le am platit salariu minim pe economie plus diurna 50 euro pe zi pe perioade fragmentate de 30-40 zile in baza ordinului de deplasare
astfel, tinand cont de:
Diurna este un drept legal al unui salariat angajat in baza unui contract de munca, asa cum prevede Codul muncii la art. 44, aliniatul (2) conform caruia „salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare/detasare, în conditiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”.
Diurna de deplasare externa, conditiile pentru plata acesteia sunt precizate la art.1 din H.G. nr.518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar si se refera la:
i) executări de lucrări de construcţii, reparaţii şi amenajări la imobilele misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ale celorlalte forme de reprezentare în străinătate, precum şi ducerea şi aducerea pe roţi a mijloacelor auto aparţinând acestor reprezentanţe;
COROBORAT CU :
Art. 81
Muncitorii români care se deplasează în străinătate pentru executări de lucrări de construcţii, reparaţii şi amenajări la imobilele misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ale celorlalte forme de reprezentare în străinătate au dreptul la o diurnă în valută în cuantum de 75% din diurna de categoria I, prevăzută în anexă.
Potrivit art. 17 din H.G. nr. 518/1995 prevederile acestei hotărâri se aplică şi societatilor comerciale.
Art. 17
(1) Se recomandă agenţilor economici, alţii decât cei prevăzuţi la art. 16 alin. (1), precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altora asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.
Astfel, sumele acordate sub forma de diurne se circumscriu prevederilor art.55, alin. (4), lit.g) din Legea nr. 571/2003 care precizeaza ca nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit, sumele primite de angajaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare a indemnizaţiei primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, intrucat sunt indeplinite conditiile din H.G. nr. 518/1995 si prevederile Legii nr.53/2003 2003 privind Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Tinand cont de toate aceste aspecte, diurna poate fi asimilata in veniturile salariale ?
