor şi ne va fi virat nouă de executorul judecătoresc. Acesta poate fi sau nu purtător de TVA, în funcţie de înregistrarea executorului judecătoresc ca plătitor de TVA sau nu.
După încheierea procedurilor de executare noi vom încasa in cont:
1. valoarea debitului
2. cheltuielile de judecată, respectiv taxa de timbru si timbrul judiciar
3. onorariul de executare
In acest caz, întrebările sunt:
a. Care este, din punct de vedere al TVA-ului, regimul sumelor de la punctele 2 si 3, luând in calcul posibilitatea ca executorul judecătoresc sa fie înregistrat in scopuri de TVA sau să nu fie înregistrat in scopuri de TVA?
b. În ce conturi contabile se înregistrează sumele de la punctele 2 si 3?
c. Pentru sumele de la punctele 2 si 3 trebuie sa emitem factura?
- teodorg133
Pai, daca platiti executorul, asta va fi in baza unei facturi emise de el (cu tva sau fara, in fc.de cum este el inreg)....la recupererea lor, voi veti emite fact, cu val prest.lui (cu tva sau fara, in fc/.de cum este firma dvs.inreg)
628 - chelt de judecata
622 - onor.lui
628 - chelt de judecata
622 - onor.lui
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
[/color]
- teodorg133
Mai sus, spui ca "va fi recuperat de executor si ne va fi virat noua"...daca vi-l vireaza dansul, ii emiteti lui factura, daca e de la debitor...catre debitor...asa vad eu !! 

[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
[/color]
Daca executorul judecatoresc primeste in contul lui banii si ii va vira mai departe pagubitului care a castigat procesul, atunci se taie factura. Deci daca Executorul este intermediar.
Daca banii ajung direct in contul pagubitului de ce sa ii mai faca factura Executorului?
Executorul este garantul/politatiul care-l tine de haturi pe tepar si-l obliga sa isi achite datoriile catre creditorul sau.
Asa cum TeodorG133 sublinia pentru onorariul lui executorul va taia factura catre primitorul sumei pentru ca ia efectuat o prestare de serviciu tinandu-l in haturi pe nemernic sa-si achite datoriile catre creditor.
Daca banii ajung direct in contul pagubitului de ce sa ii mai faca factura Executorului?
Executorul este garantul/politatiul care-l tine de haturi pe tepar si-l obliga sa isi achite datoriile catre creditorul sau.
Asa cum TeodorG133 sublinia pentru onorariul lui executorul va taia factura catre primitorul sumei pentru ca ia efectuat o prestare de serviciu tinandu-l in haturi pe nemernic sa-si achite datoriile catre creditor.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Executorul mi-a taiat factura la momentul incheierii contractului cand i-am si achitat onorariul. Acum aceste cheltuieli de executare el le-a incasat de la debitor - pentru ca el e vinovatul care nu mi-a platit banii la timp - si mi i-a restituit mie.
Eu trebuie sa tai factura executorului pt. acesti bani pe care mi i-a restituit?
Eu trebuie sa tai factura executorului pt. acesti bani pe care mi i-a restituit?
AVeai de recuperat 1.000 lei de la un debitor.
Pentru acest serviciu executorul a cerut 100 lei.
Ai platit executorului 100 lei.
Debitorul a achitat catre executor 1.000 lei iar executorul a virat aceasta suma catre tine.
Daca este asa pot fi doua interpretari:
- executorul a facut o prestare de serviciu recuperandu-ti banii, deci ar trebui sa iti factureze 1.000 lei fara TVA + TVA dupa caz. (In situatia in care prin Hotarare judecatoareasca se spune ca suma se vireaza in contul Executorului, in aceasta situatie este clar ca trebuie sa existe factura).
- executorul poate declara ca banii nu sunt ai lui si ii considera suma necuvenita si o vireaza catre tine considerand ca debitorul tau a virat eronat catre el suma pe care o clamai nemaifiind nevoie de factura.
Pentru acest serviciu executorul a cerut 100 lei.
