Reevaluare facturi furnizori emise in valuta cu TVA inscris

licav804

Reevaluare facturi furnizori emise in valuta cu TVA inscris

#1 Mesaj de licav804 »

Situatia este urmatoarea. Primesc marfuri de la un furnizor din UE care o factureaza prin reprezentantul sau fiscal in Ro, cu taxa, ca orice tranzactie intre doi contribuabili inregistrati in scopuri de TVA in Ro. Facturile sunt emise in doua valute, am configurat cate un furnizor pentru ficare valuta ca sa pot reevalua, si are, conform legislatiei, TVA inscris pe factura in moneda nationala.
Creditul comercial este mare si ca atare decontarea aduce dupa sine mari diferente de curs valutar si din reevaluarea lunara care afecteaza atat P&L cat si cashflow-ul.
Problema cu care ma confrunt este ca nu stiu cum se executa reevaluare in aceasta situatie tinand cont ca, eu interpretez prevederea potrivit careia taxa este colectata/deductibila la nivelul sumei inscrise in moneda nationala la data emiterii facturii deci TVA ar trebui sa ramana aceeasi pana la data recunoasterii ca si taxa deductibila. Pe de alta parte, comercial vorbind, m-am gandit sa propun furnizorului (desi este prea tarziu pt sumele decontate deja) sa platesc in lei, catre reprezentantul fiscal, in lei, exact suma inscrisa de acesta pe coloana de taxa si pe care, cred eu, ar trebui sa o colecteze in decont si sa o vireze, tot in lei, catre ANAF, si separat, sa reevaluez soldul care reprezinta marfa, sa o platesc furnizorului din UE la termenul de plata.
Colac peste pupaza, cu parte din facturi sunt si conditionata de taxa neexigibila din perioada in care eram in sistem TVAi si trebuie sa inchid corect 4428.
Sper sa fi fost destul de explicita ca sa-mi dati, cei care puteti, un ajutor, o parere, daca stiti, daca ati avut situatii asemanatoare...
Multumesc anticipat!

tomac

Re: Reevaluare facturi furnizori emise in valuta cu TVA insc

#2 Mesaj de tomac »

Valoarea fără TVA a facturilor în valută ar trebui re-evaluată nu și TVA. Dar în program nu se poate face ceea ce doriți, pentru că acesta reevaluează, automat, doar facturile ce nu sunt în sistemul de TVA la încasare (tocmai din cauza TVA) și doar soldul lor, nu o parte a soldului lor.
În cazul dumnevoastră reglarea acestor solduri se poate face numai manual, prin articole contabile. Eu vă recomand să efectuați aceste calcule numai la finele trimestrului pentru aceste situații. Știu că se face lunar, dar așa vă rezumați să le faceți numai la perioadă de calcul a impozitului și orice sold anterior s-ar regla la plată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

licav804

#3 Mesaj de licav804 »

Multumesc. Cat priveste datoria catre furnizor? Daca aceasta se va deconta in valuta, chiar daca nu voi constitui cheltuiala cu reevaluare, voi constitui cheltuiala cu diferente de curs valuta la data platii. Din experienta, stiti dc pot propune furnizorului extern sa achit TVA catre reprezentantul fiscal in moneda nationala, exat valoare inscrisa pe factura?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Da, puteți. Dar nu este obligatoriu să și accepte.

licav804

#5 Mesaj de licav804 »

In concluzie, reevaluez trimestrial baza si la data platii voi trece la cheltuieli cu diferente de curs valutar, diferenta care include si actualizarea taxei?
Multumesc mult pentru ajutor.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Nu, a taxei nu. Asta am spus, că re-evaluarea se face numai pentru valoarea fără TVA, mai ales dacă e TVA neexigibil.

licav804

#7 Mesaj de licav804 »

Am inteles ce ai spus si aceasta era si pozitia mea initiala. Ma preocupa ca furnizorului extern ii achit in valuta deci valoarea datoriei catre furnizor va fi mai mare decat valoarea marfurilor reevaluate insumata cu valoarea taxei (istorica). Ca urmare, aceasta diferenta se va duce pe ch cu dif de curs valutar? Asta am dorit sa spun dar nu-mi iese mereu...
Multumesc!

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Da, va intra pe diferențe de curs.

licav804

#9 Mesaj de licav804 »

Multumesc!

Scrie răspuns