Titular Intrepr.Indiv in concediu de ingrijirea copilului

Chestiuni specifice programului SAGA PS
balintk

Titular Intrepr.Indiv in concediu de ingrijirea copilului

#1 Mesaj de balintk »

Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema:
Exista o intreprindere individuala salon de cosmetica, titularul este cosmetician si are un angajat frizer. Titularul urmeaza sa intre in concediul de ingrijire a copilului pana la doi ani, mentionez ca ea are si un alt loc de munca cu contract de munca.
1.Activitatea intreprinderii individuale se suspenda pe perioada CIC-ului?
2.Sau poate beneficia de CIC daca intrepr.indiv. este pe numele ei si totusi functioneaza cu salariatul frizer?
3.Frizerul trebuie trimis in somaj?
4. Pe perioada CIC-ului plateste CASS-ul propriu daca intreprinderea individuala functioneaza cu activitatea frizerului care de fapt realizeaza venituri impozabile titularului ?
Va multumesc.

tomac

Re: Titular Intrepr.Indiv in concediu de ingrijirea copilulu

#2 Mesaj de tomac »

1.Nu este obligatoriu.
2.Poate beneficia de CIC, mai exact de indemnizația cuvenită pentru CIC, dacă veniturile obținute într-un an calendaristic după suspendare sunt de maxim 6 ISR, adică 3000 lei. Altfel, în cazul realizării unor venituri de valoare mai mare plata indemnizației de concediu se suspendă.
3.De ce? Nu este obligatoriu.
4.Da, nu contează că veniturile sunt realizate de salariat. E ca și cum ați întreba dacă se plătește impozit pe dividende pe motiv că acționarii nu au muncit ci doar salariații și aceștia au plătit impozit pe salarii. Nu contează că venitul e realizat de către salariat. Salariatul muncește pentru salariul său în beneficiul angajatorului.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

Re: Titular Intrepr.Indiv in concediu de ingrijirea copilulu

#3 Mesaj de apetrem »

Desi raspunsurile de mai sus sunt in totalitate corecte, in practica vor fi mari probleme din diverse cauze:
legi cu fomulari confuze, necorelarii intre legi, aceiasi termeni cu sensuri diferite, etc.

Concret, daca nu se suspenda activitatea, II-ul va depune declaratia de venit, ca si cum ar avea activitate.
Nu va reieşii de nicaieri ca venitul nu este al persoanei fizice ci al entitatii II.
In momentul in care decl.200 va aparea in sistem, indemnizatia penru CCI se va suspenda automat
pe motivul ca "beneficiarul realizează venituri supuse impozitului".

Aproape sigur, contestatia la suspendare poate fi acceptata, dar trebuie luat in considerare si acest risc.
Marian Apetre

Scrie răspuns