furnizori/clienti debitori/creditori

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
firicao

furnizori/clienti debitori/creditori

#1 Mesaj de firicao »

Buna ziua,
Va rog daca se poate sa ma ajutati o solutie la urmatoarele probleme:

1. din eroare, in 2013 un client a fost rambursat de doua ori, prin transfer bancar, pentru un singur retur. Clientul nu raspunde la telefon, mesaje, etc. deci suma nu se poate recupera. Putem stinge/prescrie aceasta datorie pe care clientul nu o va achita niciodata? Cum ar trebui sa operez?

2. un furnizor neplatitor de TVA a emis in 2013 o factura pentru un serviciu pe care nu l-a mai efectuat. Nu emite insa si factura de storno. Deoarece societatea nu va plati un serviciu nefinalizat, factura nu va fi achitata. Conform contractului, factura nu trebuia emisa daca serviciile nu se efectuau complet. Este posibila anularea sumei facturate?

3. cum se pot stinge sumele datorate unui client care a returnat in 2013 produse de circa 400 lei, insa nu a comunicat contul bancar pentru returnarea banilor (nu poate fi gasit la telefon, nu raspunde la email/mesaje)?

4. Putem lasa la bilant clientii si furnizorii creditori/debitori cu solduri sau sumele se transfera pe 419, 409, 461?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri !

tomac

Re: furnizori/clienti debitori/creditori

#2 Mesaj de tomac »

1. Pe cheltuieli, dar vor fi nedeductibile fiscal.
2. Fără factură de stornare, nu, nu se poate anula. Fie vă stornează factura, fie la trecerea termenului de prescripție o treceți pe venituri.
3. Prin venituri.
4. Adică?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

firicao

#3 Mesaj de firicao »

Multumesc pentru raspuns!

in situatia [1] este corect sa transfer suma pe 6588?

in situatia [2] pot sa trec suma pe 473? Pentru ca furnizorul si-a exprimat unilateral dorinta de incetare a serviciilor ulterior emiterii facturii (factura a fost inregistrata in contabilitate inainte de acest eveniment); practic e ca si cum ar fi facturat servicii in avans, care nu s-au prestat.

in situatia [3] este corect sa transfer suma pe 7588?

in situatia [4] cand exista clienti cu sold negativ (cumul total de 1200 lei) fata de care societatea are de rambursat sume sau de livrat marfa; e cazul la final de an sa transfer soldurile respective in contul clienti creditori?(sa creez analitice pentru fiecare in parte)?

Multumesc anticipat

tomac

#4 Mesaj de tomac »

1. Da, dar mai corect pe 654.
2. Nu, categoric nu. Fie vă emite factură de stornare fie o treceți pe venituri.
3. Da
4. Eu nu m-aș complica să-i trec pe 409/419 dacă soldul total la 411 sau 401 ar fi pozitiv. Dar asta aș face eu.

firicao

#5 Mesaj de firicao »

Multumesc !

saucan

#6 Mesaj de saucan »

buna ziua,ma poate ajuta cineva intr-o problema,in saga,la "intrari"se trece o factura pe data de 30.01,codul furnizorului e stabilit din program,cont 612,plata se face din contul 5311,numai ca in balanta in dreptul contului 612 este dublata suma platita iar la "fisa cont"apare intrarea la data de 30.01,cont 612,cont corespondent 401.0005 si suma pe debit,apoi pe 31.01 apare la explicatie "cheltuieli cu redevente..."cont 612,cont corespondent 5311 si aceeasi suma pe debit,iar la final soldul se dubleaza,chitanta e tot pe 30.01.pe data de 31 nu s-a operat nimic la "intrari". e posibil sa fie de la program in sensul ca nu am reusit sa platesc prelungirea abonamentului saga? multumesc

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Nu. E o plată operată la casă direct pe 612.

saucan

#8 Mesaj de saucan »

s-a rezolvat

Scrie răspuns