Registru de bani personali - OUG 28/1999
Registru de bani personali - OUG 28/1999
Proiect Ordin pentru aprobarea modelului și conţinutului registrului de bani personali precum şi a procedurii de înregistrare a acestuia la organul fiscal - publicat în data de 30.04.2015
http://www.mfinante.ro/transparent.html ... &locale=ro
http://www.mfinante.ro/transparent.html ... &locale=ro
Re: Registru de bani personali - OUG 28/1999
Distractiv ce este la art.6.
Acum trebuie sa asteptam norme de notificare a "organului fiscal competent de administrare"?
Si sa ne inghesuim ca oile in cele 5 zile la amintitul organ?
Acum trebuie sa asteptam norme de notificare a "organului fiscal competent de administrare"?

exact , chiar asta ma intrebam ..cum ii notificam ? o adresa simpla unde scrii " data deschiderii acestuia și numărul de pagini "" si gata ? pai cate pagini ? cate listez .....ca vad ca e o foaie acolo 

Intrebare:
1-daca am puncte de lucru in mai multe localitati unde depun respectiva notificare: la af unde este sediul sau unde este punctul de lucru?
2-am o agentie de turism cu puncte de lucru si in alte localitati.Nu sunt obligata sa am casa de marcat, deci nici registru de bani personali la punctele de lucru, nu?
Multumesc pentru tot ajutorul acordat!
1-daca am puncte de lucru in mai multe localitati unde depun respectiva notificare: la af unde este sediul sau unde este punctul de lucru?
2-am o agentie de turism cu puncte de lucru si in alte localitati.Nu sunt obligata sa am casa de marcat, deci nici registru de bani personali la punctele de lucru, nu?
Multumesc pentru tot ajutorul acordat!
1. Ordinul vorbește despre organul fiscal, competent, de administrare.Teoretic acesta este cel ce administrează fiscal contribuabilul, adică acolo unde are contribuabilul domiciliul fiscal. Să vedem cum va fi forma finală.
2. Nu dacă nu aveți obligația utilizării unei case de marcat, altfel da.
2. Nu dacă nu aveți obligația utilizării unei case de marcat, altfel da.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Buna ziua,
pentru o intrep individ cu 2 salariati si 3 chioscuri in aceeasi piata, are nevoie de 3 registre de bani personali?
dar pentru o intrep.familiala, la care vanzator este un membru al familiei, trebuie registrul de bani personali?
Va multumesc!
pentru o intrep individ cu 2 salariati si 3 chioscuri in aceeasi piata, are nevoie de 3 registre de bani personali?
dar pentru o intrep.familiala, la care vanzator este un membru al familiei, trebuie registrul de bani personali?
Va multumesc!
Da.Câte un registru pentru fiecare loc unde este casă de marcat.
Da.Nu contează că e membru al familiei.
Da.Nu contează că e membru al familiei.
-
Care este scopul urmarit avut in vedere la introducerea acestui registru ? Fiscalizarea spagii ?
Din cate observ, in acest registru se completeaza doar suma de bani la inceperea programului, fara obligatia justificarii diferentelor in minus.
Asadar, un ospatar/vanzator care stie ca faca in medie 100 lei spaga/zi si vine de acasa cu 50 lei o sa declare in registrul de bani personali ca are 150 lei.
Daca la momentul controlului, persoana respectiva detine 100 lei (50 lei de acasa + 50 lei spaga nedeclarata), este totul "legal".
Bineinteles, ca poti sa declari in registrul de bani personali ca ai si 5000 lei la inceputul programului, iar controlul chiar daca te gaseste cu 10 lei in buzunar (fata de 5000 cat ai scris la inceputul programului) nu are ce sa-ti faca.
Deci, care este de fapt scopul acestui registru? Poate nu inteleg eu ...
Din cate observ, in acest registru se completeaza doar suma de bani la inceperea programului, fara obligatia justificarii diferentelor in minus.
Asadar, un ospatar/vanzator care stie ca faca in medie 100 lei spaga/zi si vine de acasa cu 50 lei o sa declare in registrul de bani personali ca are 150 lei.
Daca la momentul controlului, persoana respectiva detine 100 lei (50 lei de acasa + 50 lei spaga nedeclarata), este totul "legal".
Bineinteles, ca poti sa declari in registrul de bani personali ca ai si 5000 lei la inceputul programului, iar controlul chiar daca te gaseste cu 10 lei in buzunar (fata de 5000 cat ai scris la inceputul programului) nu are ce sa-ti faca.
Deci, care este de fapt scopul acestui registru? Poate nu inteleg eu ...
Un posibil scop ar fi crearea sau menţinerea de locuri de muncă în cadrul ANAF!
Cfm art. 7 din Ordinul 513/2015: Organul fiscal inregistreaza intr-o evidenta proprie, tinuta la nivelul fiecarui contribuabil, registrele de bani personali notificate ca fiind constituite.

