FURNIZORI DEBITORI

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
raitmaierl

FURNIZORI DEBITORI

#1 Mesaj de raitmaierl »

Am platit in avans furnizori si am sold in cont 4091.
Ulterior am primit marfa de la acesti furnizori si am sold acum si in contul 401.
Cand incerc sa achit furnizorii in ecranul de "intrari" imi spune ca este " cont invalid" contul 4091.
Cum fac decontarea avansurilor platite ?

herganiec

Re: FURNIZORI DEBITORI

#2 Mesaj de herganiec »

Platiti prin "Intrari". Si inlocuiti contul 5311 cu 409, la Plata jos.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Nu am sa inteleg niciodata de ce un avans platit se trece in 409X.
Luminati-ma si pe mine unde este prevazut asa ceva (in functiunea conturilor) ca sa contam 4091 = 5311/5121?
Platesc un avans unui furnizor.
COntarea este pentru plata unui furnizor si nu pentru plata unui avans.
Exprimarea "se plateste un furnizor pentru un avans de 50% din valoarea unei comenzi" cum se inregistreaza?!
Eu platesc un furnizor. Eu nu platesc un avans. Avansul este intr-o factura (care in cazul de fata nu exista).
Inregistrarea corecta era: 401 = 5311/5121 (chiar daca nu exista factura) Asta nu inseamna ca schimb functiunea contului 401.
Nu.
Inseamna ca respect ceea ce mi se cere: platesc un furnizor.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Pentru PaturcaI
Scuze, dar daca ne-am tine intotdeauna dupa partea teoretica am fi cam greu sa rezolvam problemele reale, deoarece sunt cazuri in care nu ne putem neparat tine de functiunea conturilor.
Eu nu le-as contabiliza neaparat pe 401, deoarece n-am document la baza ca sa-l consider pe beneficiar ca si un furnizor (sa nici nu discutam de cazul in care esti cu TVA la incasare ce incurcatura ti-ar genera asocierea ulteriora).

Poate mai degraba contul 473 ar fi optim in acest caz.
Intr-o perioada am creat doua analitice la 409x:
- 409x.1 - avans conform factura;
- 409x.2 - avans conform plata.
Si atunci nu mi s-au incurcat lucrurile, deoerece daca nu esti atent la un moment dat nu mai stii pentru ce trebuie sa primesti factura de storno avans, factura de avans sau chiar factura finala.

apetrem

#5 Mesaj de apetrem »

Sustin varianta cu 473.
Marian Apetre

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Foarte curiasa pozitia lui ApetreM.
Cu ceva timp in urma chiar el sustinea ca nu exista o posibilitatea inregistrarii unui avans direct in Banca/Casa.

Nu este vorba de situatii teoretice, ci chiar practice.
Mai jos avem si prevederile legale care ne obliga la înregistrarea corecta a unui avans (solutia lui 409X sau 419, dupa caz)
Sumele care se regasesc in contul 409X sau 419 sunt nete (nu includ TVA).
Ori daca eu fac înregistrarea contabila: 4091 = 5311/5121 (5311/5121 = 419 dupa caz) cu suma primita inseamna ca "duc" TVA in acel cont.

Potrivit faptului generator al TVA, la data platii avansului:
Norme:
Conform art. 134^2 alin. (1) din Codul fiscal, exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri si prestari de servicii intervine la data la care are loc faptul generator.
Cod fiscal:
(4^1) În cazul operațiunilor pentru care se aplică sistemul de TVA la încasare prevăzut la art. 134^2 alin. (3), regimul de impozitare aplicabil este regimul în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepția situaţiilor în care se emite o factură sau se încasează un avans, înainte de data la care intervine faptul generator. În aceste situații se aplică regimul de impozitare în vigoare la data emiterii facturii sau la data încasării avansului, după caz.

Contul 473 este periculos, din practica s-a dovedit acest lucru.
Este mai periculos decat 4551 sau 542.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

apetrem

#7 Mesaj de apetrem »

Aia am si zis, ca sustin 473=5311/5121 si
NU sunt de acord cu 4091=5311/5121.
NU sunt de acord nici cu 401=5311/5121.
Argumentatia a facut-o f.bine colegul <balazse>.
Cat priveste colectarea TVA, daca factura nu este emisa, atunci se colecteaza tva prin articole.
Marian Apetre

Scrie răspuns