cntract de comodat

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
bodeac219

cntract de comodat

#1 Mesaj de bodeac219 »

Buna ziua, am incheiat contract comodat pentru un sediu firma, patronul societatii a schimbat usile, a facut niste reparatii, iar acum doreste sa introduca aceste ch. pe firma. Se poate? Avand in vedere ca patronul trebuia sa anunte proprietarul imob.de schimbari pe care propietarul trebuia sa le faca. Cei de la asist.contribuabil au spus ca propietarul trebe sa faca aceste ch. si sa le anunte la finante.
Cum sa fac? patonul isista sa le bag ca si ch.ded. ceea ce mi se pare normal.
Alte pareri? Multumesc

davidb107

Re: cntract de comodat

#2 Mesaj de davidb107 »

Depinde cum a fost intocmit contractul de comodat. Daca se specifica acolo ca ch. cu reparatiile si intretinerea cad in sarcina comodatarului, adica societatii, atunci ele sunt deductibile, dar nu toate odata. Ele se esaloneaza pe toata durata valabilitatii contractului. De ex:
Daca s-au facut renovari in valoare de 10.000 ron la 3 luni de la incheierea contractului si acesta are valabilitate de 1 an, atunci
10.000 : (12-3)=10.000:9= 1111.11 Ron/luna chelt. ded.

pinteae

#3 Mesaj de pinteae »

Investitiile in imobilul utilizat in baza unui contract de comodat, nu sunt deductibile! Prin contractul de comodat, se cedeaza dreptul de uzufrut asupra bunului, asa cum este el, fara a putea interveni asupra acestuia. Pentru a putea efectua lucrari asupra imobilului, contractul trebuie de inchiriere, care prin continut sa dea dreptul chiriasului de a investii.

davidb107

#4 Mesaj de davidb107 »

In cazul in care comodantul (cel care ofera un bun spre imprumut) este o persoana fizica si comodatarul (cel care foloseste bunul) este o companie, cheltuielile efectuate de comodatar pentru utilizarea bunului in scopul desfasurarii activitatii sale (realizarea de venituri impozabile) sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit.
In general, un astfel de contract atrage dupa sine obligatia comodatarului de a evidentia prin documente justificative folosirea bunului care face obiectul contractului de comodat in scopul realizarii de venituri impozabile.

Scrie răspuns