Din asta inteleg ca, daca vreau sa-mi cumpar de ex. o Dacie la mana a doua de la X Auto SRL, iar pretul masinii este de 10.100 lei, trebuie sa fac plata prin banca sau cu cardul.Art. 4.
(1) Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
Caz practic: firma inregistreaza in anul 2014 un profit net de 50.000 lei. Sa inteleg ca daca AGA hotaraste ca intreg profitul sa fie repartizat in dividende, atunci am voie sa platesc doar 10.000 in numerar/persoana, iar restul prin banca?(4) Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.
Insa, daca AGA, hotaraste in februarie, repartizarea in dividende a 10.000 lei, in aprilie a inca 10.000 lei samd (adica se emit hotarari separate, pentru fiecare repartizare), se considera fragmentarea tranzactiei ?
Adica banca nu are voie sa-mi elibereze din contul bancar al firmei, mai mult de 10.000 lei/zi ???Art. 11.
(1) Se interzice persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (2) să elibereze persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi art. 8 sume în numerar peste plafonul stabilit la art. 3 alin. (1) lit. c), pe fiecare persoană şi tranzacţie, cu excepţia operaţiunilor prevăzute la art. 5.
(2) Este interzisă persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi art. 8 fragmentarea solicitărilor de eliberare de numerar care conduce la depăşirea plafonului prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. c).
Cred ca nu inteleg eu bine, ca prea aberant sa fie adevarat. Adica, firma incaseaza 15.000 lei prin banca si nu am voie sa ma duc sa ii scot sa-i pun in seiful firmei ?
Sau daca ii scot si spun ca sunt pentru plata taxelor la stat si nu platesc in ziua respectiva, ce se intampla ?