inregistrare amortizare

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
stefi

inregistrare amortizare

#1 Mesaj de stefi »

Buna ziua!
As avea nevoie de ajutor, e pt. prima data cand ma intalnesc cu o asemenea situatie...
Societatea a achizitionat prin leasing financiar o autoutilitara, contract de leasing incheiat in data de 29.06.15, factura avans platita o parte in 30.06. si diferenta in 01.07 (autoutilitara actuala s-a vandut la un dealer, acesta din urma platind suma respectiva catre societatea de leasing, stingandu-se astfel diferenta de plata ramasa din factura de avans). Am inregistrat 167=404 capital platit
628=404 comision administrare
635=404 taxa inmatriculare
4428=404 tva
4426=4428
Trebuie sa operez la intrari pe ct. 213 intrarea auto sau doar la articole contabile? Eu m-am gandit sa fac asa:
2133=167 toata valoarea masinii (la ce curs valutar inregistrez achizitia: cursul BNR din data incheierii contractului, 29.06 sau cursul aplicat de finantator pe factura de avans, adica 30.06)
si extrabilantier:
8036= 891 valoarea ratelor de platit egala cu ct.167
8051=891 valoarea dobanzii de plata

si apoi la imobilizari inregistrez autoutilitara (o inregistrez cu data de 29.06, data incheierii contractului de leasing?) amortizarea incepand sa aiba loc cu luna iulie

In ce priveste scoaterea din evidenta a autoutilitarei vandute la 01.07 cu fac sa nu mai inregistrez amortizare pt. luna iulie la aceasta?
Va multumesc mult de tot!

stefi

Re: inregistrare amortizare

#2 Mesaj de stefi »

Am depus decontul de tva doar inregistrand factura de avans. Declaratia 394 nu este inca depusa. este corect cum am procedat?
Multumesc!

stefi

Re: inregistrare amortizare

#3 Mesaj de stefi »

Nu am specificat ca finantatorul va aplica la fiecare factura de rata platita cursul valutar de vanzare al bancii ING din ziua facturarii, deci voi avea pt. fiecare factura de rata platita alt curs aplicat. Eu fata de care curs ma voi raporta intotdeauna pt. calculul diferentelor de curs valutar (fata de prima factura, cea de avans sau fata de cursul BNR din data incheierii contractului)?

Scrie răspuns