Buna ziua,
Am un contract de comodat pentru un autoturism incheiat intre PFA-ul meu si un SRL? In contract este prevazut faptul ca toate cheltuielile (reparatii, asigurari) sunt suportate de PFA?
Le pot deduce 100% sau numai 50%?
Va multumesc.
Contract comodat PFA si SRL
Re: Contract comodat PFA si SRL
Pe contract de comodat nu puteți deduce asigurări obligatorii, taxe, adică acele sume ce, legal, cad în sarcina proprietarului.
Puteți deduce cheltuieli de întreținere și reparații curente. Dacă se deduc integral sau nu depinde de utilizarea vehiculului: dacă îl utilizați exclusiv pentru activitatea economică și puteți dovedi acest lucru cu foi de parcurs, contracte, comenzi, ordine de deplasare și orice alt document relevant, atunci deduceți integral, altfel 50%, dar dacă nu puteți dovedi că folosiți vehiculul pentru activitate nu puteți deduce nimic.
Puteți deduce cheltuieli de întreținere și reparații curente. Dacă se deduc integral sau nu depinde de utilizarea vehiculului: dacă îl utilizați exclusiv pentru activitatea economică și puteți dovedi acest lucru cu foi de parcurs, contracte, comenzi, ordine de deplasare și orice alt document relevant, atunci deduceți integral, altfel 50%, dar dacă nu puteți dovedi că folosiți vehiculul pentru activitate nu puteți deduce nimic.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Sincer nu inteleg cum de un SRL face contract de comandat si nu contract de inchiriere pentru un autoturism.
Nu vrei să înțelegi 

Cristi aici e o contradictie in ce spui , ce e in paranteza si cei 50% ...ori poti deduce 50% ori nimictomac scrie:dacă îl utilizați exclusiv pentru activitatea economică și puteți dovedi acest lucru cu foi de parcurs, contracte, comenzi, ordine de deplasare și orice alt document relevant, atunci deduceți integral, altfel 50%, ...(dar dacă nu puteți dovedi că folosiți vehiculul pentru activitate nu puteți deduce nimic) .

Ca daca dovedesti ca il folosesti in interesul activitatii economice nu mai ai limitarea aia de 50 %.
Codul fiscal zice asa daca e folosit EXCLUSIV in interesul activitatii economice , dovedit prin foi de parcurs cf art 145^1 NM 45^1 alin (2) , atunci ai drept de deducere integral 100% , altfel doar 50%.
50% poti deduce oricum .
art 145^1 " "(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice."
Chiar si simpla proprietate ( detinere) a autovehicului da dreptul conform textului de lege citat la deducerea a 50% din taxa si cheltuiala.
Te duci la 145^1 şi uiţi sa citeşti începutul, regula de bază de la art.145 - Sfera de aplicare a dreptului de deducere.
Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni: a) operaţiuni taxabile;
De acort cu Cristi, opţiunea 100% sau 50% separă activitate economica exclusiva de cea parţial economică.
În lipsa activităţii economice se aplică regula de bază de la art. 145 al (2) lit a), adică fără drept de deducere.
Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni: a) operaţiuni taxabile;
De acort cu Cristi, opţiunea 100% sau 50% separă activitate economica exclusiva de cea parţial economică.
În lipsa activităţii economice se aplică regula de bază de la art. 145 al (2) lit a), adică fără drept de deducere.
Marian Apetre
apetrem de ce ma trimiti la art 145 daca in art citat de mine 145^1 zice asa " (1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% " !
nu imi precizeaza vreun aliniat exceptat , sau vreo litera exceptata ...juridic vorbind e exceptat art 145 in intregul lui.
nu imi precizeaza vreun aliniat exceptat , sau vreo litera exceptata ...juridic vorbind e exceptat art 145 in intregul lui.
Eu citesc așa textul de lege:
Dacă potrivit art.145 nu pot demonstra că achizițiile sunt legate de operațiuni taxabile atunci pierd dreptul de deducere integral și nu merg mai departe,
Dacă pe art.145 pot demonstra că achizițiile sunt legate de operațiuni taxabile, dar nu pot să demonstrez, în cazul vehiculelor, că sunt utilizate exclusiv pentru activitatea economică, merg la 145^1.
Dacă pe art.145 pot demonstra că achizițiile sunt legate de operațiuni taxabile și pot să demonstrez , în cazul vehiculelor, că sunt utilizate exclusiv pentru activitatea economică atunci nu mai aplic art.145^1 - limitarea specială.
Dacă potrivit art.145 nu pot demonstra că achizițiile sunt legate de operațiuni taxabile atunci pierd dreptul de deducere integral și nu merg mai departe,
Dacă pe art.145 pot demonstra că achizițiile sunt legate de operațiuni taxabile, dar nu pot să demonstrez, în cazul vehiculelor, că sunt utilizate exclusiv pentru activitatea economică, merg la 145^1.
Dacă pe art.145 pot demonstra că achizițiile sunt legate de operațiuni taxabile și pot să demonstrez , în cazul vehiculelor, că sunt utilizate exclusiv pentru activitatea economică atunci nu mai aplic art.145^1 - limitarea specială.