reduceri acordate de furnizor

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
firicao

reduceri acordate de furnizor

#1 Mesaj de firicao »

Buna ziua,

Va rog daca se poate o lamurire pentru urmatoarele situatii:

1. furnizorul ne-a acordat o reducere mentionata distinct pe factura de marfuri;tot pe aceeasi factura apare si transportul. Cum ar trebui sa procedez? Inregistrez transportul in ecranul "Facturi asociate transport" cat si, pe o linie separata, reducerea respectiva pentru a diminua cheltuielile cu marfa, sau inregistrez doar transportul in "Facturi asociate" iar reducerea o trec pe factura principala, dupa ce termin de inregistrat marfurile, pe o linie separata, la final, si o contabilizez in 767?

2. unele produse/marfuri primite de la un furnizor au fost returnate ca fiind necorespunzatoare. Pentru aceast retur am primit un credit note pe care figureaza explicit fiecare produs returnat si valoarea acestuia. Suma totala din crdit note este egala cu cea a produselor returnate. Pe urmatoarea factura de marfa, furnizorul a trecut la finalul facturii cu minus suma totala din credit note, si in dreptul ei apare scris "discount", dar in fapt nu este o reducere, deoarece se refera la suma datorata societatii pentru produsele returnate.
Cum credeti ca este corect sa fac inregistrarile in Saga?
Eu am procedat asa: am inregistrat separat credit note in ecranul "intrari valuta" stornand practic din 371 marfurile returnate - iar discountul notat de furnzior pe factura urmatoare nu l-am mai inregistrat deloc in contabilitate, deoarece am inregistrat credit note.

3. furnizorul a trimis o marfa achitata de societatea noastra, pe care am returnat-o ulterior ca fiind necorespunzatoare, pentru care am primit un credit note, echivalent cu valoarea produselor returnate.
Pe urmatoarea factura aferenta unei noi comenzi, furnizorul a trecut atat marfurile nou comandate cat si transportul si nu a solicitat plata acesteia, deoarece suma datorata societatii noastre de furnzior - prin returul mentionat - era mai mare decat cea facturata. In fapt, noi nu am primit banii pentru credit note si nici nu am platit factura emisa de marfuri.
Cum ar trebui sa fac inregistrarile in Saga?
Eu am inregistrat credit note in "intrari valuta" ca o factura separata si am scos astfel din 371 marfurile returnate, iar urmatoarea factura de marfuri am lasat-o neachitata. Problema este ca din cauza cursului valutar sumele in lei nu corespund (cea din credit note cu cea din factura, corespund doar in euro). Si a mai ramas un rest de credit la furnizor pentru retur.

Multumesc foarte mult pentru lamuriri

tomac

Re: reduceri acordate de furnizor

#2 Mesaj de tomac »

1. Transportul pe facturi asociate. Reducerea nu se evidențiază distinct ci va diminua prețul de achiziție a bunurilor din factură.
2. E corect, dar e mai bine să clarificați cu furnizorul. Practic e o sumă ce se deduce de două ori.
3. Fie operați credit note la cursul facturii și asociați factura de storno cu cea inițială, fie le operați fiecare la cursul ei și faceți asocierea facturii de storno în valută și prin re-evaluare se va regla soldul, fie veți da în plată ambele facturi la data celei de storno folosind la contul pentru plata contul 473. Eu aș opera la cursul lor și aș asocia factura de stornare cu cea inițială și la reeavluarea soldului se va regla și soldul în lei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

firicao

#3 Mesaj de firicao »

Va multumesc mult!

Imi cer scuze, dar nu am mai avut internet pana acum...

In cazul 1, inteleg ca trebuie sa impart suma totala de "discount" la numarul produselor primite si cu cota obtinuta sa diminuez costul de achizitie, fara sa mai notez in ecranul facturii discountul ca atare.

In cazul 3, eu am operat deja, asa cum sugerati si dvs, fiecare factura la cursul ei, dar nu stiu cum sa face in Saga asocierea facturilor in aceasta situatie, pentru ca factura initiala are marfurile "a,b,c", credit note se refera doar la o parte din marfurile respective, sa zicem la "b si c" iar urmatoarea factura unde apare discountul are alte marfuri "d,e,f,", fara legatura unele cu altele.
... Stiti cumva daca exista un ecran in care se face re-evaluarea ca sa reglez soldul?
Multumesc!

tomac

#4 Mesaj de tomac »

1. Folosiți butonul de calcul discount. E în program și are semn distinctiv, îl găsiți în help. Debifați din acel ecran cele două tipuri de reduceri și se va diminua prețul de achiziție.
2. Nu contează la ce produse e credit note când vine vorba de asocierea facturii pentru stingerea debitului. Reevalurea soldurilor creanțelor și obligațiilor în valută se face la închiderea lunii în ecranul de închidere lună.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

firicao

#5 Mesaj de firicao »

Buna ziua,

multumesc pentru raspuns. Din pacate, nu am gasit nimic in help sau in program legat de butonul de discount. Intreb la Saga - cred ca ei stiu.

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

oare acesta ce o fi ?

Imagine
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

fernoagam

#7 Mesaj de fernoagam »

Trebuie sa tineti cont ca credit note-ul trebuie tratat ca si un aviz de expeditie, diferenta fiind aceea ca nu sunt expediate marfuri ci sunt returnate. Furnizorul dvs a procedat corect inscriind valoarea negativa intr-o factura. In consecinta dvs trebuie ca inregistrarea Credit note sa o considerati ca intrare de tip A , apoi sa cuplati credit note cu factura.

fagarasa176

#8 Mesaj de fagarasa176 »

fernoagam scrie:Trebuie sa tineti cont ca credit note-ul trebuie tratat ca si un aviz de expeditie,
Este de fapt o factura de storno
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

Scrie răspuns