Am nevoie de indrumare in sensul ca , la o firma salariatii desi au un spor pt sambata vor sa le apara mai multe ore lucrate pe statul de salarii, programul pune nr de ore aferent lunii respective ,dar socotit la 5x8=40 h in functie de nr de zile , cum trebuie sa procedez ca nu stiu , m-am uitat si nu gasesc unde ar trebui sa fac o modificare, sau nu.
Multumesc
art 111 din Codul Muncii
Re: art 111 din Codul Muncii
incearca sa explici mai clar.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Cum fac sa trec in statul de salarii un număr mai mare de ore ,ca la o firma a intra in conflict patroana cu salariatele ca ele muncesc mai multe ore pe luna decât scrie in stat, si cf.art.111 din codul muncii pot lucra 48 ore pe săptămana,asta pt ca lucrează si sâmbetele pt care au un spor deja care apare in stat, dar tre sa m-a conformez
ore suplimentare...platite! statul de plata se actualizeaza automat in functie de norma de lucru si de cate zile lucratoare sunt intr-o luna...daca norma este de 8 ore pe zi, 5 zile pe sapt, 40 de ore pe saptamana....daca intr-o luna sunt 20 de zile lucratoare ai 160 de ore lucrate, daca vrei sa ai ore peste norma, le platesti suplimentar. Eu asta inteleg din ce ai scris...(e bun si sporul de week-end)
Orele lucrate, peste numărul normal de ore din luna, se numesc "ore suplimentare" şi apar în stat pe coloana separată.
Nu se pot amesteca orele lucrate normal cu orele lucrate suplimenatar.
Nu se pot amesteca orele lucrate normal cu orele lucrate suplimenatar.
Marian Apetre
asta stiu , numai ca am incercat sa pun in "detalii" la orele suplimentare cate ore fac in plus si presupun catrebuie sa trec procentul aferent , ca salariatele vor neaparat sa le apara pe statul de salalrii si eu asta nu stiu cum sa fac, ca nici nu trebuie sa se modifice salariul brut,
la detalii, in dreptul casutei cu ore suplimentare treci nr. de ore suplimentare realizate de fiecare angajat in parte. apoi in dreptul casuteti cu % treci procentul, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza (art 123, alin. 2, Codul Muncii). In functie de cat ai in ROI vei trece astfel: daca in roi ai 75%, in casuta respectiva treci 175, daca ai 100%, in casuta treci 200...iar programul va calcula automat cat revine de plata fiecarei persoane pt respectivele ore.
Multumesc , am inteles , dar in cazul in care salariatul e de acord sa lucreze acteste 48h/sapt , cum ramane cu cele 2 zile de repaus obligatorii si consecutive, dupa cate am vazut in cod tre sa le dea liber sibanuti , si aci e o "problema"
doar daca lucreaza sambata sau duminica, nu ore suplimentare in cursul saptamanii..
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”