Repartizare profit
Repartizare profit
Buna ziua, va rog un sfat stimati colegi.Am o firma carein 2012 a inregistrat profit , si acum la 2014 este inca nerepartizat.La 2014 a iesit pierdere, putem acoperi pierderea din acel profit? Bilantul e deja depus pe 2014 , cand pot face inregistrarile ? si pot repartiza diferenta la rezerve ? cele legale ( 5 % ) si alte rezerve? Daca pot , cand sa fac AGA si inregistrarile ? Multumesc
Re: Repartizare profit
Suntem in anul N+1
Bilantul l-ati intocmit pentru anul N.
La anul N inregistrati pierdere. Nu puteti repatiza la rezerve legale nicio suma daca in anul N (anul cand doriti sa repartizati la rezerve legale) aveti pierdere.
Rezervele legale se repartizeaza inainte de determinarea impozitului pe profit. In situatia in care aveti pierdere nu puteti repartiza la rezerve nimic.
Avem urmatoarea situatie:
Firma are un profit (vorbim de CREDIT cont 121) de 10.000 lei
Capitalul social varsat (cont 1012) este de 2.000 lei.
Potrivit Legii 31/1990:
ART. 183
(1) Din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, cel puţin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
Acest lucru se traduce asa: capitalul social este 100% iar a cincea parte inseamna 100/5 = 20%.
Mergem mai departe.
In exemplul de mai sus avem ca si capital subscris si varsat 2.000 lei
2.000 lei x 20% = 400 lei pe care trebuie sa ii trecem in fondul de rezerva
Potrivit Codului Fiscal (valabil in 07.04.2015):
ART. 22 Provizioane şi rezerve
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
a) rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicată asupra profitului contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit.....
Asta inseamna ca timp de 4 ani (4 ani x 5% = 20%<----maxim rezerva legala admisa) vom constitui ca rezerva legala 5% (putem constitui si 20% in primul an dar ce depaseste 5% se considera nedeductibil fiscal)
Inregistrari in cazul unei societati care inregistreaza profit in anul N:
129 = 1061 pentru cel putin 5% aplicat asupra valorii capital varsat (cont 1012)
Inregistrari in anul N+1:
121 = 129
121 = 1171
Despre acopererirea pierderii:
Cea contabila:
Potrivit OUG 1802/2014 (fostul 3055/2009)
423. ‐ (1) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exercițiului financiar curent, după aprobarea situațiilor financiare anuale conform legii, şi cel reportat aferent exercițiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acționarilor sau asociaților, cu respectarea prevederilor legale.
(2) În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acționarilor sau asociaților, respectiv a consiliului de administrație.
Cea fiscala:
Cod fiscal (valabil la 07.04.2015)
ART. 26 Pierderi fiscale
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
In cazul dvs. acoperiti pierderea precedenta (in anul N+1, atunci cand discutati situatiile finanicare ale anului N) si daca ramane in contul 1171 o suma nerepartizata (dupa cum spuneti inregistrati pierdere in anul N dar aveti in anul N-1 sold creditor la rezultat reportat, contul 1171) atunci veti face:
1174 = 1061 pentru consituirea rezervei legale (in anul N) cu mentiunea ca suma este nedeductibila fiscal (nu a fost constituita atunci cand s-a calculat impozitul pe profit)
La sfarsitul anului N (anul in care faceti aceste inregistrari)
1171 = 1174
Bilantul l-ati intocmit pentru anul N.
La anul N inregistrati pierdere. Nu puteti repatiza la rezerve legale nicio suma daca in anul N (anul cand doriti sa repartizati la rezerve legale) aveti pierdere.
Rezervele legale se repartizeaza inainte de determinarea impozitului pe profit. In situatia in care aveti pierdere nu puteti repartiza la rezerve nimic.
Avem urmatoarea situatie:
Firma are un profit (vorbim de CREDIT cont 121) de 10.000 lei
Capitalul social varsat (cont 1012) este de 2.000 lei.
Potrivit Legii 31/1990:
ART. 183
(1) Din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, cel puţin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
Acest lucru se traduce asa: capitalul social este 100% iar a cincea parte inseamna 100/5 = 20%.
Mergem mai departe.
In exemplul de mai sus avem ca si capital subscris si varsat 2.000 lei
2.000 lei x 20% = 400 lei pe care trebuie sa ii trecem in fondul de rezerva
Potrivit Codului Fiscal (valabil in 07.04.2015):
ART. 22 Provizioane şi rezerve
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
a) rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicată asupra profitului contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit.....
Asta inseamna ca timp de 4 ani (4 ani x 5% = 20%<----maxim rezerva legala admisa) vom constitui ca rezerva legala 5% (putem constitui si 20% in primul an dar ce depaseste 5% se considera nedeductibil fiscal)
Inregistrari in cazul unei societati care inregistreaza profit in anul N:
129 = 1061 pentru cel putin 5% aplicat asupra valorii capital varsat (cont 1012)
Inregistrari in anul N+1:
121 = 129
121 = 1171
Despre acopererirea pierderii:
Cea contabila:
Potrivit OUG 1802/2014 (fostul 3055/2009)
423. ‐ (1) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exercițiului financiar curent, după aprobarea situațiilor financiare anuale conform legii, şi cel reportat aferent exercițiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acționarilor sau asociaților, cu respectarea prevederilor legale.
(2) În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acționarilor sau asociaților, respectiv a consiliului de administrație.
Cea fiscala:
Cod fiscal (valabil la 07.04.2015)
ART. 26 Pierderi fiscale
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
In cazul dvs. acoperiti pierderea precedenta (in anul N+1, atunci cand discutati situatiile finanicare ale anului N) si daca ramane in contul 1171 o suma nerepartizata (dupa cum spuneti inregistrati pierdere in anul N dar aveti in anul N-1 sold creditor la rezultat reportat, contul 1171) atunci veti face:
1174 = 1061 pentru consituirea rezervei legale (in anul N) cu mentiunea ca suma este nedeductibila fiscal (nu a fost constituita atunci cand s-a calculat impozitul pe profit)
La sfarsitul anului N (anul in care faceti aceste inregistrari)
1171 = 1174
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Va multumesc pentru tot.
Acum : in balanta am rezerve legale constituite in suma de 477 lei, si cap.social varsat este 200 lei.Ce fac , e posibil ? sigur e o greseala pot storna? sidepune bilant din nou?
Acum : in balanta am rezerve legale constituite in suma de 477 lei, si cap.social varsat este 200 lei.Ce fac , e posibil ? sigur e o greseala pot storna? sidepune bilant din nou?
Nu mai puteti depune inca un bilant.
Se amendeaza depunerea a mai mult de un singur bilant.
In 1061 puteti sa aveti si rezerve statutare sau alte rezerve.
Important este de stiut de unde provind acele alte rezerve.
Nu faci stornari pana nu aflati de unde provin iar ca regula generala NU FACETI NIMIC FARA documente justificative/explicative.
Se amendeaza depunerea a mai mult de un singur bilant.
In 1061 puteti sa aveti si rezerve statutare sau alte rezerve.
Important este de stiut de unde provind acele alte rezerve.
Nu faci stornari pana nu aflati de unde provin iar ca regula generala NU FACETI NIMIC FARA documente justificative/explicative.
Am inteles , nu fac nimic fara doc.justificative.Am primit pe emai AGA din 30.04.2014 unde apar cei 477 lei repartizati la rezerve legale,si este mi se spune ca este o greaseala , au calculat prea mult .Ce fac eu acum ?
Pana la data de 31 decembrie 2009 au fost in vigoare prevederile Reglementarilor contabile conforme aprobate prin OMFP 1752/2005 , astfel cum au fost modificate prin OMEF 2374/2007, potrivit carora entitatile nu puteau reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului (pct. 222 alin. 4 din vechile reglementari). Actualele reglementari contabile, aprobate prin OMFP 3055/2009 , intrate in vigoare la data de 1 ianuarie 2010 nu mai contin aceasta interdictie (pct. 248 alin. 5 din noile reglementari).
Problema nu este de natura contabila, ci una juridica si de guvernanta corporativa, iar in lipsa unei interdictii in acest sens in Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, adunarea generala a asociatilor/actionarilor poate reveni asupra repartizarii anterioare a profitului, aceasta fiind un atribut al adunarii generale a actionarilor/asociatilor societatii, conform art. 111 alin. 2 lit. a), art. 113 lit. m) si art. 194 alin. 1 lit. a) din lege. Pentru a fi opozabila tertilor, hotararea AGA de modificare a repartizarii profitului trebuie supusa publicitatii si inregistrata la Oficiul Registrului Comertului.
Deci, se poate reveni asupra repartizarii rezultatului si se poate corecta acea "eroare".
Drepturi de proprietate intelectuala: Rentrop & Straton
Problema nu este de natura contabila, ci una juridica si de guvernanta corporativa, iar in lipsa unei interdictii in acest sens in Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, adunarea generala a asociatilor/actionarilor poate reveni asupra repartizarii anterioare a profitului, aceasta fiind un atribut al adunarii generale a actionarilor/asociatilor societatii, conform art. 111 alin. 2 lit. a), art. 113 lit. m) si art. 194 alin. 1 lit. a) din lege. Pentru a fi opozabila tertilor, hotararea AGA de modificare a repartizarii profitului trebuie supusa publicitatii si inregistrata la Oficiul Registrului Comertului.
Deci, se poate reveni asupra repartizarii rezultatului si se poate corecta acea "eroare".
Drepturi de proprietate intelectuala: Rentrop & Straton
Offf, deci se intrunesete AGA, repartizam corect la rezerve legale ....modificam in contabilitate si in urmatorul bilant apare modificarea.Unde publicam si ce ? ajutati ma va rog , nu am ami facut asa ceva?Si la reg.comertului depunem AGA + publicarea ? Sau daca las asa ce se intampla?
Din practica acestei situatii (la ce suma aveti dvs, e chiar ridicol) nu s-a intamplat nimic.
Se publica prin intermediul REgistrului COmertului Monitorul Oficial pentru ca sa fie opozabila tertilor inclusiv ANAF.
Se publica prin intermediul REgistrului COmertului Monitorul Oficial pentru ca sa fie opozabila tertilor inclusiv ANAF.
Si eu zic ca este o suma mica.Va multumesc , o sa lasam asa ...sau vedem la sf de an daca marim cap.social! Multumesc mult pt timpul acordat .