tva la incasare
tva la incasare
Vreau sa deoun 097 pentru iesirea de la tva laincasare pana pe 25 noiembrie 2014.
Cand revin la sistemul normal de tva la 01,ianuarie 2015 sau la 01,12,2014?
Multumesc!
Cand revin la sistemul normal de tva la 01,ianuarie 2015 sau la 01,12,2014?
Multumesc!
Re: tva la incasare
Depinde, daca esti platitor lunar atunci din 01.12.2014, daca esti trimestrial atunci din 01.01.2015.
Daca este trimestrial, nu poate mai poate depune in noiembrie, trebuia pana in 25 oct.
Marian Apetre
De ce 25 octombrie?
Sursa: http://www.sagasoftware.ro/?p=1005Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se operează de organele fiscale competente începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea. Deci, dacă veți opta pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare, în primul an de aplicarea a lui nu veți putea renunța la el, dar începând cu cel de-al doilea veți putea renunța în orice lună în intervalul 1-25. Renunțarea va produce efecte abia cu data de 1 a următoarei perioade fiscale următoare celei în care s-a depus notificarea.
Art. 156^3 alin. (12)
"(12) Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare şi care depăşeşte în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul ..."
Acelasi lucru scrie si in Instructiunile de la 097.
"(12) Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare şi care depăşeşte în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depăşit plafonul ..."
Acelasi lucru scrie si in Instructiunile de la 097.
Marian Apetre
Dar acum nu discutam de depasirea plafonului, ci de optiunea de a renunta la TVA la incasare. Dupa parerea mea sunt total diferite cele doua situatii.
Codul Fiscal scrie:ART. 134^2 Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(5) ... Orice persoană impozabilă care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare şi care nu depăşeşte în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunţa la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului, prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent între data de 1 şi 25 ale lunii, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare se operează de organele fiscale competente începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.
Asa este, daca iese prin opțiune, 097 se poate depune între 1 şi 25 ale oricărei luni.
Iesirea efectiva se va face începand cu perioada fiscală următoare.
Iesirea efectiva se va face începand cu perioada fiscală următoare.
Marian Apetre
Multumesc!
Este platitor lunar si vrea sa iasa de la tvai prin optiune.
Este platitor lunar si vrea sa iasa de la tvai prin optiune.
Atunci sa depuna 097 cat mai repede. Daca depune pana in 25.11.2014 va iesi din 01.12.2014.
Ce documente ar trebui sa depun la administratia financiara impreuna cu D097 pentru iesirea de la tva la incasare prin optiune (balanta?)?
Multumesc!
Multumesc!
Doar 097. Este optional si ai optat pentru iesire. Atat.
Am increcat sa generez 097 din saga pentru perioada 01.01.2014-30.11.2014 si imi completeaza ca data de trecere la tva normal incepnad cu 01.12.2014.
E corect asa?
Imi pune ca data de iesire de la tva la incasare 01.01.2015 doar daca trec ca si perioada 01.01.2014-31.12.2014 ori eu nu am documentlee ( veniturile) pentru luna decembrie.
Cum ar trebui sa procedez?
Multumesc!
Vreau sa depun declaratia pana pe 22.12.2014 si ar trebui sa treaca la tva normal incepand cu 01.01.2015.
E corect asa?
Imi pune ca data de iesire de la tva la incasare 01.01.2015 doar daca trec ca si perioada 01.01.2014-31.12.2014 ori eu nu am documentlee ( veniturile) pentru luna decembrie.
Cum ar trebui sa procedez?
Multumesc!
Vreau sa depun declaratia pana pe 22.12.2014 si ar trebui sa treaca la tva normal incepand cu 01.01.2015.
Completezi manual data oricum numai perioada ian-nov trebuie sa iei in calcul, precum bifezi la a doua pozitie.