Ai platit executorului 100 lei.
Debitorul a achitat catre executor 1.000 lei iar executorul a virat aceasta suma catre tine.
Daca este asa pot fi doua interpretari:
- executorul a facut o prestare de serviciu recuperandu-ti banii, deci ar trebui sa iti factureze 1.000 lei fara TVA + TVA dupa caz. (In situatia in care prin Hotarare judecatoareasca se spune ca suma se vireaza in contul Executorului, in aceasta situatie este clar ca trebuie sa existe factura).
- executorul poate declara ca banii nu sunt ai lui si ii considera suma necuvenita si o vireaza catre tine considerand ca debitorul tau a virat eronat catre el suma pe care o clamai nemaifiind nevoie de factura.
Nu este vorba de cei 1000 lei reprezentand debit ci de cei 100 lei reprezentand onorariul de executare.
La momentul deschiderii dosarului de executare eu am achitat cei 100 lei si am primit si factura de la executor. Acum executorul a recuperat de la debitor 1.100 lei (1000 lei debit si 100 lei onorariul de executare) pe care mi i-a virat mie.
Intrebarea mea este daca pt. cei 100 lei incasati acum trebuie sa emit executorului factura.
La momentul deschiderii dosarului de executare eu am achitat cei 100 lei si am primit si factura de la executor. Acum executorul a recuperat de la debitor 1.100 lei (1000 lei debit si 100 lei onorariul de executare) pe care mi i-a virat mie.
Intrebarea mea este daca pt. cei 100 lei incasati acum trebuie sa emit executorului factura.
Dar nu e normal ca Executorul sa iti emita factura tie?
Daca platesti inseamna ca ori:
- restitui o suma necuvenita
- achiti o obligatie/cheltuiala
- achiti un avans
In situatia noastra, Executorul trebuie sa emita factura pentru ca a primit o suma de lei pe care deja ai platit-o si care trebuia sa fie contata in 4092. (este vorba de cei 100 lei)
Daca platesti inseamna ca ori:
- restitui o suma necuvenita
- achiti o obligatie/cheltuiala
- achiti un avans
In situatia noastra, Executorul trebuie sa emita factura pentru ca a primit o suma de lei pe care deja ai platit-o si care trebuia sa fie contata in 4092. (este vorba de cei 100 lei)
Re: executare pentru recuperare debit
Imi poate soune cineva atunci cand primesc inapoi onorariul platit de catre executor in ce cont le inregistrez?
Pe alte venituri de exploatare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Buna,
Am si eu o situatie, firma a fost executata pentru nepalata unei roviniete din 2011, am primit insitntare de la executor ca am de achitat: 362.4 lei reprezentand 20lei=taxa timbru, 20lei=taxe postale, 60lei=onorariu executare silita; 200lei=onorariu cosultatie constituire dosar executional, 62.4=tva +28euro la curs bnr reprez. contravaloare rovinieta. termen 48h. Pana aici ok.
Achit 409=5121 486.55(362.4+ 28euro=124.15)
Primesc factura executor doar de 218.4 401=409 218.4
Primesc factura drumuri pt contrav rovineta 123.63 401=409 123.63
Cum ma inregistrez cu diferenta ?
Am si eu o situatie, firma a fost executata pentru nepalata unei roviniete din 2011, am primit insitntare de la executor ca am de achitat: 362.4 lei reprezentand 20lei=taxa timbru, 20lei=taxe postale, 60lei=onorariu executare silita; 200lei=onorariu cosultatie constituire dosar executional, 62.4=tva +28euro la curs bnr reprez. contravaloare rovinieta. termen 48h. Pana aici ok.
Achit 409=5121 486.55(362.4+ 28euro=124.15)
Primesc factura executor doar de 218.4 401=409 218.4
Primesc factura drumuri pt contrav rovineta 123.63 401=409 123.63
Cum ma inregistrez cu diferenta ?
Doar din curiozitate. Ce reprezinta/este inclus in factura executorului?
-
Dosar nr. xxx/2014