stagiu concediu medical

sandum670

stagiu concediu medical

#1 Mesaj de sandum670 »

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

caz concret :
angajat 15 martie , 11 zile salariu obtinut 1493
din data de 22 aprilie are concediu medical cod 14 (100%)
se plateste acest medical ? si daca da care este media zilnica ?

pinteae

Re: stagiu concediu medical

#2 Mesaj de pinteae »

Conditiile cumulative pentru decontarea CM, cu exceptia concediilor medicale acordate in cazurile prevazute la art.9 si 31 din OUG 158 (precizarea o gasesti la art.10 din OUG 158), sunt urmatoarele:
- Stagiu de cotizare: 22 zile lucratoare in ultimele 12 luni;
- Baza de calcul: venit realizat in ultimele 6 luni

In cazul tau (cod 14), se poate deconta CM fara conditia de stagiu, iar baza de calcul o reprezinta venitul salarial din luna martie. Media zilnica este de 135.73 lei (1493/11).

olteanz

#3 Mesaj de olteanz »

Buna ziua,

In cazul unui CMed fara stagiu de cotizare:
- se suspenda Contractul de munca sau
-se inregistreaza concediul medical cu nr. de zile #de zero si valoare =zero?
Este foarte important, deoarece exista diferente la calculul cass angajat, cf oug 158/2005, ceea ce afecteaza apoi si celelalte contributii.
Parerea mea: se suspenda C Munca.

Multumesc
1+1=3

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Se suspenda, deoarece un pentru un CM fara stagiu nu se poate calcula indemnizatia, ca atare nu se poate transmite prin D112.

olteanz

#5 Mesaj de olteanz »

Destul de incurcata: in pontaj apare in Cmed, ptr ca prezinta CMed, pontajul trebuie sa fie la fel ca si statul de plata in ceea ce priveste nr zile lucrate+concediu...
Cred ca nu mai sint de acord cu mine :lol: , acum am urmatoarea parere: se inregistreaza CMed in D112, cu nr zile si valoare zero si calculam cass angajat chiar daca angajatul nu are nici un venit! Am zis.
Cum spunea un coleg de breasla: in tara romaneasca toate legile sint construite pe cazuri particulare, greu gasesti o lege care sa acopere toate situatiile.
1+1=3

pinteae

#6 Mesaj de pinteae »

Iti recomand sa incerci sa validezi o D112 conform solutiei date de tine. Sigur nu vei putea!
Din pacate, situatiile de genul acesta nu-s reglementate.
In ceea ce priveste plata indemnizatiei sa zicem sa-s de acord ca sa nu se achite. Dar la momentul acordarii CM salariatul este asigurat, ca atare ar trebui sa beneficieze de asigurare si in perioada de CM, chiar daca nu beneficiaza de indemnizatie.

Scrie răspuns