probleme cu sediul societatii

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
marinciug

probleme cu sediul societatii

#1 Mesaj de marinciug »

Am o problema cu un client.In 1992 clientul a facut contract de comodat pentru cladire intre el ca proprietar(persoana fizica) si societatea la care tot el era administrator(persoana juridica) pe o perioada de 49 de ani.In contractul de comodat s-a stipulat ca toate taxele si impozitele si modernizarile care se v-or face,sa fie suportate de societate.Societatea a facut modernizari in valoare de 88000 si care au fost inregistrate in contul 212.In fiecare an s-a inregistrat amortizarea.Impozitul la primarie a fost platit de catre societate(chitanta emisa este pe numele firmei).A apelat la un expert sa-i faca reevaluarea cladirii dar care i-a zis ca nu poate sa o faca din cauza ca societatea nu este proprietara pe cladire.Ce trebuie sa faca sa intre in legalitate?Unde trebuie sa duc sumele colectate in 212 si amortizarea calculata pe anul in curs?

balazse

Re: probleme cu sediul societatii

#2 Mesaj de balazse »

Ce treaba are impozitele personale cu unitatea, chiar daca este stipulat in contract, dupa parerea mea este o cheltuiala nedeductibila.
Lasi in 212 si amortizezi mai departe. Este normal sa nu poti face o reevaluare pentru ceva ce nu este al tau.

nasteaf

#3 Mesaj de nasteaf »

La primarie s-a platit impozitul aferent modernizarii cladirii, respectiv la suma inregistrata in contul 212, asa ar fi trebuit.
Si eu am avut un asemenea caz, numai ca am avut incheiat contract de inchiriere.
La primarie se aplica legea mecanic, daca nu ai reevaluat in ultimii 3 ani, ti se recalculeaza impozitul cf.prevederilor din Codul Fiscal.Parerea mea este ca reevaluarea trebuia efectuata la modernizarile efectuate de societate, acelea sunt proprietatea ei.
Atentie insa la contractul de comodat si la deductibilitatea fiscala a cheltuielilor.

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Imi cer scuze :oops: , se pare ca totusi in declaratia fiscala depusa la "Mode 2006 ITL 010" (eu sub codul asta l-am gasit) se poate opta intre:
- proprietate;
- inchiriere;
- concesiune;
- administrare;
- folosinta.
Totusi sunt curios cum se face reevaluarea "modernizarii"?

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

Impozit pe cladiri se plateste de proprietar. Art. 249 CF.
Cu o singura exceptie: clădirile proprietatea statului concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă.
De aia apare optiunea aia, acolo, in ITL010.

Concluzie:
Decizia celor de la locale este corecta doar daca este o cladire concesionata de la stat.
Altfel este impozitul platit fara baza legala, deci nedeductibila, iar declaratiile se pot corecta.
Marian Apetre

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Am mai invat ceva, multumesc mult. :wink:

marinciug

#7 Mesaj de marinciug »

marinciug scrie:Am o problema cu un client.In 1992 clientul a facut contract de comodat pentru cladire intre el ca proprietar(persoana fizica) si societatea la care tot el era administrator(persoana juridica) pe o perioada de 49 de ani.In contractul de comodat s-a stipulat ca toate taxele si impozitele si modernizarile care se v-or face,sa fie suportate de societate.Societatea a facut modernizari in valoare de 88000 si care au fost inregistrate in contul 212.In fiecare an s-a inregistrat amortizarea.Impozitul la primarie a fost platit de catre societate(chitanta emisa este pe numele firmei).A apelat la un expert sa-i faca reevaluarea cladirii dar care i-a zis ca nu poate sa o faca din cauza ca societatea nu este proprietara pe cladire.Ce trebuie sa faca sa intre in legalitate?Unde trebuie sa duc sumele colectate in 212 si amortizarea calculata pe anul in curs?
Scuze...contractul este de cesiune si nu de comodat.In acest caz pentru a se face reevaluarea modernizarii ce acte trebuie sa am?(sociatatea ne avand acte de proprietate pe cladire ci doar contract de cesiune).multumesc

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Pentru MarinciuG
tomac scrie: Folosiți butonul "Răspunde" pentru a continua o discuție. Nu folosiți butonul "Citează" decât atunci când e nevoie să citați pe cineva.
Asa cum a mentionat Apetrem doar atunci ar fi fost bine daca discutam de o cladire proprietatea statului, dar in cazul tau nu este cazul.

marinciug

#9 Mesaj de marinciug »

pai si ce trebuie sa faca clientul meu sa intre in legalitate,iar eu in contabilitate sa repar greseala care sa facut cu ani in urma....Insist sa imi dati un rasp mai concret pt ca expertul care a fost pt reevaluare mia spus ca ar trebui sa faca acte de vanzare-cumparare intre el(persoana fizica si proprietar) si societate(la care tot el este administrator),dar eu cred ca ar trebui sa existe si alta cale de rezolvare fara a mai cheltui niste bani pe actele de vanzare-cumparare

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Dupa parerea mea personala (nu prea am avut asemenea cazuri), ar trebui sa scoti modernizarea din evidentele celor de la finantele locale/primarie, deoarece nu ai de ce sa le declari, ca urmare nu ai ce sa reevaluezi.
In ceea ce priveste contabilitatea, ramane la valoare de receptie si amortizezi in continuare.
Asa cum a zis ApetreM impozitul platit pana acum devine nedeductibil.

Scrie răspuns