marfuri degradate la un depozit en-gross

tomad456

marfuri degradate la un depozit en-gross

#1 Mesaj de tomad456 »

va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru inregistrarea marfurilor degradate constatate la inventarierea din 31.12.2014. pentru un depozit en-gross

mantionez faptul ca evidenta stocului de marfa se tine la pretul de achizitie fara tva

herganiec

Re: marfuri degradate la un depozit en-gross

#2 Mesaj de herganiec »

“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

tomad456

#3 Mesaj de tomad456 »

multumesc pentru indicatii, dar vreau si eu o monografie contabila in acest sens

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Legat de degradare, problema e simplă
contabilizarea sumelor se poate face simplu
607=371 pentru marfă
60x=30x .. nota generică pentru stocuri
Tratamentul fiscal este așa
La impozit pe profit - dacă stocul degradat este asigurat și se poate face dovada asigurării stocului, cheltuiala este deductibilă altfel nu
La TVA - nu se face ajustare de TVA dacă stocul degradat îndeplinește cumulativ condițiile de mai jos
1. degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse în această categorie şi produsele accizabile pentru care autoritatea competentă a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada că bunurile au fost distruse;
atunci
Dacă niciuna din condiții sau doar una din ele este îndeplinită se face ajustare de TVA.
Ajustarea presupune diminuarea TVA dedus efectiv. Partea de cheltuială generată de TVA ce se ajustează este nedeductibilă la calculul impozitului pe profit dacă stocul nu este asigurat și este deductibilă dacă există asigurare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns