Studiu de caz: (MICROINTREPRINDERE impusa pe 3%)
1. O societate comerciala decide sa acorde bacsisul colectat INTEGRAL salariatilor.
Inregistrarea bacsisului: (nu se considera TVA neffiind o activitate economica)
5311 = 7588 pentru suma bruta 100 lei
Acordarea bacsisului salariatului:
6588 = 462 pentru 100 lei
Calcul impozit pentru 100 lei
100 x 16% = 16 lei
si concomitent:
462 = 446.analitic distinct pentru impozit retinut la sursa 16 lei
Plata impozitului prin Banca:
446.analitic distinct = 5121 pentru 16 lei
Se intocmeste D100 Impozit pe veniturile din alte surse (cod 690) si se depune pana la 25 luna urmatoare; data pana la care se si achita impozitul retinut la sursa<----impozit final.
Se depune D205 anul urmator nominalizandu-se si cel care a primit banii (cu CNP)
Contul 7588 se va inchide (ca si 6588) prin 121 o data cu inchiderea lunara.
Asupra sumei de 100 lei se aplica impozitul de 3% = 100 x 3% = 3 lei<----impozit microintreprinderi, se declara in D100 si se vireaza.
2. O societate comerciala decide sa NU acorde bacsisul colectat salariatilor ci sa ramana la dispozitia ei.
Inregistrarea bacsisului:
5311 = 7588 pentru 80,65 lei (fara TVA)
5311 = 4427 pentru 19,35 lei (TVA)
TOTAL 80,65+19,35 = 100 lei
Determinarea TVA:
(100 x 24)/124 = 19,35 lei (TVA colectata)
In urma articolului publicat de colegul nostru TomaC pe blogul SAGA:
Exista in textul Ordonantei sintagma: "nu este considerata livrare de bunuri sau prestare de serviciu daca (bacsisul) acesta se distribuie salariatilor" si potrivit unui principiu de drept: per a contrario, daca nu se da inseamna ca se considera prestare de serviciu si/sau livrare de bunuri.
Inregistrarea bacsisului in contabilitate
Inregistrarea bacsisului in contabilitate
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Re: Inregistrarea bacsisului in contabilitate
Dupa simpla mea parere, nu prea cred ca ar trebui inregistrat ca un venit bacsisul daca aceasta este distribuit salariatilor.
Mai citește odată ordinul ANAF. Și vezi ce zice acolo. Că nu e normal la micro, e adevărat.
@paturcai
Teoretic ai dreptate legat de D100 și impunere. Practic, eu zic să mai așteptăm să vedem concret ce se va reglementa, pentru că, momentan, este nereglementat tratamentul fiscal al acestora.
@paturcai
Teoretic ai dreptate legat de D100 și impunere. Practic, eu zic să mai așteptăm să vedem concret ce se va reglementa, pentru că, momentan, este nereglementat tratamentul fiscal al acestora.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Este prevedere expresa la art.2^2 al.(6)
Se inregistreaza la venit, chiar daca se distribuie.
Se inregistreaza la venit, chiar daca se distribuie.
Marian Apetre
Multumesc pentru lamuriri, dar ii cam aiurea.