Cfm art. 7 din Ordinul 513/2015: Organul fiscal inregistreaza intr-o evidenta proprie, tinuta la nivelul fiecarui contribuabil, registrele de bani personali notificate ca fiind constituite.
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!
-
O alta chestie care mi-a sarit in ochi: si contabilul firmei trebuie sa completeze in registru ?
Interesant, ca, de ex., la o firma mica, care sa zicem are un contabil angajat cu 1 ora/zi, insa in realitate acesta vine doar 1 data la 2-3 saptamani sa ia actele, de acum va trebui sa vina zilnic sa isi treaca banii personali in registru.
P.S. Ca sa nu mai zic ca exista multe cazuri in care patronul angajeaza "fictiv" diverse persoane, doar pentru a "le merge cartea de munca" (fara ca respectivele persoane sa vina la program). De ex. sotia, copiii, alte rude, prieteni,etc. Asa ca toata lumea sa vina sa declare banii
Interesant, ca, de ex., la o firma mica, care sa zicem are un contabil angajat cu 1 ora/zi, insa in realitate acesta vine doar 1 data la 2-3 saptamani sa ia actele, de acum va trebui sa vina zilnic sa isi treaca banii personali in registru.

P.S. Ca sa nu mai zic ca exista multe cazuri in care patronul angajeaza "fictiv" diverse persoane, doar pentru a "le merge cartea de munca" (fara ca respectivele persoane sa vina la program). De ex. sotia, copiii, alte rude, prieteni,etc. Asa ca toata lumea sa vina sa declare banii

Nici chiar așa. Semnează persoanele ce sunt prezente în unitatea de vânzare în ziua respectivă, la începerea programului.
-
Logic, e cum spui tu. Dar legal, nu e chiar asa. Pentru ca in ordin scrie ca "se completeaza zilnic de catre personalul operatorului economic care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare".
Asta inseamna, ca cei de la ANAF pot cere contractele de munca si gasesc pe salariatul ION ION, care are trecut la lit. D. Locul de munca, 1. Activitatea se desfaşoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment, etc.) magazin. Si se uita in urma in registrul de bani si observa ca respectivul ION ION, nu a completat niciodata banii personali. Pot amenda pe situatia asta? Eu spun ca da... Poate le dau idei
Asta inseamna, ca cei de la ANAF pot cere contractele de munca si gasesc pe salariatul ION ION, care are trecut la lit. D. Locul de munca, 1. Activitatea se desfaşoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment, etc.) magazin. Si se uita in urma in registrul de bani si observa ca respectivul ION ION, nu a completat niciodata banii personali. Pot amenda pe situatia asta? Eu spun ca da... Poate le dau idei

Citează și în continuare: "la începutul programului de lucru". Prin personal nu se înțelege doar persoană angajată cu CIM. Spre exemplu acest registru este necesar și la PFA sau IF care poate nu au salariați, dar asta nu înseamnă că ei nu completează acel registru.
Mai mult, o persoană poate fi absentă, în concediu medical sau alt tip de concediu. Cum să ceri să fie completat de toți?
Hai să nu mai complicăm orice prevedere legală cu tot felul de presupuneri. Așa ajung unii să-și complice absolut inutil existența când chiar nu e cazul.
Mai mult, o persoană poate fi absentă, în concediu medical sau alt tip de concediu. Cum să ceri să fie completat de toți?
Hai să nu mai complicăm orice prevedere legală cu tot felul de presupuneri. Așa ajung unii să-și complice absolut inutil existența când chiar nu e cazul.
eu daca lucrez intru -un service si banii ii incaseaza la caserie,se trece in registru doar casierul(cel care incaseaza banii....ce treaba are mecanicul...)
- fagarasa176
Poti sa iei spaga 

Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!