Buna ziua!
Am copiat un citat de la ANAF care spune:
¨ Intrebare: Valoarea unui contract de leasing financiar se ia in considerare la calcului
gradului de indatorare?
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) lit. a) din Ordonanta nr. 28/26.01.2006
privind reglementarea unor masuri financiar-contabile, cu modificarile si completarile
ulterioare, institutiile financiare nebancare pot desfasura activitati de creditare, printre care si
leasingul financiar, in conditiile respectarii prevederilor actului normativ mai sus mentionat
in ceea ce priveste procedura de autorizare.
De asemenea, potrivit art. 20 alin. (2) din Ordonanta 51/1997 privind operatiunile de
leasing si societatile de leasing, republicata, achizitiile de bunuri imobile si mobile, in cazul
leasingului financiar, sunt tratate ca investitii, fiind supuse amortizarii in conformitate cu
actele normative in vigoare.
Conform prevederilor pct. 63 al art. 23 din H.G. nr. 44/2003 privind normele de
aplicare a Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, consideram ca
imprumuturile obtinute de la societati financiare nebancare nu se iau in calcul la
stabilirea gradului de indatorare.
Leasingul este considerat un imprumut de la o institutie financiara nebancara, in
conditiile respectarii prevederilor O.G. nr. 28/2006, iar dobanzile si pierderile din diferente
de curs valutar potrivit art. 23 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu
modificarile ulterioare si nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in functie de
gradul de indatorare.
Astfel, amortizarea bunului care face obiectul unui contract de leasing financiar se
face de catre utilizator potrivit art. 24 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile
si completarile ulterioare acesta avand si dreptul de deducere a dobanzii. ( art. 25 din actul
normativ mai sus mentionat).¨
Sunt mai grea de grea de cap, nu inteleg prea bine formularile acestea, unde am ingrosat prespune ca se bat cap in cap...Ma ajutati cu un raspuns: sunt deductibile la calc. impozitului pe profit cheltuielile cu dobanda si dif. curs valutar ocazionate de un contarct de leasing financiar?
Multumesc frumos!
dedcutibilitate fiscala a dobanzii la leasing
- balteanuc692
Re: dedcutibilitate fiscala a dobanzii la leasing
Inseamna ca cheltuiala cu dobanda pentru un leasing financiar este deductibila integral, acest tip de imprumut neincadrandu-se la art. 23 cod fiscal. Adica nu trebuie calculat gradul de indatorare sa aflam daca este deductibila sau nu in anul fiscal respectiv acest tip de cheltuiala.
Re: dedcutibilitate fiscala a dobanzii la leasing
Multumesc pt. ¨traducere¨. Mai am nevoie din cand in cand....
Spor la treaba!
Spor la treaba!