cifra de afaceri

albul498

cifra de afaceri

#1 Mesaj de albul498 »

Va rog un mic sfat, am primit o firma care peparcursul lunii decembrie 2014 a depasit cifra de afaceri de 65000 de euro (mai exact 245000lei).Ma inregistrez ca platitor de tva trimestial incepand cu data de 01.01.2015?depun declaratia 010 pana pe data de 25.01.2015?

cernatv

Re: cifra de afaceri

#2 Mesaj de cernatv »

Calculul se face la cursul de la data aderarii la UE si este de 220.000 lei.
Daca ai depasit in decembrie acest plafon, trebuia sa depui declaratia la fisc pana pe 10.01.2015 (parca insotita si de balanta pe decembrie) si vei fi platitor de tva incepand cu 01.02.2015.

gogua

#3 Mesaj de gogua »

Buna seara! Am si eu o nedumerire cu privire la CA si anume depasirea pragului de trecere de la impozitul pe venit la cel pe profit.Stiu ca se calc la cursul de schimb de la 31.12.2013 (65000E*4.4847=291505.5),eu am CA calculata de saga in declaratia 094 la valoarea de 291 242lei,iar in balanta am pe contul -704 suma de 5095.87,si contul 707- 29 0895.36. veniturile din contul 704 sunt realizate din utilizarea unui aparat pay point, iar activitatea principala a firmei este comertul cu amanuntul in magazine.din cate am citit valoarea contului 704 nu se ia in calcul la aflarea CA, este adevarat? daca este sa iau in considerare si contul 704 depasesc pragul.Am nevoie de cateva pareri.

stanilap

#4 Mesaj de stanilap »

Si eu am aceeasi situatie. La 31.12.2014 am cifra de afaceri 249.220 si sunt microintreprindere neplatitoare de TVA, asadar o sa devin platitor de TVA dar si de impozit pe profit ? Si cu ce data ?

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Codul Fiscal (2014):.
ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
a^1) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
e) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.

ART. 112^3 Aria de cuprindere a impozitului
Impozitul stabilit prin prezentul titlu, denumit impozit pe veniturile microîntreprinderilor, se aplică asupra veniturilor din orice sursă, cu excepţia celor prevăzute la art. 112^7.

ART. 112^7 Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferenţe de curs valutar;
i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.
(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

Va ajuta acum?
:)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Exact ce spuneam anterior. Și ce am vrut să subliniez și pe blog. Iarăși sunt confuzii legate de cifra de afaceri. Cifra de afaceri pentru TVA nu e totuna cu plafonul în funcție de care se trece de la lună la trimestru sau invers, nu e același lucru cu cifra de afaceri contabilă și, în mod cert, nu e elementul definitoriu pentru trecerea de la profit la micro sau invers.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

piciorusm

#7 Mesaj de piciorusm »

Imi dau seama ca am depus gresit aceasta declaratie, nu trebuia sa optez pentru micro pt ca ma incadrez la exceptiii...
O depun din nou corect? Va rog sa imi dati un sfat..

tomac

#8 Mesaj de tomac »

În primul rând modificați vectorul fiscal.
Apoi faceți 710 rectificativ dacă ați depus 100 cu sume, dacă nu ați declarat sume ci ați declarat zero la micro o lăsați așa.
Depuneți D100 cu impozit pe profit. După ce modificați vectorul fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

gogua

#9 Mesaj de gogua »

am si eu o problema asemanatoare. Programul imi calculeaza CA in decl 094 la suma de 291242lei, iardin balanta reiese ca CA este295991.23lei.nu stiu ce sa fac , ce decl sa depun este bine cea din program cu aceasta suma?(291242lei) sau trebuie sa fac o decl cu suma mai mare?in aceasta situatie trec la imp pe profit?ce trebuie sa mai depun?

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

@PiciorusM:
Nu exista declaratie rectificativa

gogua

#11 Mesaj de gogua »

nu am depus nici o declaratie, asta este dilema mea pe care sa o depun ,cu ce suma

lupitaa

#12 Mesaj de lupitaa »

Se ia in calcul cifra de afaceri din punct de vedere TVA.
Detalii gasesti pe blog la subiectul "Început de an. 2015".
http://www.sagasoftware.ro/?p=1249
https://adilupita.wordpress.com/

mujb

#13 Mesaj de mujb »

gogua scrie:am si eu o problema asemanatoare. Programul imi calculeaza CA in decl 094 la suma de 291242lei, iardin balanta reiese ca CA este295991.23lei.
"Din balanta" va referiti la rulajele unor conturi pomenite mai sus, adica 704 si 707? (Ct 704 intra in CA, de fapt toate conturile 70X, mai putin 709.)

D094 nu trebuie sa fie aceeasi cu cea din balanta/bilant. Verificati daca nu aveti rulaje si pe contul 472 sau 419 care sa dea diferenta. Uitati-va pe fisa contului 704 sa vedeti cu cine este in corespondenta de-a lungul intregului an si daca sunt si altele in afara de 4111 (nu ma refer la 121), analizati acel cont, daca nu de acolo este diferenta. La mine ct 472 mi-a dat batai de cap, dar in final cred ca am inteles ceva.

gogua

#14 Mesaj de gogua »

Nu am avut rulaje pe 472 sau 419,deci sa depun decl094 asa cum mi-o calc saga dpdv al tva-ului, si sa depun 010 cu CA reiesita din balanta care depășește pragul de 65000euro?

paturcai

#15 Mesaj de paturcai »

Bingo!
Adica: DA!

Scrie răspuns