CALCUL PLAFON DE SCUTIRE DE TVA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
velescuo239

CALCUL PLAFON DE SCUTIRE DE TVA

#1 Mesaj de velescuo239 »

Buna,
am o firma neplatitoare de tva care la decembrie 2014 a depasit plafonul cifrei de afaceri de 220.00 lei. cifra de afaceri a fost obtinuta in proportie de 99% din prestari de servicii in constructii in Italia( servicii neimpozabile in Romania conform cu art 126, alin1, litera b, coroborat cu art.133, alin.4, litera a si a normelor metodologice de la art.133, nr.14, alin.1, litera c).
Astfel in baza art.152,alin.1 din CF, coroborat cu art.126 alin.1,lit.B, precum si cu art.133, alin.4, lit.a, veniturile din prestarea de servicii in constructii in UE intra in calculul plafonului de scutire de tva?
Trebuie sa ma declar platitor de tva in ianuarie 2015?

velescuo239

Re: CALCUL PLAFON DE SCUTIRE DE TVA

#2 Mesaj de velescuo239 »

Chiar nu stie nimeni?

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

Da, servicii neimpozabile in Romania se iau in calculul plafonului de TVA. art. 152 al (2)
Dupa opinia mea, firma era obligata sa se inregistreze de la inceput, înainte de prestarea serviciilor, dacă serviciile au locul prestarii în alt stat membru. art. 150 al (2) CF. Art. 153^1. lit b).
Chiar daca se afla sub regimul special de scutire.
Ultima oară modificat Mie Ian 07, 2015 7:45 pm de către apetrem, modificat 1 dată în total.
Marian Apetre

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Marian, e vorba de servicii ce intră la excepții - legate bunuri imobile pentru care nu există obligația înregistrării anterior prestării lor. Nu avea obligația de a se înregistra înainte pentru aceste servicii.
Mai mult plafonul de la alin.1 al art.152 se referă la operațiuni impozabile în România așa cum sunt definite la art.126 și pentru care se poate aplica scutirea. Iar de acolo sunt excluse cele ce au locul prestării în afara României.
Alin.2 din art.152 modifică, prin includerea operațiunilor ce se consideră că au locul în afara României, însăși esența alin.1.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

velescuo239

#5 Mesaj de velescuo239 »

Ce legatura are speta mea cu art.150 alin.2???... deoarece beneficiarul serviciilor care au locul prestatiei in afara Romaniei, iar serviciile sunt furnizate de o persoana neimpozabila care e stabilita pe teritoriul Romaniei, total invers fata dart.150 alin2.
iar serviciile mele intra la exceptii art.133, alin4, litera 4 si nu se declara nici in declaratia 394 conform normelor metodologice de la art.133.

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

A. Cu privire la obligaţia de înregistrare în scopuri de TVA a persoanelor care prestează servicii pentru care locul prestării este în alt stat membru.

Art. 153^1, alin. (1) lit. b)
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

Prestările de serviciile în construcţii nu sunt servicii scutite, sunt servicii impozabile, doar că locul taxării este acolo unde se află imobilul, respectiv in Italia, în speţa de faţă. În acest caz, beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei, conform echivalentului din legislaţia din Italia a art. 150 alin. (2).

Pentru intelegere am reformat echivalentul art. 150 alin (2):
Art. 150 alin (2)
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în ITALIA conform art. 133 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul ITALIEI sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul ITALIEI conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în ITALIA conform art. 153 alin. (4) sau (5).

Cred ca, din cele doua texte, reiese destul de clar de ce consider ca este obligatorie înregistrarea în scop de TVA a persoanelor care prestează servicii pentru care locul prestării este în alt stat membru.

B. Cu privire la cifra de afaceri pentru aplicarea regimul special de scutire pentru întreprinderile mici.

In opinia mea, plafonul de scutire include şi operaţiunile pentru care locul livrării/prestării este în străinătate.

Art. 152 alin (2)
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa, în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile, sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi ..."

Asta e legea, indiferent de faptul ca modifică, sau nu, esența alin.1 ...
Marian Apetre

velescuo239

#7 Mesaj de velescuo239 »

referitor la punctul A : http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?p=83319

Firma este inregistrata in scopuri de tva conform art. 153 sau 153^1( formular 095), dar asta nu inseamna ca este obligata la plata tva ului in Romania pentru prestarea de servicii in constructii in UE, conform ART 133 ALIN 4.LIT.A SI A Normelor Metodologice de la ART 133 CU NR.14 ALIN. 1 LIT. C
firma cu serviciile respective nu se incadreaza la art 133 alin 2 , ci la art 133 art 4:
4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;

Scrie răspuns