diurna externa in constructii

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
velescuo239

diurna externa in constructii

#1 Mesaj de velescuo239 »

am o firma cu 4 muncitori care executa lucrari de constructii in Danemarca.
le am platit salariu minim pe economie plus diurna 50 euro pe zi pe perioade fragmentate de 30-40 zile in baza ordinului de deplasare
astfel, tinand cont de:
Diurna este un drept legal al unui salariat angajat in baza unui contract de munca, asa cum prevede Codul muncii la art. 44, aliniatul (2) conform caruia „salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare/detasare, în conditiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”.
Diurna de deplasare externa, conditiile pentru plata acesteia sunt precizate la art.1 din H.G. nr.518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar si se refera la:
i) executări de lucrări de construcţii, reparaţii şi amenajări la imobilele misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ale celorlalte forme de reprezentare în străinătate, precum şi ducerea şi aducerea pe roţi a mijloacelor auto aparţinând acestor reprezentanţe;
COROBORAT CU :
Art. 81
Muncitorii români care se deplasează în străinătate pentru executări de lucrări de construcţii, reparaţii şi amenajări la imobilele misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ale celorlalte forme de reprezentare în străinătate au dreptul la o diurnă în valută în cuantum de 75% din diurna de categoria I, prevăzută în anexă.
Potrivit art. 17 din H.G. nr. 518/1995 prevederile acestei hotărâri se aplică şi societatilor comerciale.
Art. 17
(1) Se recomandă agenţilor economici, alţii decât cei prevăzuţi la art. 16 alin. (1), precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altora asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.
Astfel, sumele acordate sub forma de diurne se circumscriu prevederilor art.55, alin. (4), lit.g) din Legea nr. 571/2003 care precizeaza ca nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit, sumele primite de angajaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare a indemnizaţiei primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, intrucat sunt indeplinite conditiile din H.G. nr. 518/1995 si prevederile Legii nr.53/2003 2003 privind Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Tinand cont de toate aceste aspecte, diurna poate fi asimilata in veniturile salariale ? :?:

mandeala464

Re: diurna externa in constructii

#2 Mesaj de mandeala464 »

Începând cu 1 iunie 2013, la art 21, alin 3), lit (b) din Codul fiscal a fost abrogată, astfel ca: cheltuiala cu diurna este deductibila integral, insa ce depaseste limita legală, se consideră venit salarial şi se reţine atât impozit pe venit de 16%, cât şi toate contribuţiile sociale aferente. Limita legala pentru diurna interna este 2,5 x 13 = 32,5 lei (pt Romania), iar diurna externa – 2,5 x 35 euro = 87,5 euro (pt majoritatea tarilor din UE).

velescuo239

#3 Mesaj de velescuo239 »

nu e problema de valoarea diurnii pe zi( eu am 50euro/zi), ci de faptul ca ei le asimileaza salariilor, deoarece cica majoritatea veniturilor au fost realizate in strainatate...desi ei au venit in tara...au lucrat aici...apoi iar au plecat...

mandeala464

#4 Mesaj de mandeala464 »

Diurna externa se acorda pentru zilele in care muncitorii au lucrat in strainatate. Nu puteti dovedi cate zile au stat acestia in strainatate?( cu bilete de transport, cu pontaje vizate de beneficiarul extern.... etc

velescuo239

#5 Mesaj de velescuo239 »

nu mi au cerut sa dovedesc asa ceva...dar acum cei de la finante cand vad diurna....imediat ti o asimileaza salariilor...impozitareee :roll: pe motiv ca majoritatea veniturilor au fost realizate in strainatate..dar acest motiv ar trebui sa implice un articol de lege

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Ba poate dovedi, doar că ăia de la finanțe vor ca diurna să o considere venit de natură salarială.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

velescuo239

#7 Mesaj de velescuo239 »

pai asta i intrebarea...in baza a ce este venit de natura salariala??? ca vor sa aduca ei venituri la buget????

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Da. Te miri? Că așa citesc ei și că așa vor ei să înțeleagă. Așa cum mie mi-au calculat TVA la subvenție deși era evident că e o tâmpenie.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

velescuo239

#9 Mesaj de velescuo239 »

atunci ...mergem la baraaaa()())cu mana pe biblie :D

Scrie răspuns