procedura de dare in plata

urs553

procedura de dare in plata

#1 Mesaj de urs553 »

Am o neintelegere cu un client care este convins ca procedura de dare in plata este o simpla compensare intre datorie si bunuri.

Ex:
SC X SRL are marfuri la cost de achizitie de 100 lei.
Asociatul si-a creditat societatea cu 500 de lei.
Prin dare in plata asociatul doreste ca bunurile de 100 lei sa intre in proprietatea lui.

Clientul crede ca in acest caz avem de a face cu o simpla compensare intre 4551=371 100 lei

Parerea mea este ca procedura de dare in plata presupune o vanzare in prima faza,iar doar ulterior o compensare intre creanta si datrie

NC

461=707 100

4551=461 100

Ce parere aveti?
S-a mai lovit cineva de procedura de dare in plata?

va multumesc.

scortarum

Re: procedura de dare in plata

#2 Mesaj de scortarum »

Daca firma e platitoare de TVA, eu zic ca te incadrezi la art. 128 alin. 5, adica o livrare de bunuri la care colectezi TVA. Pune oricum 1% adaos, ca e o vanzare in prima faza, asa cum zici.

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Asa cum zicea si ScortaruM acele bunuri vor fi vandute catre asociat unde se va calcula si TVA (adica i se va vinde la 124 de lei si nu la 100 pret fara TVA), dupa care asociatul va achita contravaloarea facturii, iar unitatea va restitui suma in cauza daca asociatul a creditat initial unitatea.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

@urs553
Nu știu de unde apar legendele astea în Bihor. Se pare că toți fie din Oradea fie din Beiuș vorbesc cu aceiași avocați sau același tip de avocați. Ăști îi învață că darea în plată e suficientă și rezolvă problema.
Când le spui că tratamentul fiscal e clar și că e o operațiune asimilată livrării de bunuri din punct de vedere fiscal și trebuie să colecteze TVA, o dau pe aia cu am vorbit cu avocatul. Care nu ia în considerare codul fiscal cu privește lucrurile doar prin prisma codului civil. Uită de tratamentul fiscal. Și mulți patroni înțeleg și aud ceea ce le place să înțeleagă și să audă, nu ceea ce trebuie să priceapă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

urs553

#5 Mesaj de urs553 »

@ scortarum,balazse,tomac

Va multumesc pt pareri.
Pana la urma am reusit sa conving clientul,de faptul ca procedura de dare in plata este o operatiune asimilata livrarii.

Scrie răspuns