inregistrare cu intarziere platitor de tva
-
inregistrare cu intarziere platitor de tva
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme:
In anul 2011 am livrat cereale cu borderou de achizitie in numele meu peste plafonul de tva. In anul urmator am efectuat alte tranzactii fara a ma inregistra insa platitor de tva. M-am inregistrat platitor de tva in 2015 ca urmare a depasirii plafonului in 2011. Pot la data de astazi sa intocmesc factura pentru livrarea care a avut loc in 2012 ?
Va multumesc !
Va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme:
In anul 2011 am livrat cereale cu borderou de achizitie in numele meu peste plafonul de tva. In anul urmator am efectuat alte tranzactii fara a ma inregistra insa platitor de tva. M-am inregistrat platitor de tva in 2015 ca urmare a depasirii plafonului in 2011. Pot la data de astazi sa intocmesc factura pentru livrarea care a avut loc in 2012 ?
Va multumesc !
Re: inregistrare cu intarziere platitor de tva
Acum discutam despre o persoana fizica (nu ma refer aici la o persoana fizica autorizata) care s-a inregistrat in scopuri de TVA (avand in vedere ca mentionezi de borderou la vanzare)?
Cum sa emiti factura cu TVA pe 2012, daca te-ai inregistrat in scopuri de TVA doar din 2015?
Cum sa emiti factura cu TVA pe 2012, daca te-ai inregistrat in scopuri de TVA doar din 2015?

-
In aceasta situatie inseamna ca nu ramane altceva de facut decat ca in urma unui eventual control sa mi se calculeze tva plus accesoriile aferente. Numai daca m-as fi inregistrat la momentul respectiv puteam factura cu taxare inversa ?
N-ar fi mai usor sa raspunzi la intrebare (postarea 10 Mar 2015 19:30)?
Pai, nu este logic sa poti aplica TVA doar in perioada cand ai fost inregistrat cu scopuri de TVA?

Pai, nu este logic sa poti aplica TVA doar in perioada cand ai fost inregistrat cu scopuri de TVA?
-
Nu vreau sa supar pe cineva, sunt doar putin panicata ca din cauza unei neatentii din partea mea voi avea de suportat unele consecinte .
Multumesc frumos pentru raspuns.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Deci vorbim despre persoana fizica? Totusi ce venituri a avut ca trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA?
-
Am vandut cereale in valoare totala de 122000 lei in 2011, iar in 2012 de 72000 lei.
Și doriți să...? Că nu e clar ce doriți de fapt. Să emiteți acum factură pentru livrările din 2011 sau 2012? Nu se poate. Ce doriți de fapt?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Doresc sa stiu daca eram sau nu obligata sa ma inregistrez in scopuri de tva avand in vedere faptul ca nu sunt persoana fizica autorizata iar ceea ce am vandut a fost din productie proprie. Am intrebat si un conferentiar univ. dr. la dep. de contabilitate , audit si analiza economica din cadrul ASE si mi-a spus ca nu am treaba cu inregistrarea ca platitor de tva chiar daca am depasit plafonul. Am intrebat si la finante si mi-au spus contrariul. Nu stiu cum sa intrepretez, daca datorez sau nu tva.
Din punct de vedere al TVA orice persoană, chiar dacă nu e PFA, atunci când obține venituri din operațiuni economice cu caracter de continuitate, când are activități economice vădite în scopul obținerii de venituri, este considerată persoană impozabilă din punct de vedere al TVA. În codul fiscal din 2011 există această prevedere. Înțeleg că atunci ați efectuat livrări de cereale de peste 119000 lei. Și că în aceste condiții ar fi trebuit să vă înregistrați ca plătitor de TVA. Da așa este. Dar mai apar unele aspecte:
- în 2011 la livrarea de cereale se aplica taxarea inversă, din 1 iunie 2011. În 2012, la fel, se aplica taxarea inversă.
- se pune problema când ați depășit cei 119000 lei în 2011? Dacă depășirea a fost în iulie ar fi trebuit să vă înregistrați în scopuri de TVA până în 10 august și ați fost plătitor de TVA din 1 septembrie. Și atunci abia pentru livrările din septembrie încolo ați fi datorat TVA
- dar și acel TVA l-ați fi datorat dacă nu ați fi livrat cereale ce nu sunt cuprinse la art.160 sau dacă se încadrează acolo dacă le-ați fi livrat unor neplătitori de TVA
- în 2012 ați fi putut să renunțați la înregistrarea în scopuri de TVA, în cursul anului, dar chiar și așa taxarea inversă opera pe cereale și în 2012.
Cu toate astea am impresia că nu ați dat toate detaliile. A existat un control ANAF la dvs. V-au stabilit TVA? Sau e o chestiune ce ține de propria inițiativă?
- în 2011 la livrarea de cereale se aplica taxarea inversă, din 1 iunie 2011. În 2012, la fel, se aplica taxarea inversă.
- se pune problema când ați depășit cei 119000 lei în 2011? Dacă depășirea a fost în iulie ar fi trebuit să vă înregistrați în scopuri de TVA până în 10 august și ați fost plătitor de TVA din 1 septembrie. Și atunci abia pentru livrările din septembrie încolo ați fi datorat TVA
- dar și acel TVA l-ați fi datorat dacă nu ați fi livrat cereale ce nu sunt cuprinse la art.160 sau dacă se încadrează acolo dacă le-ați fi livrat unor neplătitori de TVA
- în 2012 ați fi putut să renunțați la înregistrarea în scopuri de TVA, în cursul anului, dar chiar și așa taxarea inversă opera pe cereale și în 2012.
Cu toate astea am impresia că nu ați dat toate detaliile. A existat un control ANAF la dvs. V-au stabilit TVA? Sau e o chestiune ce ține de propria inițiativă?
-
Plafonul a fost depasit in sept. 2011 cu 2000 lei. Am avut livrari de floarea soarelui si porumb care sunt mentionate la art. 160 C.F. Aceste livrari au fost efectuate catre societati platitoare de tva, atat in 2011 cat si in 2012.Pana in momentul de fata nu a existat un control ANAF insa am fost informata zilele trecute de catre cineva de acolo ca am depasit plafonul si ca va urma in curand un control in urma caruia vor rezulta sume de plata, atat debite cat si accesorii. Intre timp am depus la finante, mai exact luna aceasta o declaratie in vederea inregistrarii in scop de tva. Credeti ca ar putea exista vre-o solutie in favoarea mea?
Dacă aplică legea corect nu are cum să rezulte ceva de plată.
-
Va multumesc foarte mult !