acoperire pierdere din surse bugetare

buzilaa

acoperire pierdere din surse bugetare

#1 Mesaj de buzilaa »

Buna ziua, cine ma poate ajuta cu inregistrarea pierderii din anul 2014 din sursa bugetara.
Este vorba despre o societate care are ca actionar Consiliu Local, si are obiect de activitate producere ,furnizare de energie termica .
Potrivit ordinului 1121/01.07.2014 privind aprobarea schemei de ajutor de stat acordat in perioda 2014-2019 operatorilor economici care presteaza serviciul de interes economic general de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat catre populatie
POtrivit acestui ordin se recunoaste ca in perioada 2006-2013 activ de prestare a serv public general a inregistrat pierderi cauzate de tarifele stabilite de autoritatile de reglem.
Se preconizeaza ca si in perioada 2014-2019 va fi caracterizata de incapacitate de acoperire a costurilor determinate de prestarea serviciului public de alimentare cu energie termica.
In vederea solutionarii situatiei financiare dificile, cauzate de costurile ridicate din prestarea serviciului de interes economic general, ajutorul de stat prevazut in prezenta schema , acordat de la bugetele locale ale unitat administartive - teritoriale. ae in vedere acoperirea acestor costuri.

DECI prin urmare societatea a inregistrat o pierdere anul precedent, de aceea a intrat si in incapacitate de plata .
CUM VOI INREGISTRA INCASAREA PIERDERII???

tomac

Re: acoperire pierdere din surse bugetare

#2 Mesaj de tomac »

Ca un venit din subvenții pentru venituri din exploatare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

buzilaa

#3 Mesaj de buzilaa »

MAI EXACT SE POATE ? O INREGISTRARE CEVA....

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Depinde de tipul de subvenție. Depinde concret de prevederile actului normativ ce o reglementează.Trebuie analizat cu foarte mare atenție dacă este sau nu subvenție legată de preț sau nu. În marea majoritate a cazurilor subvențiile acordate pe gigacalorie pentru acoperirea unei diferențe de preț sunt subvenții legate de preț. De ce contează asta? Pentru că o subvenție legată de preț suportă TVA. Una ce este acordată ca sprijin financiar pentru acoperirea unor costuri generale nu e una legată de preț.
Subvenția legată de preț este cea care face prețul 3 lei în loc de 4.
Condițiile să fie subvenție legată de preț sunt cumulative:

a) subvenția este concret determinabilă în prețul bunurilor și/sau al serviciilor, respectiv este stabilită pe unitatea de măsură a bunurilor livrate și/sau a serviciilor prestate, în sume absolute sau procentual;
b) cumpărătorii trebuie să beneficieze de subvenția acordată furnizorului/prestatorului, în sensul că prețul bunurilor/serviciilor achiziționate de aceștia trebuie să fie mai mic decât prețul la care aceleași produse/servicii s-ar vinde/presta în absența subvenției.

Dacă e o astfel de subvenție, deși mă îndoiesc după cum expuneți problema, contabilizarea se face în baza unei facturi emise către entitatea ce plătește subvenția
4111=7411
4111=4428.TP

5121=4111
4428.TP=4427 cu TVA corespunzător sumei încasate

Dacă nu e o subvenție legată de preț ci una primită de la bugetul de stat, de la bugetele locale, de la bugetul comunitar sau de la bugetul asigurărilor sociale de stat, care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi subvenții legate de preț, respectiv subvențiile care sunt acordate pentru atingerea unor parametri de calitate, subvențiile acordate pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situații similare, atunci contabilizarea se face în baza actului semnat de părți
4451=7413 cu suma lunară
5121=4451 cu suma încasată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns