paturcai scrie:
Nu uitati ca mai avem de convins pe TomaC si SeptimiuV. Daca i-am convins pe cei doi Administratorul este convins deja 51,34%.
Ai vrea tu. Îl crezi mult prea ușor de influențat
Uneori propuneri de-ale utilizatorilor care pe mine nu m-au convins nici 10% pe Administrator, cum îi spui aici, l-au convins 99% și invers
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
TomaC am incredere in puterea Administrator-ului de a discerne si a aduce bucurie in sufletele contabililor/utilizatorilor de SAGA.
SAGA a facut multe chestii folositoare si am convingerea ca va face in continuare aceste lucruri spre satisfactia noastra.
Chiar daca imi desconspir felul in care judec, am constatat ca daca Administrator-ul scrie ca ceva nu se va face, apoi chiar nu se va face. Tacerea este deobicei un semn bun. Mergandu-se pe principiul: tace si face.
Si la fel de adevarat este ca SAGA este si ea o societate comerciala, si mai lucreaza pe acolo si un contabil, un coleg de-al nostru, de-al breslei.
Imi permit, sa pun la dispozitia tuturor modelul de contract (standard, minim minimorum) al contractului de imprumut:
Contract de împrumut
de creditare societate
Încheiat astăzi: __________ cu numărul ___________
I. PĂRŢILE
_________-, domiciliat în _________, str. __________, nr. _, ap. __, posesor al _ seria ___ nr. ___, în calitate de împrumutător/creditor pe de o parte
si
_________ srl , cu sediul în ________, str. __________, nr.42, CIF/CUI ________, R.C. _______, capital social: __ lei, în calitate de împrumutat/debitor
au convenit sa încheie prezentul contract de împrumut/creditare, în temeiul art. 100 din Legea nr. 99/1999 şi în conformitate cu Legea 31/1990 (republicată), cu respectarea următoarelor clauze:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
Creditarea societăţii ___________srl de către _____________, în scopul acoperirii nevoilor curente ale societăţii.
Creditarea poate fi efectuată în mai multe tranşe, în funcţie de nevoile de numerar ale societăţii, astfel încât să se asigure o bună desfăşurare a activităţii societăţii.
III. DURATA CONTRACTULUI
Prezentul contract se încheie pe o perioadă determinată, începând de la data de ________, până la data de ____________, cu reconductibilitate automată pe perioade egale.
IV. PREŢUL ŞI TERMENUL DE RAMBURSARE:
Suma pentru care se realizează creditarea este în valoare de maxim ________ lei/eur/usd, fără perceperea unei dobânzi.
Sumele împrumutate pot fi rambursate ori de câte ori societatea va dispune de lichidităţi.
V. CONŢINUTUL CONTRACTULUI
Obligaţiile împrumutătorului
Împrumutătorul nu cere restituirea împrumutului înainte de termenul stabilit de parţi în prezentul contract.
Dobânzi
Împrumutătorul nu pretinde împrumutatului nicio dobânda.
Drepturile împrumutatului
Împrumutatul poate restitui suma şi înainte de termenul de rambursare a acesteia.
VI. ÎNCETAREA CONTRACTULUI:
Rezilierea prezentului contract se poate face din iniţiativa temeinic motivată a uneia dintre părţi.
Partea care invocă o cauză de încetare a prevederilor prezentului contract, o va notifica celeilalte părţi, cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care încetarea urmează să-şi producă efecte.
Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între părţi.
Prezentul contract poate înceta şi în situaţii de Forţă Majoră. Forţa majoră exonerează de răspundere părţile, în cazul neexecutării parţiale sau totale a obligaţiilor asumate prin prezentul contract. Prin forţă majoră se înţelege un eveniment independent de voinţa părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apărut după încheierea contractului şi care împiedica părţile să execute total sau parţial obligaţiile asumate.
Partea care invoca forţa majora are obligaţia să o aducă la cunoştinţa celeilalte părţi, în scris, în maxim 5 (cinci) zile de la apariţie, iar dovada forţei majore se va comunica în maxim 15 (cincisprezece) zile de la apariţie.
Partea care invocă forţa majora are obligaţia să aducă la cunoştinţă celeilalte părţi încetarea cauzei acesteia în maxim 15 (cincisprezece) zile de la încetare.
Daca aceste împrejurări şi consecinţele lor durează mai mult de 6 (şase) luni, fiecare partener poate renunţa la executarea contractului pe mai departe. În acest caz, nici una din părţi nu are dreptul de a cere despăgubiri de la cealaltă parte, dar ele au îndatorirea de a-si onora toate obligaţiile până la această dată.
VII. EXECUTAREA SILITĂ A CONTRACTULUI
Potrivit art. 66 din Legea nr. 36/1995, prezentul contract are valoare de titlu executoriu la data exigibilităţii creanţei.
VIII. SOLUŢIONAREA LITIGIILOR
Părţile au convenit că toate divergenţele ce rezidă din sau în legătură cu prezentul contract, să fie rezolvate pe cale amiabilă, iar dacă nu este posibil acest lucru, părţile se vor adresa instanţelor judecătoreşti competente.
IX. CLAUZE FINALE
Modificarea prezentului contract se face prin act aditional încheiat între părţile contractante.
Prezentul contract reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice înţelegere verbală dintre acestea, anterioară sau ulterioară încheierii lui.
Prezentul contract a fost încheiat într-un număr de 2 exemplare, cu valoare de original, câte unul pentru fiecare parte, astăzi 05.08.2015, data semnării lui.
Împrumutat/debitor: _______________ srl
Împrumutător/creditor: ______________
Mai jos avem si ACTUL ADITIONAL prin care voluntar creditorul renunta total sau partial la creditul acrodat firmei:
ACT ADIȚIONAL nr. ____
la Contract de împrumut de creditare societate
din data de _________ cu numărul _________
I. PĂRŢILE
__________, domiciliat în _________, str. __________, nr. __, ap. __, posesor al ___ seria ___ nr. ______, în calitate de împrumutător/creditor pe de o parte
și
__________srl, cu sediul în _________, str. ____________, nr. ___, CIF/CUI _______, R.C. ________, capital social: ______ lei/eur/usd, în calitate de împrumutat/debitor
Având în vedere pierderile acumulate înregistrate, în scopul de a de a diminua presiunea financiara exercitata asupra societatii, cât și respectarea principiului necompensarii intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli, prevazut la punctul 45 alin. (1) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 cu modificarile aduse de OMFP 1802/2014 punctul 56.L alin. (1)
PĂRȚILE, de comun acord au convenit următoarele:
Articol unic. __________, domiciliat în __________, str. _________, nr. ___, ap. ___, posesor al ____ seria ___ nr. _____, în calitate de împrumutător/creditor renunță parțial/total la suma de ……………lei/eur/usd reprezentând creditul acordat lui __________srl, cu sediul în _________, str. ____________, nr. ___, CIF/CUI _______, R.C. ________, capital social: ______ lei/eur/usd
Prezentul act adițional a fost întocmit în 3 (trei) exemplare, câte un exemplar pentru părți și un exemplar pentru biroul contabilitate al ____________srl.
Nr._______________ Data______________
Administrator scrie:Datele creditorului nu pot fi preluate automat ca nu avem de unde. Deci, practic, ar fi vorba de a genera un raport in care sa se preia automat datele firmei, ziua intocmirii si suma. E cam putin..
Datele creditorului se pot prelua din fisierul clienti.
Daca se introduce un client si la cont se alege contul 4551.00001, cand listam o chitanta de incasare pentru "Creditare societate" pe chitanta apar datele creditorului.
Si la contractul de imprumut cred ca s-ar putea rezolva in acelasi mod.
Buna ziua!
As dori sa va intreb cum procedati atunci cand faceti un contract de creditare de fiecare data cand asociatul crediteaza firma in momentul returnarii creditului de catre societate, ma refer la faptul de a tine evidenta care contract de creditare a fost stins si care nu. Ar trebui la fiecare creditare creat cate un analitic la 4551,nu? Sau aveti alta metoda mai simpla, pt. a nu ajunge in situatia de a avea 30 analitice la ct. 4551?
Multumesc!
Multumim pe aceasta cale Administrator, echipei SAGA, si colegilor TomaC si SeptimiuV al caror cuvant este destul de influent la nivelul board-ului SAGA.
Sa tine evidenta in Excel si prima data voi returna creditul pe care il am in sold pana la 09 mai si doar apoi incep sa returnez asociatului sumele din fiecare contract incheiat dupa 09 mai?
Multumesc!